Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Πυρηνόκαρπα: οι Χειμερινές επεμβάσεις

Μέτρα πρόληψης, Κλάδεμα και επιλεκτικές επεμβασεις

ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ, ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ, ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ, ΚΕΡΑΣΙΑ, ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ


Τα καλλιεργητικά μέτρα και οι ψεκασμοί που προτείνονται κατά την περίοδο του ληθάργου των δένδρων έχουν σκοπό να μειώσουν τους αρχικούς πληθυσμούς των εχθρών (έντομα, ακάρεα) καθώς και τα αρχικά μολύσματα των ασθενειών (μυκητολογικές, βακτηριολογικές), με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών κατά την επερχόμενη βλαστική περίοδο.

 
ΕΞΩΑΣΚΟΣ

ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ – ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ
Για τη μείωση των μολυσμάτων (βλαστοσπόρια) του μύκητα την άνοιξη πρέπει να γίνετε επιμελής ψεκασμός των δένδρων κατά τη διάρκεια του ληθάργου, δηλαδή μετά την πτώση των φύλλων και μέχρι το φούσκωμα των οφθαλμών, με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Επίσης, πριν τη διενέργεια του ψεκασμού και με ξηρό καιρό, συνιστάται η αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων από την ασθένεια κλάδων.
 

 
 
ΚΟΡΥΝΕΟ
ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ, ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ, ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ, ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ, ΚΕΡΑΣΙΑ
Ο περιορισμός των μολυσμάτων (κονίδια) του μύκητα την άνοιξη επιτυγχάνεται με δύο ψεκασμούς, έναν φθινοπωρινό (περίοδο φυλλόπτωσης) και έναν αρκετά αργότερα (λίγο πριν την έναρξη διόγκωσης των οφθαλμών), με κατάλληλα και εγκεκριμένα για τις καλλιέργειες μυκητοκτόνα. Με ξηρό καιρό και πριν τη διενέργεια των ψεκασμών συνιστάται η αφαίρεση και η καύση των προσβεβλημένων από την ασθένεια κλάδων. Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω ψεκασμοί καταπολεμούν ταυτόχρονα και τον εξώασκο.
 
ΕΞΩΑΣΚΟΣ, ΚΟΡΥΝΕΟ, ΦΑΙΑ ΣΗΨΗ, ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΚΟΣ
Για την καταπολέμηση των ανωτέρω ασθενειών συνιστάται το χειμώνα:
1. Το κλάδεμα να γίνεται με ξηρό καιρό και με τρόπο, ώστε να διευκολύνεται αργότερα ο αερισμός της κόμης των δένδρων.
2. Κατά τη διαδικασία του κλαδέματος να αφαιρούνται πλήρως και να καίγονται όλοι οι προσβεβλημένοι βλαστοί, κλάδοι καθώς και οι μουμιοποιημένοι καρποί που παραμένουν στα δένδρα, αλλά και εκείνοι που είναι πεσμένοι στο έδαφος.
3. Δένδρα με μεγάλης έκτασης προσβολή από τις ανωτέρω ασθένειες πρέπει να εκριζώνονται και να καίγονται άμεσα.
4. Άμεση προστασία των μεγάλων τομών κλαδέματος με κατάλληλα μυκητοκτόνα, καθώς και απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης 10%.
5. Ψεκασμός πλήρους κάλυψης των δένδρων με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα, δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες μετά το κλάδεμα και μέχρι το φούσκωμα των ματιών, με ξηρό καιρό και θερμοκρασία υψηλότερη από 50 C.


ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΚΟΣ
Οι περίοδοι φθινοπώρου και χειμώνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για την πρόκληση νέων μολύνσεων από το βακτήριο (ευπάθεια φυτικών ιστών, καιρικές συνθήκες). Για την προστασία των δένδρων από το βακτήριο συνιστώνται ένας ψεκασμός στην έναρξη και ένας στο 75% της φυλλόπτωσης, με κατάλληλα και εγκεκριμένα για τις καλλιέργειες σκευάσματα. Με ξηρό καιρό και πριν την διενέργεια του πρώτου ψεκασμού, συνιστάται η αφαίρεση και η καύση των προσβεβλημένων κλάδων και η προστασία με κατάλληλα σκευάσματα των πληγών και των τομών κλαδέματος.


 
ΜΟΝΙΛΙΑ
ΚΕΡΑΣΙΑ, ΒΥΣΣΙΝΙΑ, ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ, ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ, ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ
Προκαλών οργανισμός: Monilinia laxa, Monilinia fructigena
Συμπτώματα: μαρασμός μπουμπουκιών, καταστροφή ανθέων, εξασθένιση κι έπειτα καταστροφή βλαστών, μαρασμός μικρών κλαδιών, αποσύνθεση και μουμιοποίηση καρπού. 
Αντιμετώπιση αγροτεχνική: πρέπει να επιλέγουμε ανθεκτικές ποικιλίες, ιδανικό χώρο παραγωγής και γενικά την κατάλληλη τεχνολογία παραγωγής. Ταυτόχρονα πρέπει να απομακρύνονται τα μολυσμένα τμήματα των μίσχων, και τα αποσυντεθειμένα φρούτα.
Χημική: Ο ψεκασμός με χαλκό πρέπει να διεξαχθεί πριν φουσκώσουν τα μάτια και επέλθει η άνθιση. Αν υπάρχει ανάγκη, μπορούμε να παρέμβουμε ακόμα μία ή δύο φορές στη διάρκεια της περιόδου ανθοφορίας.
 

ΑΝΘΟΝΟΜΟΣ
ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ–ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ–ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ
Τα ενήλικα του εντόμου δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα κατά τον Νοέμβριο καταστρέφοντας τους οφθαλμούς. Σε καλλιέργειες που διαπιστώνεται υψηλός πληθυσμός του εντόμου, συνιστάται άμεσα ψεκασμός με κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο.


ΑΣΠΡΗ ΨΩΡΑ (ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ)
Σε οπωρώνες που κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο παρατηρήθηκαν σοβαρές προσβολές από το κοκκοειδές συνιστάται:
1. προσεκτική αφαίρεση όλων των προσβεβλημένων από το έντομο κλάδων και κλαδίσκων κατά τη διαδικασία του κλαδέματος και καταστροφή αυτών με κάψιμο.
2. ψεκασμός υψηλής πίεσης με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια ορυκτέλαιο και με πλήρη κάλυψη των δένδρων. Τα χειμερινά ορυκτέλαια να εφαρμόζονται μέχρι το φούσκωμα των ματιών, ενώ τα θερινά μέχρι το στάδιο της πράσινης κορυφής. Επισημαίνεται, ότι με την επέμβαση αυτή καταπολεμούνται ταυτόχρονα και άλλες διαχειμάζουσες μορφές φυτοφάγων εντόμων καθώς και ακάρεων.


 
Πηγές:
[1] ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ
(ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ Νο 1 /28.01.2016, ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ: 9/14.10.2015)

[2] Προγραμμά plantpro / Leonardo Da Vinci της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
[3] ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(
No 50 / 27 Νοεμβρίου 2015)
[4] 
ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Νέα / Ενημερώσεις

Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Κυριακή 24 Μαρτίου 2024)
Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024)
Άμεση παύση πώλησης και χρήσης σκευασμάτων με δραστική ουσία CAPTAN Απόσυρση σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Χειμώνας 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024)
Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου Δράμας Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα πληρώσουν οι αγρότες με το νέο έτος Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Τεχνικές Προδιαγραφές Θερμοκηπίων Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατασκευή και τον εξοπλισμό / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023)
Ταξινόμηση, Επισήμανση & Συσκευασία Χημικών Ουσιών και Μειγμάτων CLP: Νέα σήμανση / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023)
Ενημερωτικό Δελτίο Φθινόπωρο 2023 & Εφαρμογή για κινητά / Ενημερώσεις (Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023)
Λίστα κατάλληλων σκευασμάτων για χρήση στη βιολογική γεωργία Εισροές Εγκεκριμένες για Χρήση στη Βιολογική Γεωργία / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023)