Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Εγκατάσταση της εφαρμογής σε κινητό Blackberry Βρείτε μας στο Facebook

Θυμάρι: Καλλιέργεια και ευεργετικές ιδιότητες

Η καλλιέργεια και οι χρήσεις του

Θυμάρι (Thymus vulgaris), Οικογένεια: Lamiaceae
 

 
Περιγραφή-ΚλίμαΈδαφος
Είναι εξαιρετικά ανθεκτικός πολυετής θάμνος (6-7 έτη) μικρού ύψους (30εκ.) με όρθιους βλαστούς και ευχάριστο άρωμα. 
Ευδοκιμεί σε θερμές όσο και ψυχρές περιοχές. 
Αναπτύσσεται σε ξηρικές εκτάσεις ενώ στις ποτιστικές η μεγαλύτερη παραγωγή αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας. 
Ως προς τα εδάφη, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, προτιμά όμως τα μέσης συστάσεως, ασβεστούχα χαλικώδη.
 

Χρήσεις
Αναφέρεται ως αντισηπτικό, αποσμητικό, τονωτικό, χωνευτικό, σπασμολυτικό.

Χρησιμοποιείται η ξηρή δρόγη και το αιθέριο έλαιο στην βιομηχανία τροφίμων.
Περιέχει ‘θυμόλη’ με ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες. Που ειναι κύριο συστατικό του αιθέριου έλαιου του θυμαριού κατά 20-54%
Η θυμόλη αποτελεί το κυρίως συστατικό πολλών εμπορικών σκευασμάτων για την πλύση του στόματος (όπως η Listerine). Η θυμόλη έχει αποδειχτεί επίσης αποτελεσματική στην καταπολέμηση των μυκητων που συχνά μολύνουν τα νύχια των ποδιών.
Χρησιμοποιείτε επίσης στην αρωματοποιία, ποτοποιία, οδοντιατρική και στη μαγειρική.
 
Τρόπος πολλαπλασιασμού 
Με σπόρο σε σπορείο (καλύτερη εποχή ο Αύγουστος) 
Με παραφυάδες 
Με μοσχεύματα (ο πιο δαπανηρός) 

 
Εποχή φύτευσης και σποράς
Η μεταφύτευση από τα σπορεία του Αυγούστου γίνεται τον Οκτώβριο - Νοέμβριο (μετά τις πρώτες βροχές) ή εναλλακτικά νωρίς την άνοιξη (μετά το πέρας των παγετών).
Από τα σπορεία του φθινοπώρου η μεταφύτευση γίνεται την άνοιξη. 
Από παραφυάδες του φθινοπώρου ή της άνοιξης η μεταφύτευση γίνεται αμέσως στο χωράφι. 
Η καλύτερη εποχή μεταφύτευσης είναι το φθινόπωρο. Γίνεται με το χέρι ή τις καπνοφυτευτικές μηχανές σε γραμμές που απέχουν 50-60εκ. και επί των γραμμών 30-40εκ. 
Είναι απαραίτητη η λίπανση (Νοέμβριο) με 30 κιλά φωσφορική αμμωνία και η καταπολέμηση των ζιζανίων. 
 
Προετοιμασία εδάφους
Απαιτείται βαθύ όργωμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Βασική λίπανση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συμβατικές καλλιέργειες (προσθήκη 50kg λιπάσματος σύστασης 11-15-15 σε άζωτο-φώσφορος-κάλιο ανά στρέμμα). Για βιολογικές καλλιέργειες απαιτείται καλά χωνεμένη κοπριά ή εγκεκριμένα σκευάσματα.[5]
 
Λίπανση
Λίπανση κάθε χρόνο νωρίς την άνοιξη (Μάρτιο - Απρίλιο) με λίπασμα που περιέχει άζωτο, φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο. Συνήθως το λίπασμα ρίχνεται μετά από κάθε συλλογή για να επιταχύνει την ανάπτυξη της καλλιέργειας.[4]
 
Καταπολέμηση ζιζανίων
Βασική καλλιεργητική φροντίδα είναι η καταπολέμηση των ζιζανίων, η οποία γίνεται με σκαλίσματα, βοτανίσματα και με τη χρήση ζιζανιοκτόνων. Ιδιαίτερα αποτελεσματικό ζιζανιοκτόνο είναι το Terbacil.[4]
 
Άρδευση
Αν και είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί ξερικά, οι αποδόσεις αυξάνονται όταν υπάρχει η απαραίτητη υγρασία στο έδαφος. Ανάλογα με την περιοχή, η άρδευση σε περιπτώσεις ανομβρίας συντελεί σε αύξηση παραγωγής.[5]
 
 
 
Συγκομιδή
Η καλύτερη φάση συγκομιδής είναι κατά την πλήρη άνθηση του (Μάιος - Ιούνιος). ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας και συλλέγεται όλο το υπέργειο μέρος. Σε αρδευόμενες περιοχές υπάρχει περίπτωση 2ης, ίσως και 3ης συγκομιδής.
Εφόσον προορίζεται για αιθέριο έλαιο μετά την κοπή προωθείται για απόσταξη. 
Για ξηρή δρόγη, μετά την ξήρανση αποθηκεύεται.
 
Αποδόσεις
Η μέση στρεμματική απόδοση κυμαίνεται σε 700 εως 800 κιλά χλωρό χόρτο ή 200 κιλά περίπου σε ξηρή δρόγη. 
Με δεύτερη κοπή (Αύγουστος) υπάρχει συμπληρωματική παραγωγή 30%.
 
 

Πηγές και βιβλιογραφία:
[1] Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, Γενική δ/νση Φυτικής Παραγωγής.

[2] Pierce, Andrea. 1999. American Pharmaceutical Association Practical Guide to Natural Medicines. New York: Stonesong Press. P. 338-340.
[3] Ramsewak, Russel S.; Nair, Muraleedharan G.; Stommel, Manfred; Selanders, Louise (April 2003). «In vitro antagonistic activity of monoterpenes and their mixtures against 'toe nail fungus' pathogens». Phytotherapy Research 17 (4): 376–379. doi:10.1002/ptr.1164. PMID 12722144.
[4]  Άρωμα ποιότητας - Επιχειρηματικός οδηγός, Δίκτυο διατοπικής συνεργασίας αναπτυξιακών εταιριών Κιλκίς, Ημαθίας, Ξάνθης, Σερρών, Χαλκιδικής.
[5] Καλλιέργεια, μεταποίηση και διασφάλιση ποιότητας των ελληνικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών: Βασικές αρχές καθετοποιημένης παραγωγής, των Δρ. Ελένη Μαλούπα, Δρ. Κατερίνα Γρηγοριάδου, Δρ. Διαμάντω Λάζαρη και Δρ. Νικόλαος Κρίγκας, Καβάλα 2013.

Νέα / Ενημερώσεις

Εφαρμογή για αποτελεσματική άρδευση / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018)
Ανοίγει δρόμους η αγριελιά: Η αξιοποίησή της σε αναδασώσεις και εκτάσεις νέων αγροτών Μετά την εργαστηριακή ανίχνευση σημαντικού ποσοστού φαινολών, Ω3 και Ω6 / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018)
Νόμιμα και Παράνομα γεωργικά φάρμακα: Πως να τα αναγνωρίσετε Οδηγίες για τους επαγγελματίες χρήστες / Blogs (Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018)
Όχι μόνο σε ένα κατάστημα αγροεφοδίων ο υπεύθυνος γεωπόνος Ένας υπεύθυνος επιστήμονας μπορεί να απασχολείται σε περισσότερα από ένα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017)
Η Κομισιόν ανανέωσε για 5 χρόνια ακόμη την χρήση του φυτοφαρμάκου glyphosate Ανανέωσαν για πέντε χρόνια την άδεια για το ζιζανιοκτόνου / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017)
Γιατί απαγορεύεται η διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με κοτσάνι και φύλλα Aπό την Κοινοτική νομοθεσία / Νομοθεσία (Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017)
Νέο αδιέξοδο με το glyphosate, η Ελλάδα καταψήφισε την ανανέωση της άδειας Oριστική απόφαση στα τέλη Νοεμβρίου / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017)
Κατάλογοι Μακροοργανισμών (ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ) / ΥΠΑΑΤ - Επίκαιρα Θέματα & Νομοθετικό Έργο (Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017)
Κατάλογος Πιστοποιημένων Επιχειρήσεων στο Σύστημα Ελέγχου για τη Βιολογική Παραγωγή Βιοκαλλιεργητών (ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ) / ΥΠΑΑΤ - Επίκαιρα Θέματα & Νομοθετικό Έργο (Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017)
Ενημέρωση επαγγελματιών χρηστών σχετικά με τη συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων και την απαίτηση κατοχής πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων Ενημέρωση επαγγελματιών χρηστών / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017)