Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Ακτινίδιο: Οδηγός Λίπανσης

Τροφοπένιες και πρότασης λίπανσης

Το κάλιο είναι το πρώτο στοιχείο και του οποίου οι προσλαµβανόµενες ποσότητες είναι µεγαλύτερες και αυτού του αζώτου[1]
Το δεύτερο αξιοπρόσεχτο στοιχείο είναι το ασβέστιο. Βλέπουµε ότι οι ποσότητες που προσλαµβάνονται από τα φυτά ακτινιδιάς είναι περίπου ίδιες µε αυτές του αζώτου.
Το τρίτο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το χλώριο. Το στοιχείο αυτό, ενώ είναι εξαιρετικά τοξικό για τα άλλα είδη φυλλοβόλων δένδρων, στα οποία εκτός των άλλων υποβαθµίζει την ποιότητα των καρπών, η ακτινιδιά το προσλαµβάνει σε ποσότητα µεγαλύτερη ακόµη και εκείνης του φωσφόρου και του µαγνησίου.
Τέλος το θείο είναι ένα επίσης σε σηµαντικό βαθµό απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο.[1]
Τα θρεπτικά στοιχεία κατατάσσονται κατά σειρά σπουδαιότητας ως κατωτέρω: K>Ν>Ca>Cl>S>Mg>P>µικροθρεπτικά  (ιχνοστοιχεία).[1]

 

Ενδεικτική λίπανση κατά τα πρώτα έτη της φύτευσης

α) Κατά την εγκατάσταση του οπωρώνα. Πριν από την εγκατάσταση είναι σκόπιµη η ενσωµάτωση µε όργωµα στο έδαφος οργανικής ουσίας (κοπριά), φωσφορικών και καλιούχων λιπασµάτων. Οι ποσότητες είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και κυρίως των φυσικών ιδιοτήτων και της χηµικής σύστασης του εδάφους.
Για το λόγο αυτό πριν από κάθε εγκατάσταση ακτινιδεώνα πρέπει να προηγείται εδαφολογική ανάλυση.
Ενδεικτικές τιµές είναι 30-35 κιλά P2O5/στρέµµα και 25 - 30 κιλά Κ2Ο/στρέµµα. Αναφορικά µε την προσθήκη οργανικής ουσίας, συστήνεται η χορήγηση 2 - 3 τόνων ‘χωνεµένης’ κοπριάς ανά στρέµµα κάθε 2 - 3 έτη στα τέλη του φθινοπώρου µε αρχές του χειµώνα. Εναλλακτικά, µπορεί να γίνει εγκατάσταση φυτών χλωρής λίπανσης το φθινόπωρο και ενσωµάτωσή τους στο έδαφος την άνοιξη.[2]
 

Ανάγκες Λίπανσης

Eνδεικτικές ποσότητες θρεπτικών στοιχείων
(ανά στρέμμα ανάλογα με την ηλικία των πρέμνων)
ΘΡΕΠΤΙΚΑ N P2O5 K2O
1o Έτος  2-2,5 - -
2ο Έτος 3-6 2-3 3-3,5
3ο Έτος 7-10 3,5-4,5 4-6
4ο Έτος 11-14 5-6 7-9
5ο Έτος 15-17 7-8 10-12
6ο Έτος 18-20 9-10 13-15
7ο Έτος 21-25 11-15 16-25
 
Προτεινόμενοι τύποι λιπασμάτων
για βασική λίπανση και δόσεις/στρέμμα:
 Τύπος Λιπάσματος Δοσολογία (κιλά/στρέμμα)
12-8-16 (+Mg+Ιχν.)
ή
15-9-15 
(+Mg+Ιχν.)
80-100
12-8-16  (+Mg+Ιχν.)
(βραδιας Αποδεσμευσης)
60-100
21-5-10 (+Mg+Ιχν.)
(βραδιας Αποδεσμευσης)
50-90
20-10-15(S) (+Mg+Ιχν.)
(βραδιας Αποδεσμευσης)
70-90
15-15-15 70-90
15-10-18(S) (+Mg)
(βραδιας Αποδεσμευσης)
60-80
 
Eφόσον υπάρχει ανάγκη συμπληρωματικής προσθήκης λιπάσματος, προτείνονται οι παρακάτω τύποι λιπασμάτων για Επιφανειακή ή Υδρολίπανση Kg/στρ.
Τύπος Λιπάσματος Δοσολογία (κιλά/στρέμμα)
15-3-20 (+Mg+Ιχν.) 25-40
20-0-0 Υδρολίπανσης ή Σπαρτό 25-40
15-9-15 (+Mg+Ιχν.)
ή
15-3-20 
(+Mg+Ιχν.)
25-50
Ουρία 46-0-0
(Συμβατική)
20-25
Ουρία 46-0-0
(
βραδίας Αποδεσμευσης)
15-25
Θειϊκή Αμμωνία 21-0-0(S) 25-40
26-0-0 25-35


 

Άζωτο (N)

Συµπτώµατα ανεπάρκειας αζώτου εκδηλώνονται όταν το επίπεδο στα φύλλα πέσει κάτω από 1,5%. Η περίσσεια αζώτου είναι πιο σύνηθες φαινόµενο στη χώρα µας µε σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα και κυρίως στη συντηρησιµότητα των καρπών καθώς και στην ευπάθεια των δένδρων στις χαµηλές θερµοκρασίες. Υψηλά επίπεδα αζώτου µειώνουν το επίπεδο της βιταµίνης C.[2]
 

Φωσφόρος (P)

Αναφέρθηκε ότι πριν από την εγκατάσταση του ακτινιδεώνα ενσωµατώνεται µε το όργωµα στο έδαφος µια ποσότητα φωσφόρου, ανάλογα µε την περιεκτικότητα του εδάφους σε φωσφόρο.
Ένα έδαφος θεωρείται ιδανικό από πλευράς φωσφόρου όταν η περιεκτικότητα του είναι 40 - 50 ppm. Προτιµάται η ενσωµάτωση του φωσφόρου πριν από τη φύτευση, γιατί µετά τη φύτευση ο φωσφόρος δεσµεύεται στα επιφανειακά στρώµατα του εδάφους και µόνο µικρές ποσότητες προσλαµβάνονται από τα φυτά (20).
Συµπτώµατα καθαρά ανεπάρκειας φωσφόρου δεν συναντώνται συχνά στην πράξη. Μπορεί να φανεί µια καχεξία (καθυστέρηση στην αύξηση) µε βλαστούς λεπτούς. Τέτοια συµπτώµατα εκδηλώνονται συνήθως όταν το επίπεδο του στοιχείου στα φύλλα είναι κάτω από 0,12%. [2]
Υψηλές συγκεντρώσεις φωσφόρου στο έδαφος δεσµεύουν κυρίως τα στοιχεία σίδηρο και ψευδάργυρο. Για το λόγο αυτό εδάφη στα οποία τα φυτά εκδηλώνουν χλώρωση σιδήρου, η λίπανση µε φωσφόρο (απλά ή σύνθετα λιπάσµατα) επιδεινώνει τη χλώρωση. Η χρήση αραιού φωσφορικού λιπάσµατος του τύπου 0-20-0, προτιµάται, ιδίως στα όξινα και φτωχά σε ασβέστιο εδάφη, γιατί δίνεται συγχρόνως στα φυτά και το πολύτιµο γι’ αυτά στοιχείο ασβέστιο.
Σε µια ανεπτυγµένη φυτεία ακτινιδιάς µια ενδεικτική ποσότητα φωσφόρου κατά στρέµµα είναι 6 κιλά/έτος.
Η χρήση µυκορίζων βοηθάει πολύ στην αντιµετώπιση των προβληµάτων ανεπάρκειας φωσφόρου. Επίσης, οι διαφυλλικοί ψεκασµοί µε ειδικά σκευάσµατα, ιδίως φωσφορικού καλίου, αν και δεν αντιµετωπίζουν το πρόβληµα σε περιπτώσεις µεγάλης ανεπάρκειας, ωστόσο βοηθούν την όλη κατάσταση, ιδίως σε περιπτώσεις µικρής ανεπάρκειας. [2] 
 

Κάλιο (K)

Από όλες τις τροφοπενίες, η πιο συχνή είναι αυτή του καλίου, δεδοµένου ότι το στοιχείο αυτό προσλαµβάνεται από την ακτινιδιά σε ποσότητα µεγαλύτερη κάθε άλλου στοιχείου.
Συµπτώµατα ανεπάρκειας εκδηλώνονται αµέσως µετά το άνοιγµα των βλαστοφόρων οφθαλµών. Αργότερα εκδηλώνεται περιφερειακή χλώρωση στα φύλλα.
Σύνηθες φαινόµενο είναι, ιδίως κατά τις θερµές ώρες της ηµέρας, ή την πνοή των ξηρών ανέµων, η συστροφή των άκρων του φύλλου προς την επάνω επιφάνεια.
Ο κανονικός εφοδιασµός των δένδρων ακτινιδιάς µε κάλιο είναι απαραίτητος για την αντιµετώπιση έλλειψης νερού ή έντονες ξηροθερµικές καταστάσεις αλλά και για την άµυνα κατά των χαµηλών θερµοκρασιών.
Στην χώρα µας το καλιούχο λίπασµα που χρησιµοποιείται είναι το θειϊκό κάλιο, καθώς και σύνθετα λιπάσµατα διαφόρων τύπων. Σε άλλες χώρες γίνεται µεγάλη χρήση και του χλωριούχου καλίου που περιέχει το στοιχείο χλώριο το οποίο είναι επίσης απαραίτητο για την ακτινιδιά. Αναφέρεται µάλιστα ότι το κάλιο προσλαµβάνεται καλύτερα µε τη µορφή του χλωριούχου καλίου. Αναφέρεται επίσης ότι από τη χρήση του χλωριούχου καλίου η παραγωγή αυξήθηκε κατά 30% σε σύγκριση µε το θειϊκό κάλιο.
Ωστόσο η χρήση του χλωριούχου καλίου πρέπει να γίνεται µε προσοχή γιατί δεν είναι χωρίς κινδύνους.[2]


 

 

Άλλα στοιχεία

Ασβέστιο. Στις περιοχές µε όξινα εδάφη και όπου η σχέση ασβέστιο/µαγνήσιο είναι πολύ χαµηλή χρησιµοποιείται η ασβεστούχος νιτρική αµµωνία και µετασυλλεκτικά γίνεται εφαρµογή νιτρικού ασβεστίου. Για τη βελτίωση της σκληρότητας και της αντοχής των καρπών σε ασθένειες πραγµατοποιούνται ψεκασµοί µε διάφορα σκευάσµατα ασβεστίου.
Μαγνήσιο. Χορηγούνται 6-8 µονάδες µαγνησίου κυρίως σε όξινα εδάφη και εκεί όπου η σχέση ασβέστιο/µαγνήσιο είναι πολύ υψηλή. Το νιτρικό µαγνήσιο χορηγείται µε ψεκασµό µετά από τη συγκοµιδή σε συγκέντρωση 1,5% ή µετά από την καρπόδεση µε 0,5%.
Mαγγάνιο. Ενσωµατώνονται στο έδαφος περίπου 50 gr θειϊκού µαγγανίου/δέντρο ή το θειϊκό µαγγάνιο εφαρµόζεται το χειµώνα µε ψεκασµό σε συγκέντρωση 2% ή εφαρµόζονται χηλικές µορφές του µαγγανίου την περίοδο της έντονης βλάστησης την άνοιξη.
Ψευδάργυρος. Στο έδαφος εφαρµογή λιπασµάτων ψευδαργύρου, µπορεί να γίνει µόνο σε όξινα εδάφη. Η αντιµετώπιση της ανεπάρκειας ψευδαργύρου γίνεται κυρίως µε ψεκασµούς κατά τη χειµερινή περίοδο ή την άνοιξη. Ο θειικός ψευδάργυρος εφαρµόζεται το χειµώνα πριν από τη διόγκωση των οφθαλµών σε συγκέντρωση 2,5%. Για αποφυγή φυτοτοξικότητας ο ψεκασµός πρέπει να απέχει 15 ηµέρες τουλάχιστον µετά από κλάδευµα και 1 µήνα πριν ή µετά από ψεκασµό µε χειµερινούς πολτούς.
Σίδηρος. Η ανεπάρκεια του σιδήρου είναι η πιο ορατή τροφοπενία που παρατηρείται σε εδάφη µε µεγάλη περιεκτικότητα ασβεστίου και ως εκ τούτου µε υψηλό pH. Η αντιµετώπιση της χλώρωσης γίνεται στη πράξη µε τη χρήση οργανικών (χηλικών) ενώσεων σιδήρου.

Το χηλικό ασβέστιο, ο χηλικός ψευδάργυρος, το χηλικό µαγγάνιο και ο χηλικός σίδηρος εφαρµόζονται διαφυλλικά την άνοιξη σύµφωνα µε τις οδηγίες του παρασκευαστή.
Τα διαφυλλικά σκευάσµατα βορίου εφαρµόζονται σε 1 έως 2 ψεκασµούς πριν ή µετά από την άνθηση, σύµφωνα µε τις οδηγίες του παρασκευαστή. [1]
 

 
Πηγές / Βιβλιογραφία:
[1] Εγχειρίδιο Λίπανσης Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων / ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ  OΡΓΑΝΙΣΜΟΣ “ΔΗΜΗΤΡΑ” / Δρ. Θωµάς Σωτηρόπουλος
http://www.nagref.gr/journals/publications/egxeiridio_lipansis_fyllov_opwrof.pdf
[2] 
ΘΡΕΨΗ-ΛΙΠΑΝΣΗ ΑΚΤΙΝΙ∆ΙΑΣ - ∆. Στυλιανίδης, Θ. Σωτηρόπουλος, Α. Ισαακίδης / Ινστιτούτο Φυλλοβόλων ∆ένδρων (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) http://www.pomologyinstitute.gr/files/ergasies/ThrepsiLipansiAktinidias.pdf
[2] Οδηγοί Θρέψεις των εταιριών, ΓΑΒΡΙΉΛ, COMPO

Νέα / Ενημερώσεις

Ενημερωτικό Δελτίο Άνοιξη 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Αμπέλι: Τι αλλάζει στις άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για τις νέες φυτεύσεις / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Abamectine: Ανάκληση έγκρισης κυκλοφορίας Vertimec Pro, BELPROMEC GOLD και BELPROMEC Έως ποια ημερομηνία επιτρέπεται η τιμολόγηση των σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 2 Απριλίου 2024)
Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Κυριακή 24 Μαρτίου 2024)
Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024)
Άμεση παύση πώλησης και χρήσης σκευασμάτων με δραστική ουσία CAPTAN Απόσυρση σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Χειμώνας 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024)
Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου Δράμας Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα πληρώσουν οι αγρότες με το νέο έτος Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Τεχνικές Προδιαγραφές Θερμοκηπίων Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατασκευή και τον εξοπλισμό / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023)