Κάππαρη (Capparis spinosa) Οικογένεια: Capparaceae

Περιγραφή-Κλίμα, Έδαφος
Είναι πολυετής θάμνος με μικρά αγκάθια και βλαστούς που διακλαδίζονται και απλώνονται στο έδαφος και άνθη μεγάλα και λευκά που φύονται μεμονωμένα.
Στην Ελλάδα αυτοφύεται σε πολλά μέρη (κυρίως νησιά) σε πετρώδεις και βραχώδεις τοποθεσίες.
Στην Ελλάδα αυτοφύεται σε πολλά μέρη (κυρίως νησιά) σε πετρώδεις και βραχώδεις τοποθεσίες.
Χρήσεις
Η κάππαρη χρησιμοποιείται σαν λαχανικό ή άρτυμα, καρύκευμα σε διάφορες σαλάτες, σε ποικιλία από τουρσιά και σε σάλτσες. Η γεύση της είναι πικάντικη και ελαφρώς καυτερή·
Αναφέρεται ότι οι φλοιοί των ριζών χρησιμοποιούνται εναντίον της υδρωπικίας, αναιμίας, ατονίας, αρθρίτιδας, ρευματισμοί και πονόδοντοι.
Τα ‘μπουμπούκια’ θεωρούνται ως διουρητικά, αντιαρτηριοσκληρωτικά.
Τα ‘μπουμπούκια’ θεωρούνται ως διουρητικά, αντιαρτηριοσκληρωτικά.
Τρόπος πολλαπλασιασμού
Με σπόρο σε σπορείο (εγκατάσταση τον Φεβρουάριο το 5% φυτρώνει σε 2-3 μήνες)
Με μοσχεύματα διαμέτρου >1.5εκ. (ποσοστό ριζοβολίας 50%)

Φύτευση και σπορά
Η μεταφύτευση γίνεται σε χωράφι καλά οργωμένο και απαλλαγμένο από ζιζάνια.
Οι αποστάσεις των φυτών μεταξύ των γραμμών όσο και επί των γραμμών είναι 2.02.5μ. (160-250 φυτά/στρέμμα).
Απαραίτητες εργασίες μετά τη φύτευση η καταπολέμηση των ζιζανίων και των εντόμων, το κλάδεμα και εάν είναι δυνατόν η λελογισμένη λίπανση.
Προετοιμασία εδάφους - Φύτευση
Πριν την εγκατάσταση των φυτών στο χωράφι απαιτούνται 1-2 οργώματα και σβαρνίσματα έως ότου το χωράφι να είναι καλά ψιλοχωματισμένο. Η εποχή φύτευσης της κάππαρης είναι η περίοδος Φεβρουαρίου-Μαΐου. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 2m μεταξύ των γραμμών και 1-1,5m τα φυτά πάνω στη γραμμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάππαρη είναι ξερική καλλιέργεια και επομένως δεν θέλει νερό. Λίπανση απαιτείται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Κύρια καλλιεργητική φροντίδα είναι η ζιζανιοκτονία.[2]
Καταπολέμηση ζιζανίων
Βασική καλλιεργητική φροντίδα είναι η καταπολέμηση των ζιζανίων, η οποία γίνεται με σκαλίσματα, βοτανίσματα και με τη χρήση ζιζανιοκτόνων.[2]
Συγκομιδή
Επιγραμματικά: Στον 3ο χρόνο βρίσκεται στην πλήρη παραγωγή της. Η καρποφορία διαρκεί από Απριλίο - Αύγουστο.
Αναλυτικά: Η κάππαρη καλλιεργείται για τα μπουμπούκια των ανθέων της, τα οποία συλλέγονται όταν έχουν μέγεθος από 7-15 mm. Οι βλαστοί της κάππαρης δε συλλέγονται τον 1o χρόνο. Η κάππαρη φθάνει στην πλήρη παραγωγή της τον 3o χρόνο. Το μάζεμα των βλαστών ξεκινάει από αρχές Απριλίου έως και τέλος Μαΐου, ενώ του καρπού αρχίζει από το Μάϊο και διαρκεί μέχρι τον Αύγουστο. Γίνονται 9-12 συλλογές/8-12 μέρες. Καλό είναι οι κάπαρες να συλλέγονται καθημερινά, δεδομένου ότι οι νεώτεροι οφθαλμοί ανθέων (μέγεθος περίπου όσο των μπιζελιών) έχουν καλύτερη ποιότητα. Οι κάπαρες αξιολογούνται ανάλογα με το πόσο μικρό είναι το μέγεθός τους.
Αναλυτικά: Η κάππαρη καλλιεργείται για τα μπουμπούκια των ανθέων της, τα οποία συλλέγονται όταν έχουν μέγεθος από 7-15 mm. Οι βλαστοί της κάππαρης δε συλλέγονται τον 1o χρόνο. Η κάππαρη φθάνει στην πλήρη παραγωγή της τον 3o χρόνο. Το μάζεμα των βλαστών ξεκινάει από αρχές Απριλίου έως και τέλος Μαΐου, ενώ του καρπού αρχίζει από το Μάϊο και διαρκεί μέχρι τον Αύγουστο. Γίνονται 9-12 συλλογές/8-12 μέρες. Καλό είναι οι κάπαρες να συλλέγονται καθημερινά, δεδομένου ότι οι νεώτεροι οφθαλμοί ανθέων (μέγεθος περίπου όσο των μπιζελιών) έχουν καλύτερη ποιότητα. Οι κάπαρες αξιολογούνται ανάλογα με το πόσο μικρό είναι το μέγεθός τους.
Αποδόσεις
Γίνονται 9-12 συλλογές και διαχωρισμός των μπουμπουκιών ανάλογα με το μέγεθος
Πηγές:
[1] Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, Γενική δ/νση Φυτικής Παραγωγής.
[2] Capparis spinosa L. Κάππαρη - aromaticplantkilkis.blogspot[.]gr
[1] Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, Γενική δ/νση Φυτικής Παραγωγής.
[2] Capparis spinosa L. Κάππαρη - aromaticplantkilkis.blogspot[.]gr