ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Κλίμακα BBCH / φαινολογικά στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας
Πίνακας με τα φαινολογικά στάδια ανάπτυξης (BBCH) για την καλλιέργια ΑΒΟΚΑΝΤΟ (Avocado)
Η κλίμακα BBCH είναι ένα σύστημα κωδικοποίησης που χρησιμοποιείται για να αναγνωρίσουμε τα φαινολογικά στάδια ανάπτυξης των καλλιεργειών. Είναι ένας διψήφιος κωδικός που παίρνει τιμές από 00 έως 99, με βάση φαινολογικά κριτήρια

Βασικά στάδια ανάπτυξης (πρώτο ψηφίο):
Η κλίμακα BBCH είναι ένα σύστημα κωδικοποίησης που χρησιμοποιείται για να αναγνωρίσουμε τα φαινολογικά στάδια ανάπτυξης των καλλιεργειών. Είναι ένας διψήφιος κωδικός που παίρνει τιμές από 00 έως 99, με βάση φαινολογικά κριτήρια
Στάδιο BBCH | Περιγράφη | 00 | Ξηρός σπόρος Dry seed | 01 | Έναρξη απορρόφησης σπόρων Beginning of seed imbibition | 03 | Εμβροχημένος σπόρος Seed imbibed | 05 | Η ρίζα βγήκε από τον σπόρο Radicle emerged from seed | 07 | Ο βλαστός βγήκε από τον σπόρο Shoot emerged from seed | 09 | Βλάστηση: Ο βλαστός εμφανίζεται από το έδαφος Emergence: Shoot emerges from soil | 10 | Οι κοτυληδόνες ξεδιπλώθηκαν Cotyledons unfolded | 11 | Το πρώτο αληθινό φύλλο ξεδιπλώθηκε First true leaf unfolded | 12 | Το δεύτερο αληθινό φύλλο ξεδιπλώθηκε Second true leaf unfolded | 13 | Το τρίτο αληθινό φύλλο ξεδιπλώθηκε Third true leaf unfolded | 14 | Το τέταρτο αληθινό φύλλο ξεδιπλώθηκε Fourth true leaf unfolded | 15 | Το πέμπτο αληθινό φύλλο ξεδιπλώθηκε Fifth true leaf unfolded | 16 | Το έκτο αληθινό φύλλο ξεδιπλώθηκε Sixth true leaf unfolded | 19 | Ολοκλήρωση ανάπτυξης ροζέτας Rosette growth completed | 31 | Αρχή επιμήκυνσης στελέχους Beginning of stem elongation | 39 | Τέλος επιμήκυνσης στελέχους End of stem elongation | 51 | Αρχή σχηματισμού οφθαλμών λουλουδιών Beginning of flower bud formation | 55 | Τα πρώτα ατομικά μπουμπούκια λουλουδιών είναι ορατά First individual flower buds visible | 59 | Τα πρώτα άνθοι ανοίγουν First flowers open | 61 | Αρχή ανθοφορίας Beginning of flowering | 65 | Πλήρης ανθοφορία Full flowering | 69 | Τέλος ανθοφορίας End of flowering | 70 | Ανάπτυξη των καρπών Development of fruit | 71 | Δημιουργία καρπού Fruit set | 73 | Ανάπτυξη νεαρών καρπών Young fruit development | 75 | Ο καρπός έχει περίπου το μισό του τελικού μεγέθους Fruit about half final size | 77 | Ο καρπός πλησιάζει το τελικό του μέγεθος Fruit approaching final size | 79 | Ο καρπός φτάνει το τελικό του μέγεθος Fruit reaches final size | 80 | Στάδια ωρίμανσης καρπού Maturity of fruit | 81 | Αρχή ωρίμανσης καρπού Beginning of fruit ripening | 85 | Προχωρημένη ωρίμανση Advanced ripening | 89 | Πλήρης ωριμότητα Full maturity | 91 | Αρχή γήρανσης Beginning of senescence | 93 | Το 50% των φύλλων έχουν αποχρωματιστεί 50% of leaves discolored | 95 | Η γήρανση σχεδόν ολοκληρώθηκε Senescence nearly complete | 97 | Το φυτό είναι νεκρό και ξηρό Plant dead and dry | 99 | Περίοδος συγκομιδής
Harvested product |
---|

Βασικά στάδια ανάπτυξης (πρώτο ψηφίο):
- 0: Βλάστηση, ανάπτυξη οφθαλμών.
- 1: Ανάπτυξη φύλλων.
- 2: Σχηματισμός πλευρικών βλαστών, αδέλφωμα.
- 3: Ανάπτυξη βλαστών, ανάπτυξή ροζέτας, επιμήκυνση στελέχους.
- 4: Ανάπτυξη των βλαστικών μερών του φυτού ή και ριζοκονδύλων, που προορίζονται για συλλογή.
- 5: Εμφάνιση ταξιανθίας, ξεστάχυσμα.
- 6: Άνθηση.
- 7: Ανάπτυξη φρούτων, γέμισμα καρπών.
- 8: Ωρίμανση φρούτων και σπόρων.
- 9: Γήρανση, έναρξη φυλλόπτωσης.