Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Εγκατάσταση της εφαρμογής σε κινητό Blackberry Βρείτε μας στο Facebook

Καλλιεργήστε μόνοι σας ένα δέντρο Αβοκάντο!

Πώς να καλλιεργήσετε δέντρο αβοκάντο από κουκούτσι αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό και γευστικό φρούτο είτε πρόκειται για σαλάτα, σάλτσα γουακαμόλε ή σκέτο! Αποτελεί βασικό συστατικό για μια θρεπτική και γευστική διατροφή. Δοκιμάστε να καλλιεργήσετε ένα δέντρο αβοκάντο στο σπίτι σας, αν δεν σας αρέσει να πηγαίνετε κάθε τόσο στο μανάβικο για να προμηθεύεστε καθημερινά φρέσκα ή αν δεν μπορείτε να βρείτε βιολογικά ή αν δεν θέλετε να κάνετε μεγάλα έξοδα για ποιοτικά προϊόντα. Είναι πάρα πολύ εύκολο. Δείτε πώς μπορείτε κι εσείς να αποκτήσετε ένα δέντρο αβοκάντο ξεκινώντας από έναν μικρό σπόρο με 10 εύκολα βήματα. Παρακάτω περιγράφεται τι πρέπει να κάνετε:


Βήμα 1:  βγάλτε και καθαρίστε το κουκούτσι
Αφαιρέστε το κουκούτσι και ξεπλύνετέ το απαλά για να αφαιρέσετε τα τμήματα του φρούτου που έχουν κολλήσει σε αυτό και να αποφύγετε τη μούχλα. Μουλιάστε το για λίγα λεπτά στο νερό για να διευκολύνετε τη διαδικασία. Προσέξτε όμως να μην αφαιρέσετε το καφέ μέρος από το κουκούτσι!

 

Βήμα 2: Εντοπίστε ποια άκρη είναι ‘πάνω’ και ποια ‘κάτω’
Τοποθέτηση: το κουκούτσι δεν είναι τελείως στρογγυλό. Όλα έχουν την πάνω και κάτω πλευρά. Οι ρίζες θα βγουν από το κάτω μέρος και ο βλαστός από την κορυφή. Μπορείτε εύκολα να διακρίνετε τις πλευρές, αφού η ελαφρώς πιο μυτερή άκρη είναι η κορυφή και η πιο πλατιά το κάτω μέρος. Είναι σημαντικό να τοποθετήσετε την κάτω πλευρά προς τα κάτω, προκειμένου οι ρίζες να αρχίσουν να μεγαλώνουν σύμφωνα με τη βαρύτητα. Πρέπει να βυθίσετε στο νερό περίπου το 1/4 του σπόρου. Περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό υπάρχουν παρακάτω.
 
Εναλλακτική μέθοδος χωρίς οδοντογλυφίδα: χρησιμοποιώντας ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόψτε ένα λεπτό τμήμα από το πάνω και κάτω μέρος του κουκουτσιού, διότι έτσι θα επιταχυνθεί σημαντικά η βλάστηση. Ύστερα τυλίξτε το σε ένα πολύ βρεγμένο απορροφητικό χαρτί ή ύφασμα. Τοποθετήστε το σε ένα σκεπασμένο πιάτο και αφήστε το σε ένα σκοτεινό μέρος για 2-4 εβδομάδες. Η ρίζα σε γενικές γραμμές αναπτύσσεται πρώτη. Όταν η ρίζα αποκτήσει μήκος περίπου 7 εκατοστά, προχωρήστε στο 6ο βήμα.
 


Βήμα 3: Τρυπήστε το με τέσσερεις οδοντογλυφίδες
Χρήση οδοντογλυφίδων: στη συνέχεια, κολλήστε 3 ή 4 οδοντογλυφίδες στις πλευρές του σπόρου. Βεβαιωθείτε ότι είναι ομοιόμορφα τοποθετημένες περιφερειακά και ελαφρώς προς τα κάτω με φορά προς το κέντρο του σπόρου. Σφηνώστε τις οδοντογλυφίδες καλά, διότι αυτό θα διευκολύνει το κάτω μέρος του κουκουτσιού να παραμείνει μέσα στο νερό.


Βήμα 4: Τοποθετήστε τον σπόρο του αβοκάντο ημιβυθισμένο σε ένα ποτήρι με νερό
Ηλιακό φως: βρείτε ένα παράθυρο από όπου μπαίνει αρκετό φως και τοποθετήστε τον σπόρο σε ένα ποτήρι νερό. Αν ζείτε στο βόρειο ημισφαίριο, επιλέξτε ένα παράθυρο που βρίσκεται στη νότια πλευρά του σπιτιού ή αν ζείτε στο νότιο ημισφαίριο διαλέξτε ένα παράθυρο που κοιτάζει προς τον βορρά. Αυτό θα μεγιστοποιήσει την ποσότητα του ηλιακού φωτός ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Λάβετε υπόψη ότι τα ηλιόλουστα παράθυρα είναι ωφέλιμα, αλλά το άμεσο ηλιακό φως για ολόκληρη την ημέρα μπορεί να είναι υπερβολικό γι’ αυτό το στάδιο της ανάπτυξης και είναι πιθανό να κάψει το εύθραυστο φυτό σας. Φροντίστε λοιπόν το φυτό σας να παίρνει άπλετο φως, αλλά όχι μεγάλη ποσότητα άμεσου ηλιακού φωτός.
 
Συντήρηση: για να βλέπετε τις ρίζες όταν αρχίζουν να μεγαλώνουν, βάλτε τον σπόρο σε ένα καθαρό γυάλινο δοχείο. Επίσης, θα σας φανεί χρήσιμο σε περίπτωση εμφάνισης μυκήτων και μούχλας, ώστε αν χρειαστεί αλλάξτε το νερό αμέσως. Είναι καλύτερο προληπτικά να αλλάζετε το νερό κάθε 1-2 ημέρες, αλλά μπορείτε να το αλλάζετε και κάθε 5-7 ημέρες. Αν επιλέξετε το δεύτερο, παρακολουθείτε τακτικά τον σπόρο σας ώστε να ενεργήσετε γρήγορα αν εντοπίσετε κάποιο ίχνος μούχλας. Περάστε τον σπόρο με ίσες ποσότητες νερού και μαγειρικής σόδας. Έτσι, θα δημιουργήσετε αλκαλικό περιβάλλον στην επιφάνειά του, γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξη μούχλας / μυκήτων τα οποία ευδοκιμούν σε όξινο περιβάλλον.
 
Βήμα 5: Περιμένετε το σπόρο σας να βλαστήσει
Να έχετε υπομονή: παρά το γεγονός ότι πολλές ιστοσελίδες προτείνουν τη θαυματουργή μέθοδο της οδοντογλυφίδας για αποτελέσματα μέσα σε 2-4 εβδομάδες, σε πολλές περιπτώσεις η βλάστηση μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 8 εβδομάδες, γι’ αυτό λοιπόν να είστε υπομονετικοί και να μην τα παρατήσετε!
 
Αυτή είναι η διαδικασία που θα παρακολουθήσετε:
  1. Η κορυφή του αβοκάντο θα στεγνώσει και θα δημιουργήσει μια σχισμή, και το εξωτερικό στρώμα του σπόρου θα απορριφθεί.
  2. Η σχισμή θα επεκταθεί μέχρι και το κάτω μέρος και θα αρχίσει να φαίνεται ένα μικροσκοπικό ριζάκι.
  3. Η ριζούλα θα μεγαλώσει και μπορεί να κάνει διακλάδωση, και τελικά ένας μικρός βλαστός θα βγει από την κορυφή του κουκουτσιού.
  4. Μην αφήνετε το κουκούτσι σας να στεγνώσει και να μείνει αβύθιστο – συμπληρώνετε νερό αν χαμηλώνει η στάθμη του.

 
Βήμα 6: Φυτέψτε σε χώμα όταν το δεντράκι σας έχει ύψος περίπου 15 εκατοστά
Χώμα: όταν οι ρίζες του αναπτυχθούν καλά, δηλαδή αποκτήσουν μήκος περίπου 5 - 7,5 εκατοστά, είναι ώρα να βάλετε το φυτό σας σε γλάστρα. Το ιδανικό μείγμα χώματος για το αβοκάντο αποτελείται από ένα μέρος τύρφη από καρύδες, 1 μέρος περλίτη και 1 μέρος βιολογικό χώμα.
 
Για αρχή, χρησιμοποιήστε μια γλάστρα βάθους 15 εκατοστών. Οι πλαστικές είναι καλές, αλλά οι υφασμάτινες γλάστρες είναι ιδανικές. Προσθέστε 2,5 εκατοστά χαλίκι ή κάτι παρόμοιο στον πάτο για να διασφαλίσετε τη σωστή αποστράγγιση καθώς και τη ροή του αέρα και μην ξεχάσετε να κάνετε πολλές τρύπες. Τοποθετήστε το χώμα γύρω από τον σπόρο και διατηρήστε το χώμα αρκετά υγρό την πρώτη εβδομάδα. Μετά από αυτό το διάστημα, για τη συχνότητα ποτίσματος διαβάστε παρακάτω.


Βήμα 7: Ποτίστε και δείτε το να μεγαλώνει
Να ποτίζετε το φυτό σας συχνά, αλλά μην αφήνετε το χώμα να γίνει λάσπη. Αν τα φύλλα κιτρινίζουν, σημαίνει ότι του δίνετε πάρα πολύ νερό. Αφήστε το χώμα να στεγνώσει για μερικές ημέρες και στη συνέχεια ξαναποτίστε το. Αν τα φύλλα γίνουν καφέ στις άκρες τους, σημαίνει ότι δεν του δίνετε αρκετό νερό.
 
Συμβουλή: ένας τρόπος για να καταλάβετε αν χρειάζεται νερό το φυτό σας είναι όταν τα φύλλα του γέρνουν ελαφρώς προς τα πάνω μοιάζοντας με μπολ που προσπαθεί να συγκεντρώσει το νερό της βροχής. Αντιθέτως, όταν γέρνουν προς τα κάτω, σημαίνει ότι έχουν πάρα πολύ νερό. Το μυστικό είναι να ρίχνετε το νερό αργά και ομοιόμορφα μέχρι να αρχίσει να στάζει από τις τρύπες στο κάτω μέρος της γλάστρας. Περιμένετε μέχρι να στεγνώσει περίπου 1,5 εκατοστό από το χώμα στην κορυφή της γλάστρας και επαναλάβετε. Αν σχηματιστούν βαθιά αυλάκια στο χώμα, σημαίνει ότι ρίχνετε το νερό πολύ γρήγορα.
 
Φροντίστε να μην ρίχνετε πολύ νερό και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει στάσιμο νερό στον δίσκο κάτω από τη γλάστρα (αδειάστε το αν υπάρχει). Το αβοκάντο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο σάπισμα της ρίζας. Είναι απαραίτητο να κάνετε πολλές τρύπες στο κάτω μέρος της γλάστρας και να χρησιμοποιήσετε πήλινη ή υφασμάτινη γλάστρα. Αν το φυτό σας φαίνεται ότι μαραίνεται και χρειάζεται νερό παρ’ όλο που το ποτίζετε, πιθανόν οφείλεται στο ότι σαπίζουν οι ρίζες του. Η καλύτερη λύση για να μην ξεκινήσετε από την αρχή είναι να το μεταφυτέψετε σε μια μεγαλύτερη γλάστρα με φρέσκο και στεγνό χώμα και να περιμένετε 1-2 ημέρες πριν συνεχίσετε να το ποτίζετε (προφανώς πρέπει να ρίχνετε λιγότερο νερό και να κάνετε περισσότερες τρύπες στο κάτω μέρος της γλάστρας από πριν).


Βήμα 8: Απομακρύνετε τα φύλλα της κορυφής για να ενθαρρύνετε το σχήμα θάμνου
Κλάδεμα: στερεώστε την κορυφή του φυτού σας προκειμένου να δυναμώσουν τα κλαδιά του και το φύλλωμά του να γίνει πιο φουντωτό. Κάντε το όταν φτάσει περίπου 30 εκατοστά σε ύψος κι επαναλάβετε κάθε 15-30 εκατοστά.

Βήμα 9:  Ενοχλήσεις από ζουζούνια
Τα παράσιτα μπορεί να σας δημιουργήσουν προβλήματα. Τα ακάρεα μπορεί να εμφανιστούν ως δια μαγείας μέσα σε 1 ημέρα αν ξεχάσετε να ποτίσετε το φυτό σας και το αφήσετε να στεγνώσει εντελώς. Φυσικά, είναι καλύτερο να το αποφύγετε αυτό διατηρώντας το φυτό σας ποτισμένο, αλλά αν τύχει και προσβληθεί από ακάρεα, ψεκάστε το πάνω και κάτω μέρος των φύλλων με ένα μείγμα νερού και 1 ή 2 σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων σε αναλογία περίπου 230 ml νερού για 1 σταγόνα απορρυπαντικού.
 
Στη συνέχεια, ξεπλύνετε το φυτό σας με σκέτο νερό για να βγάλετε το σαπούνι και τα φύλλα να μπορέσουν να αναπνεύσουν. Το νερό και το σαπούνι θα βοηθήσουν, αλλά θα πρέπει επίσης να αγοράσετε πασχαλίτσες προκειμένου να εμποδίσετε την επανεμφάνιση των ακάρεων. Οι πασχαλίτσες θα εξοντώσουν τα ακάρεα καθώς και τα αυγά τους, τα οποία μοιάζουν με μικροσκοπικά λευκά στίγματα στην κάτω πλευρά των φύλλων. Επιπλέον, μπορείτε να αγοράσετε αρπακτικά ακάρεα τα οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.
 
Οι μελίγκρες δημιουργούν επίσης προβλήματα, αλλά είναι λίγο πιο εύκολο να τις ξεφορτωθείτε. Ένα πολύ αποτελεσματικό τέχνασμα είναι να τυλίξετε λίγο σελοτέιπ γύρω από το χέρι σας έχοντας την πλευρά με την κόλλα προς τα έξω και να περάσετε το φυτό σας στα σημεία που έχει μολυνθεί. Οι μελίγκρες θα κολλήσουν στο σελοτέιπ και στη συνέχεια μπορείτε να τις ξεφορτωθείτε. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα πρέπει να τις συνθλίψετε με το χέρι σας. Επειδή είναι πιθανό να αφήσετε κάποιες μικρές μελίγκρες ή αυγά πάνω στο φυτό σας, χρησιμοποιήστε τη μέθοδο με το απορρυπαντικό πιάτων κι ένα μπουκάλι ψεκασμού. Καλή ιδέα επίσης είναι να αγοράσετε μερικές πασχαλίτσες για να εμποδίσετε περαιτέρω επιθέσεις από ακάρεα.
 
Βήμα 10:  Ξεχειμώνιασμα (θερμοκρασία) 
Αν ζείτε σε περιοχή με ζεστό κλίμα όπου η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 7 βαθμούς ºC, μπορείτε να φυτέψετε το φυτό σας στο έδαφος σε εξωτερικό χώρο. Παρά το γεγονός ότι το αβοκάντο ευδοκιμεί και στο όξινο και στο αλκαλικό έδαφος, το καλύτερο pH για υψηλή ποιότητα φρούτων είναι μεταξύ 6 και 6,5. Αυτό το ελαφρώς όξινο περιβάλλον μπορεί να επιτευχθεί με την τροποποίηση του εδάφους ανά διαστήματα με ασβέστη ή θείο ανάλογα με το pH.
 
Αν δεν ζείτε σε αρκετά θερμό κλίμα, μην ανησυχείτε! Μόλις η ρίζα στην αρχική σας γλάστρα αναπτυχθεί πλήρως και τραβώντας το φυτό σχεδόν όλο το χώμα παραμένει γύρω της, μεταφυτέψτε το σε μια μεγαλύτερη. Καλό είναι να επιλέξετε μια γλάστρα τόσο μεγάλη που να μπορείτε να τη μετακινείτε σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Απλώς μεταφέρετε το δέντρο σας σε εσωτερικό χώρο και τοποθετήστε το δίπλα σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο πριν πέσει η θερμοκρασία κάτω από τους 10 βαθμούς ºC.
 
Συμβουλή: για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να σαπίσουν οι ρίζες, φυτέψτε δίπλα από το δέντρο σας λουλούδια ή βότανα προκειμένου να απορροφούν την υπερβολική υγρασία.
 

Λίπασμα
Τον πρώτο χρόνο βάλτε στο δέντρο σας ένα βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο και ποτίζετέ το καλά ανάμεσα στα διαστήματα. Χρησιμοποιήστε περίπου 1 κουταλιά της σούπας λίπασμα ανά 3 λίτρα νερού και μην κάνετε υπερβολές. Τα νεαρά φυτά δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες. Μετά τον πρώτο χρόνο, αυξήστε σταδιακά τη συχνότητα τοποθέτησης λιπάσματος με λιγότερο πότισμα στο ενδιάμεσο. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το δέντρο παραμένει αδρανές, γι’ αυτό βάζετε λίπασμα μόνο 1 φορά κάθε 6 εβδομάδες.

Χρήσιμες πληροφορίες
Είστε πλέον έτοιμοι να αποκτήσετε μεγάλες ποσότητες φρούτου αβοκάντο! Είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε με μερικούς σπόρους σταδιακά για αρκετούς λόγους. Πρώτον, δεν είναι σίγουρο ότι όλοι οι σπόροι θα βλαστήσουν κι έτσι είναι καλό να έχετε 1 - 2 επιπλέον για σιγουριά. Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε από την αρχή μετά από 1 ή 2 μήνες σε περίπτωση που ο πρώτος σπόρος δεν βλαστήσει.
 
Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχετε υπόψη είναι ότι αν και τα δέντρα αβοκάντο παράγουν και αρσενικά και θηλυκά άνθη, δεν είναι ενεργά ταυτοχρόνως, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη γονιμοποίηση του δέντρου καθώς και την παραγωγή καρπών από μόνο του.
 
 
 

Νέα / Ενημερώσεις

Εφαρμογή για αποτελεσματική άρδευση / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018)
Ανοίγει δρόμους η αγριελιά: Η αξιοποίησή της σε αναδασώσεις και εκτάσεις νέων αγροτών Μετά την εργαστηριακή ανίχνευση σημαντικού ποσοστού φαινολών, Ω3 και Ω6 / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018)
Νόμιμα και Παράνομα γεωργικά φάρμακα: Πως να τα αναγνωρίσετε Οδηγίες για τους επαγγελματίες χρήστες / Blogs (Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018)
Όχι μόνο σε ένα κατάστημα αγροεφοδίων ο υπεύθυνος γεωπόνος Ένας υπεύθυνος επιστήμονας μπορεί να απασχολείται σε περισσότερα από ένα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017)
Η Κομισιόν ανανέωσε για 5 χρόνια ακόμη την χρήση του φυτοφαρμάκου glyphosate Ανανέωσαν για πέντε χρόνια την άδεια για το ζιζανιοκτόνου / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017)
Γιατί απαγορεύεται η διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με κοτσάνι και φύλλα Aπό την Κοινοτική νομοθεσία / Νομοθεσία (Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017)
Νέο αδιέξοδο με το glyphosate, η Ελλάδα καταψήφισε την ανανέωση της άδειας Oριστική απόφαση στα τέλη Νοεμβρίου / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017)
Κατάλογοι Μακροοργανισμών (ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ) / ΥΠΑΑΤ - Επίκαιρα Θέματα & Νομοθετικό Έργο (Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017)
Κατάλογος Πιστοποιημένων Επιχειρήσεων στο Σύστημα Ελέγχου για τη Βιολογική Παραγωγή Βιοκαλλιεργητών (ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ) / ΥΠΑΑΤ - Επίκαιρα Θέματα & Νομοθετικό Έργο (Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017)
Ενημέρωση επαγγελματιών χρηστών σχετικά με τη συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων και την απαίτηση κατοχής πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων Ενημέρωση επαγγελματιών χρηστών / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017)