Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Πότε τα έντομα γίνονται βλαβερά για τις καλλιέργειες;

Η σημασία της βιοποικιλότητας και της οικολογικής ισορροπίας

Τα έντομα γίνονται βλαβερά από τη στιγμή που θα αλλοιωθεί το περιβάλλον στο οποίο ζουν και θα διαταραχθεί σοβαρά η βιολογική ισορροπία μεταξύ αυτών και των βιολογικών τους εχθρών.



H ισορροπία ανάμεσα στα έντομα, τους φυσικούς εχθρούς και ανταγωνιστές του εξαρτάται από:

 

1. Βιοποικιλότητα

Η βιοποικιλότητα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και βιολογικής ισορροπίας γιατί εξασφαλίσει τροφή και πολλαπλασιασμό των βιολογικών εχθρών.
Οι κυριότεροι παράγοντες που την επηρεάζουν είναι οι εξής:

α) H μείωση πληθυσμού φυτών από τα οποία εξαρτώνται κάποια έντομα
Με την εμφάνιση των εντατικών καλλιεργειών μειώθηκε ο πληθυσμός των άγριων φυτών
Π.χ. Αρκετά έντομα εξαρτώνται αποκλειστικά από συγκεκριμένα ειδή ορχιδέας ή άλλων φυτών όπως η χαρουπιά η κάπαρη κτλ. Αυτό ισχύει και αντίστροφά, αρκετά είδη εξαρτώνται από συγκεκριμένα έντομα επικοντιστές.

β) Μείωση φυσικών εχθρών των εντόμων
Για τη μείωση των φυσικών εχθρών μπορεί να φταίνε διάφοροι παράγοντες όπως οι υπέρμετροι ψεκασμοί με εντομοκτόνα. Π.χ. προσβολές σε από ακάρεα σε ελιές
 
γ) Εισαγωγή εχθρών από άλλες περιοχές
Αρκετά έντομα έχουν έρθει από άλλες περιοχές με την εισαγωγή φυτών και ποικιλιών. Όπως για παράδειγμα το Κόκκινο Σκαθάρι του φοίνικα, το οποίο προέρχεται από την Ασία. Δεν υπήρχε στη χώρα μας. Με πρώτη επίσημη καταγραφή το 1891, το 1992 καταγράφηκε στην Αίγυπτο και στη χώρα μας το πρώτο είδαν στην Κρήτη το 2005. Πλέον έχει γίνει εχθρός της Ντόπιας ποικιλίας φοίνικα (Φοίνικας του Θεόφραστου).
Το ίδιο ισχύει και για άλλα έντομα ή βακτήρια (όπως π.χ. η Ξιλέλα)


 

2. Κλιματικοί Παράγοντες

Οι ακραίες μεταβολές σε θερμοκρασία, υγρασία επηρεάζουν την επιβίωση των φυσικών εχθρών των εντόμων.
Όπως για παράδειγμα οι θερμοκρασίες άνω των 35 oC, άνω των 40 oC, ή οι υπερβολικά χαμηλές για κάποιες περιοχές.
 

3. Καλλιεργητικές τεχνικές

Η χρήση εντομοκτόνων, το κλάδεμα, η άρδευση, το όργωμα, η διάταξη της καλλιέργειας.
π.χ. Το Λεκάνιο της ελιάς επηρεάζεται από το κλάδεμα, τη πυκνότητα φύτευσης και τη συχνότητα άρδευσης. Η βρομούσα Καλόκορη μεταναστεύει στην ελιά πιο νωρίς όταν ψεκαστούν τα ζιζάνια, δηλαδή όταν καταστραφεί η αυτοφυής βλάστηση όπου το έντομο τρέφεται.
Με τους ψεκασμούς των φυτών με εντομοκτόνα, θανατώνονται και ωφέλιμα έντομα, όπως για παράδειγμα οι μέλισσες, όταν ο ψεκασμός γίνεται επάνω στην άνθιση, ιδιαίτερα σε φυτά που οι μέλισσες προτιμούν τα άνθη τους.
 
Plantpro.gr

Νέα / Ενημερώσεις

Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024)
Άμεση παύση πώλησης και χρήσης σκευασμάτων με δραστική ουσία CAPTAN Απόσυρση σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Χειμώνας 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024)
Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου Δράμας Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα πληρώσουν οι αγρότες με το νέο έτος Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Τεχνικές Προδιαγραφές Θερμοκηπίων Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατασκευή και τον εξοπλισμό / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023)
Ταξινόμηση, Επισήμανση & Συσκευασία Χημικών Ουσιών και Μειγμάτων CLP: Νέα σήμανση / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023)
Ενημερωτικό Δελτίο Φθινόπωρο 2023 & Εφαρμογή για κινητά / Ενημερώσεις (Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023)
Λίστα κατάλληλων σκευασμάτων για χρήση στη βιολογική γεωργία Εισροές Εγκεκριμένες για Χρήση στη Βιολογική Γεωργία / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023)
Spodoptera frugiperda: πληροφορίες για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Οι βασικές πληροφορίες για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας / Φυτοπροστασία (Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023)