ΣΜΕΟΥΡΑ ΥΠΑΙΘΡΟΥ
Κλίμακα BBCH / φαινολογικά στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας
Πίνακας με τα φαινολογικά στάδια ανάπτυξης (BBCH) για την καλλιέργια ΣΜΕΟΥΡΑ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (Raspberry)
Η κλίμακα BBCH είναι ένα σύστημα κωδικοποίησης που χρησιμοποιείται για να αναγνωρίσουμε τα φαινολογικά στάδια ανάπτυξης των καλλιεργειών. Είναι ένας διψήφιος κωδικός που παίρνει τιμές από 00 έως 99, με βάση φαινολογικά κριτήρια

Βασικά στάδια ανάπτυξης (πρώτο ψηφίο):
Η κλίμακα BBCH είναι ένα σύστημα κωδικοποίησης που χρησιμοποιείται για να αναγνωρίσουμε τα φαινολογικά στάδια ανάπτυξης των καλλιεργειών. Είναι ένας διψήφιος κωδικός που παίρνει τιμές από 00 έως 99, με βάση φαινολογικά κριτήρια
Στάδιο BBCH | Περιγράφη | 00 | Αδράνεια Dormancy | 01 | Έναρξη διόγκωσης οφθαλμών Beginning of bud swelling | 03 | Έκρηξη οφθαλμών Bud burst | 05 | Έκρηξη οφθαλμών: άνοιγμα οφθαλμών Bud burst: buds opening | 07 | Πράσινος βλαστός που αναδύεται από τους οφθαλμούς Green shoot emerging from buds | 09 | Ξεδίπλωμα φύλλων Leaf unfolding | 10 | Τα πρώτα φύλλα ξεδιπλώθηκαν First leaves unfolded | 19 | Τα πρώτα φύλλα είναι πλήρως αναπτυγμένα First leaves fully expanded | 31 | Αρχή επιμήκυνσης βλαστών Beginning of shoot elongation | 39 | Τέλος επιμήκυνσης βλαστών End of shoot elongation | 51 | Αρχή σχηματισμού λουλουδιών Beginning of flower formation | 55 | Ορατοί οι οφθαλμοί λουλουδιών Flower buds visible | 59 | Τα πρώτα άνθοι ανοίγουν First flowers open | 60 | Άνοιξαν τα πρώτα άνθη First flowers open | 61 | Αρχή ανθοφορίας Beginning of flowering | 62 | Το 20% των ανθέων είναι ανοιχτά 20% of flowers open | 63 | Το 30% των ανθέων είναι ανοιχτά 30% of flowers open | 64 | Το 40% των ανθέων είναι ανοιχτά 40% of flowers open | 65 | Πλήρης ανθοφορία Full flowering | 67 | Τέλος ανθοφορίας: Η πλειοψηφία των πετάλων πεσμένα ή ξερά Flowering finishing: majority of petals fallen or dry | 69 | Τέλος ανθοφορίας End of flowering | 71 | Δημιουργία καρπού Fruit set | 72 | Το 20% των φρούτων έχει φτάσει το τυπικό μέγεθος 20% of fruits have reached typical size | 73 | Ανάπτυξη καρπού Fruit development | 74 | Το 40% των φρούτων έχει φτάσει το τυπικό μέγεθος 40% of fruits have reached typical size | 75 | Ο καρπός έχει περίπου το μισό του τελικού μεγέθους Fruit about half final size | 76 | Το 60% των φρούτων έχει φτάσει το τυπικό μέγεθος 60% of fruits have reached typical size | 77 | Ο καρπός πλησιάζει το τελικό του μέγεθος Fruit approaching final size | 78 | Το 80% των φρούτων έχει φτάσει το τυπικό μέγεθος 80% of fruits have reached typical size | 79 | Ο καρπός φτάνει το τελικό του μέγεθος Fruit reaches final size | 81 | Αρχή ωρίμανσης καρπού Beginning of fruit ripening | 85 | Προχωρημένη ωρίμανση Advanced ripening | 89 | Πλήρης ωριμότητα Full maturity | 91 | Αρχή γήρανσης Beginning of senescence | 93 | Το 50% των φύλλων έχουν αποχρωματιστεί 50% of leaves discolored | 95 | Η γήρανση σχεδόν ολοκληρώθηκε Senescence nearly complete | 97 | Το φυτό είναι νεκρό και ξηρό Plant dead and dry | 99 | Περίοδος συγκομιδής
Harvested product |
---|

Βασικά στάδια ανάπτυξης (πρώτο ψηφίο):
- 0: Βλάστηση, ανάπτυξη οφθαλμών.
- 1: Ανάπτυξη φύλλων.
- 2: Σχηματισμός πλευρικών βλαστών, αδέλφωμα.
- 3: Ανάπτυξη βλαστών, ανάπτυξή ροζέτας, επιμήκυνση στελέχους.
- 4: Ανάπτυξη των βλαστικών μερών του φυτού ή και ριζοκονδύλων, που προορίζονται για συλλογή.
- 5: Εμφάνιση ταξιανθίας, ξεστάχυσμα.
- 6: Άνθηση.
- 7: Ανάπτυξη φρούτων, γέμισμα καρπών.
- 8: Ωρίμανση φρούτων και σπόρων.
- 9: Γήρανση, έναρξη φυλλόπτωσης.