Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Καλλιέργεια και εχθροί της Ροδιάς

Ροδιά: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζει ένας καλλιεργητής

Η ροδιά (Punica granatum L.) θεωρείται το παλαιότερο καλλιεργούμενο καρποφόρο δένδρο, κατάγεται από την Περσία και η καλλιέργεια της εμφανίζεται στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια. Παρόλα αυτά η καλλιέργεια της ροδιάς στην Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Tα τελευταία χρόνια πολλοί παραγωγοί έχουν προβεί σε νέες φυτεύσεις δέντρων ροδιάς κυρίως της ποικιλίας wonderful.


Καλλιεργείται κυρίως σε εύκρατες περιοχές, τόσο σε χαμηλό όσο και σε υψηλό υψόμετρο ενώ η δυνατότητα επέκτασης της καλλιέργειας σε ξηρές περιοχές με εδάφη υψηλής αλατότητας, είναι πολύ μεγάλη καθώς δεν απαιτεί ιδιαίτερες εδαφικές συνθήκες. Τα πολύ υγρά εδάφη θεωρούνται ακατάλληλα.  ε υφάλµυρα νερό. Όµως για ικανοποιητική ποσοτική και ποιοτική παραγωγή χρειάζεται πλούσια, βαθιά, αµµοαργιλώδη (µε pH 5.5-7.0) δροσερά και ποτιστικά εδάφη.
Είναι σχετικά ανθεκτική στο ψύχος αλλά πρέπει να αποφεύγεται η φύτευση σε παγετόπληκτες περιοχές καθώς δεν ανέχεται θερμοκρασίες μικρότερες από -10 C. Η υψηλή θερμοκρασία του καλοκαιριού ευνοεί την ωρίμανση των καρπών.

Η φύτευση γίνεται από Νοέμβριο έως Μάρτιο σε καλά και κατάλληλα προετοιμασμένα χωράφια, που δε νεροκρατούν και βρίσκονται σε περιοχές χωρίς ομίχλες ή κρύους ανέμους ( ζώνες καλλιέργειας της ελιάς ή αμυγδαλιάς). Οι αποστάσεις φύτευσης των δέντρων σε συστηματικούς οπωρώνες είναι 4-5 μέτρα μεταξύ των γραμμών και 3-4 μέτρα πάνω στη γραμμή (περίπου 50-80 φυτά/στρέμμα).
Το κόστος ανεπτυγμένων διετών φυτών ανέρχεται περίπου σε 7-10 €/φυτό. Το πότισμα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, είναι αναγκαίο γιατί διατηρεί σταθερή την παραγωγικότητα των δέντρων και συμβάλει στην παραγωγή καρπών ανωτέρας ποιότητας.
Ό πολλαπλασιασµός µε σπόρο αποφεύγεται, γιατί τα σπορόφυτα δεν παίρνουν τα χαρακτηριστικά του µητρικού δέντρου.  Πολλαπλασιάζετε εύκολα µε ξυλοποιηµένα χειµερινά µοσχεύµατα που κόβονται από ώριµο ξύλο κατά τον Φεβρουάριο – Μάρτιο. Πολαπλασιασμος μπορει να γινει ΚΑΙ με ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ, που ειναι ο ευκολότερος, και πιο συνηθισµένος τρόπος.

Τρόπος Φυτευσής: Τα φυτά της Ροδιάς πρέπει να φυτεύονται από τότε που θα ρίξουν τα φύλλα τους μέχρις ένα μήνα πριν βγάλουν καινούργια φύλλα δηλαδή από το τέλος Οκτωβρίου ως το τέλος Μαρτίου. Τα φυτά σε μπάλα χώματος μπορούν να φυτεύονται όλο το χρόνο
Οι λάκκοι πρέπει να έχουν βάθος και πλάτος ανάλογα με τις διαστάσεις των φυτών που θα φυτέψετε και γενικώς το βάθος του λάκκου πρέπει να είναι 25 ? 35 εκατοστά και το πλάτος 30 εκατοστά.
Για να έχουν επιτυχία οι φυτεύσεις πρέπει τα φυτά από τη στιγμή που θα βγουν από το φυτώριο να πάνε γρήγορα για φύτεμα. Οι ρίζες των φυτών δεν πρέπει να μένουν ακάλυπτες στον ήλιο και στον αέρα ούτε για μια στιγμή, γιατί έτσι ξηραίνονται και αχρηστεύονται. Τα φυτά ως την ώρα που θα φυτευτούν, πρέπει να μένουν συσκευασμένα σε κιβώτια ή σε υγρές λινάτσες με λίγο χώμα ή άμμο στις ρίζες τους και να διατηρούνται σε σκιερό χώρο. Όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν για τα φυτά σε μπάλα χώματος


Λύπανση: Η ροδιά θεωρείται απαιτητική σε άζωτο, αλλά θέλει επίσης αρκετό Ασβέστιο και Κάλιο. Από τα χηµικά λιπάσµατα, κατάλληλα είναι τα σύνθετα του τύπου 6-8-12 ή 11-15-15, το νιτρικό ασβέστιο είναι μία καλή λύση για τη χορήγηση αζώτου. Η κοπριά αποτελεί την καλή επιλογή για εξασφάλιση λιπαντικών στοιχείων και για βελτίωση του εδάφους. Η λίπανση θα πρέπει να βασίζεται σε εδαφολογικές και φυλλοδιαγνωστικές αναλύσεις

Η ροδιά διαμορφώνεται συνήθως σε δέντρο με ένα ή πολλούς κορμούς. Επειδή σχηματίζει πολλές παραφυάδες, το κλάδεμα καρποφορίας θα πρέπει να συνίσταται σε αφαίρεση των παραφυάδων και των κλαδιών της κόμης για να ενθαρρυνθεί η παραγωγή νέας καρποφόρας βλάστησης.
 
 

 
Η πλήρης ωρίμανση των καρπών γίνεται το φθινόπωρο. Τα ρόδια είναι ώριμα, όταν ο φλοιός τους αποκτήσει το χαρακτηριστικό χρώμα της ποικιλίας κατά την ωρίμανση, αλλά πριν ακόμα οι καρποί σχιστούν. Ο καλύτερος καρπός παράγεται από τα πρώιµα άνθη πιθανόν γιατί αναπτύσσονται κατά την διάρκεια πιο ευνοϊκών µετεωρολογικών συνθηκών.  

Η παραγωγή της ροδιάς αρχίζει το 3ο με 4ο έτος από την εγκατάσταση στον αγρό (περίπου 100 κιλά/στρέμμα), ενώ η μέγιστη παραγωγή εμφανίζεται γύρω στα 8-10 έτη (περίπου 2.000 κιλά ανά στρέμμα). Η παραγωγική ζωή της ροδιάς διαρκεί 40-50 χρόνια.

Εκτός από την κατανάλωση των καρπών τα τελευταία χρόνια προωθούνται στην αγορά ολοένα και περισσότερα επώνυμα προϊόντα που περιέχουν ρόδι. Η ποικιλία των προϊόντων αυτών δεν περιορίζεται μόνο σε προϊόντα διατροφής (χυμοί, ποτά, αναψυκτικά, γιαούρτια, παγωτά, μαρμελάδες, καφές) αλλά περιλαμβάνει και καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής.

Η εμπορική αξία του καρπού επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από το μέγεθός του. Έτσι, τα μεγαλύτερου μεγέθους ρόδια (>400 γρ.), πωλούνται ακριβότερα, ενώ τα πολύ μικρού μεγέθους έχουν ελάχιστη εμπορική αξία. Επίσης, ο καρπός πρέπει να έχει έντονο κόκκινο χρώμα και καλά διαμορφωμένο στέμμα για να έχει αυξημένη εμπορική αξία. 

 
Ντόπιες Ποικιλίες Ρόδιας:
ΞΥΝΟΡΟΔΙΕΣ: Στην οµάδα αυτή ανήκουν οι ποικιλίες που παράγουν ξινούς καρπούς. Ξεχωρίζουν και από τα µονήρη και µεγάλα άνθη τους. Οι κυριότερες από αυτές είναι οι: ΛΕΙΦΑΝΙΑ, ΤΣΙΠΟΡΟ∆ΙΑ, ΧΟΝΤΡΟΡΟ∆ΙΑ (Καµπάτικα), ΚΡΑΣΟΡΟΔΙΑ,  ΓΟΥΝΕΣ και  ΞΥΝΟΡΟ∆ΙΑ (Αγριοκαµπάτικα).
ΓΛΥΚΟΡΟΔΙΕΣ: Στην οµάδα αυτή ανήκουν ποικιλίες βρώσιμες με γλυκιά γεύση. Οι κυριότερες ειναι οι: ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΚΑΡΑΒΕΛΟΣ.
ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΡΟΔΙΕΣΣτην οµάδα αυτή ανήκουν κυρίως θαμνώδεις ποικιλίες που ανθήζουν από Μάιο έως Αύγουστο µε πολά άνθη, µικρά, κοκκινοπορτοκαλί.
 
Ξένες Ποικιλίες Ρόδιας:
Οι κυριότερες είναι οι: Balegal (καρπός  7-8 εκατοστά),  Cloud (καρπός µετρίου µεγέθους), Grab (καρπός µεγάλος, µε ξινός χυµό, έχει μεγάλη παραγωγικότητα), Francis (µεγάλος καρπός που δεν σπάει εύκολα, έχει μεγάλη παραγωγικότητα), Green Globe (µεγάλος γλυκός αρωµατικός καρπός εξαιρετικής ποιότητας), Wonderful ( Ο καρπός είναι µεγάλος µε χρώµα βαθύ µωβ έως κόκκινο, Οι καρποί προσφέρονται περισσότερο για παρασκευή χυµών παρά για νωπή κατανάλωση, έχει μεγάλη παραγωγικότητα), . Early Wonderful (µεγάλος καρπός, µε βαθύ κόκκινο χρώµα και µε λεπτή φλούδα, νοστιμοι καρποί. Οι καρποί της ωριµάζουν περίπου 2 εβδοµάδες νωρίτερα από ότι οι καρποί της ποικιλίας Wonderful, έχει µεγάλη καρποφορία.), Granada (µοιάζει την Wonderful αλλά παρουσιάζει κόκκινη κορυφή.), King (Σχεδόν θάµνος, εχει µικρή καρποφορία), Sweet (Ο χυµός έχει ροζ χρώµα, γεύση πολύ πολύ γλυκιά. Το δέντρο είναι καλλωπιστικό και έχει µεγάλη καρποφορία).
 

 
Εχθροί, Ασθένειες και προβλήματα καλλιέργειας
 
ΣΧΙΣΙΜΟ ΚΑΡΠΩΝ - Το σημαντικότερο πρόβλημα της καλλιέργειας, τα κυριότερα αίτια:
α) Μεγάλη διακύµανση της θερµοκρασίας µεταξύ ηµέρας και νύχτας. Οι Ροδιές που καλλιεργούνται σε περιοχές µε υψηλή ηλιοφάνεια κατά τους καλοκαιρινούς µήνες πρέπει να σκιάζονται γιατί σκληραίνει και νεκρώνετε η φλούδα του καρπού, µε αποτέλεσμα να δημιουργουνται σχισίματα. Η σκίαση μπορεί να γίνει  µε δεσίµατα των κλάδων µεταξύ τους. µε την τοποθέτηση διχτύων και µε ψεκασµούς των δέντρων µε καολινίτη (από τα µέσα Ιουνίου µέχρι τις αρχές Αυγούστου). 
β) Έλλειψη υγρασίας στο χώµα. Πρέπει να διατηρείται σταθερή η υγρασία του εδάφους µε συχνό πότισµα καθ' όλη τη διάρκεια της ωρίµανσης του καρπού, και µε την προσθήκη οργανικής ουσίας στο έδαφος.
γ) Καθυστέρηση της συγκοµιδής ή σοβαρή προσβολή από έντοµα και ασθένειες.
δ) Έλλειψη βορίου: συμβαίνει κύριος σε νεαρά φύτα.
 

 
ΠΤΩΣΗ ΚΑΡΠΩΝ: Σοβαρή πτώση των καρπών κατά τη νεανική περίοδο των δέντρων (3-5 χρόνια) είναι συχνό φαινόµενο. Η πτώση των καρπών αυξάνεται µε λάθος καλλιεργητικές πρακτικές που ωθούν σε υπερβολική βλαστιση, όπως η υπερβολική λίπανση και τα πολύ συχνό πότισμα. Στα νεαρά δέντρα πρέπει να αποφεύγεται να δέχονται συνθήκες στρες. Τα ώριµα δέντρα κρατούν περισσότερους καρπούς σε σύγκριση µε τα νεαρά δέντρα. 
 
ΑΦΙΔΕΣ - ΜΕΛΙΓΚΡΕΣ: Εµφανίζονται κυρίως την άνοιξη στους νεαρούς βλαστούς, στα φύλλα και σπανιότερα και στα άνθη αποµυζώντας τους χυµούς.

ΚΟΚΚΟΕΙΔΗ: Ο ψευδόκοκκος αποτελεί το πλέον συνηθισµένο κοκκοειδές που δηµιουργεί προβλήµατα στη Ροδιά.

ΦΛΟΙΟΦΑΓΟΣ: Η προνύµφη ανοίγει τρύπα στο φλοιό του δέντρου και τρέφεται απ'το εσωτερικό. Όταν έχουµε αρκετές τρύπες στον κορµό, τα συµπτώµατα πλέον είναι ορατά και τα δέντρα αρχίζουν να χάνουν την παραγωγικότητα τους. Η σκόνη από το ξύλο και τα περιττώµατα του εντόµου που κρέµονται υπό τη µορφή ιστού αράχνης γύρω από την προσβεβληµένη περιοχή, είναι ένδειξη της παρουσίας του εντόµου. 

ΛΕΠΙΔΟΠΤΕΡΑ: Η πεταλούδα Pomegranate (Virachola isocrate Fabr) προκαλεί σοβαρή ζηµιά στους καρπούς. Είναι ένας περιοριστικός παράγοντας στην καλλιέργεια της Ροδιάς. Οι κάµπιες του εντόµου είναι υπεύθυνες για το σαπίσματα φρούτων και πτώση των καρπών, συνήθως κατά την περίοδο των βροχών. 

 
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ: Δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες. Το µεγαλύτερο πρόβληµα είναι οι διάφορες σήψεις (Sclerotinia spp. κ.α.) που εµφανίζονται στους ώριµους καρπούς πάνω στα δένδρα, όταν αυτοί είναι πληγωµένοι και οι σήψεις - µούχλες (Ρenicillium spp.) κατά την αποθήκευση τέτοιων καρπών.
 
ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΠΟΝΤΙΚΙΑ: Οι καρποί Ροδιάς είναι ιδιαίτερα αρεστοί από τα ποντίκια τα οποία τα αναγνωρίζουν όταν είναι ώριµα και ανοίγουν µια οπή στο καρπό και τρώνε τους σπόρους.
Πηγές και βιβλιογραφία:
[1] Ροδιά, Ινστιτούτο Γεωργοοικονομικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών,  Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, Τζουραμάνη Ε., Λιοντάκης Αγ., Σιντόρη Αλ., Ναβρούζογλου Π., Παπαευθυμίου Μ., Καρανικόλας Π. και Αλεξόπουλος Γ.
[2] Καλλιέργεια και πολαπλασιασμός της ροδιάς, πτυχιακή εργασία του σπουδαστή Νικόλαου Πετράκη, Α.ΤΕΙ Κρητης, 2007
[3] Οδηγίες Φύτευσης Ροδιάς, e-rodi.gr
[4] 
Ειδική δενδροκομία Τόμος II 'Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα', Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
[5] Ροδιά: Ο κόκκινος χρυσός της διατροφικής αξίας, από Δρ Δρογούδη Παυλίνα Αναπληρώτ. ερευνήτρια.

Νέα / Ενημερώσεις

Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Κυριακή 24 Μαρτίου 2024)
Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024)
Άμεση παύση πώλησης και χρήσης σκευασμάτων με δραστική ουσία CAPTAN Απόσυρση σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Χειμώνας 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024)
Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου Δράμας Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα πληρώσουν οι αγρότες με το νέο έτος Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Τεχνικές Προδιαγραφές Θερμοκηπίων Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατασκευή και τον εξοπλισμό / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023)
Ταξινόμηση, Επισήμανση & Συσκευασία Χημικών Ουσιών και Μειγμάτων CLP: Νέα σήμανση / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023)
Ενημερωτικό Δελτίο Φθινόπωρο 2023 & Εφαρμογή για κινητά / Ενημερώσεις (Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023)
Λίστα κατάλληλων σκευασμάτων για χρήση στη βιολογική γεωργία Εισροές Εγκεκριμένες για Χρήση στη Βιολογική Γεωργία / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023)