Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Σπαράγγι: Οδηγός λίπανσης

H λίπανση και οι καλλιεργητικές τεχνικές του Σπαραγγιού


 

Γενικά / Καλλιεργητικές τεχνικές

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗ: Πρώτο βήμα είναι το βαθύ φθινοπωρινό όργωμα 40 – 60 εκ. καθώς η φύτευση των ριζωμάτων γίνεται βαθειά. Μπορεί για οργανική ουσία να χρησιμοποιηθεί νωπή κοπριά ή να προέρχεται από φυτό χλωρής λίπανσης. Σε βαριά εδάφη είναι απαραίτητη η υπερεδάφια καλλιέργεια πριν την φθινοπωρινή και βαθειά.
Επόμενο βήμα είναι η απομάκρυνση ζιζανίων με τα κατάλληλα ζιζανιοκτόνα. Αργότερα την άνοιξη και κυρίως κατά τους μήνες φεβρουάριο, Μάρτιο είναι κατάλληλη εποχή για φρεζάρισμα, χωνεμένη κοπριά και λίπανση. Στη συνέχεια ακολουθεί το άνοιγμα αυλάκων. Προσοχή για να αποφευχθούν βλάβες σε ριζώματα και βλαστούς το χώμα να μην έχει σβώλους ή υπολέιμματα φυτών από προηγούμενες καλλιέργειες.
ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΟΧΉ ΣΠΟΡΑΣ: Από το μήνα Μάρτιο μέχρι το μήνα Απρίλιο γίνεται η σπορά του σπαραγγιού. Σε περιπτώσεις χαμηλών θερμοκρασιών καθυστερούμε λίγο την σπορά για να επιταχύνουμε την βλάστηση αργότερα.
Οι σπόροι φυτεύονται ένας - ένας ανά 30 – 60 εκ. και σε μικρό βάθος 2,5 – 5 εκ.

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΠΟΡΑΣ: Απομάκρυνση ζιζανίων: Στην αρχή το σπαράγγι έχει αργή ανάπτυξη αφού και μετά από 2 -3 μήνες το ύψος του δεν θα ξεπερνά τα 15 εκ. Γι΄ αυτό θα πρέπει να απομακρύνονται εγκαίρως τα ζιζάνια που έχουν πιο γρήγορη ανάπτυξη. Αυτό γίνεται με τρεις τρόπους, ή με την χρήση ζιζανιοκτόνων επαφής ή με προφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα π.χ. Diuron, Monolinuron ή σκαλίζοντας ανάμεσα στα φυτά και βοτανίζοντας σε αυτά τα σημεία.
Πότισμα: Τον πρώτο χρόνο και μετά την μεταφύτευση το πότισμα γίνεται ανά εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερα διαστήματα. Μετά το διάστημα αυτό το πότισμα γίνεται πιο αραιό.
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ: Την άνοιξη η συγκομιδή γίνεται κάθε 2 -4 μέρες και η καλύτερη ώρα είναι το πρωί.[1]
 

Λίπανση

Σπαράγγι
Για μια μέση παραγωγή της καλλιέργειας περίπου 500Kg/στρέμμα
Ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία Κgr/στρέμμα
Ν P2O5 K20
10 - 30 15 - 20 25 - 50

Η βασική λίπανση της καλλιέργειας αναφέρεται στην προσθήκη των λιπασμάτων πριν από την εγκατάσταση της καλλιέργειας, δηλ. τη φύτευση των ριζωμάτων. Αναφέρεται στην προσθήκη κυρίως κοπριάς σε ποσότητες 7-10 τόνοι/στρέμμα φρέσκιας κοπριάς (φθινόπωρο) ή 3-5 τόνοι/στρέμμα χωνεμένης κοπριάς (άνοιξη) ή εναλλακτικά η ενσωμάτωση κάποιου ψυχανθές για χλωρή λίπανση, όπου η σπορά τους έχει γίνει μέσα στο χειμώνα. Ταυτόχρονα προσθέτονται και οργανικά λιπάσματα που παρέχουν στην καλλιέργεια φώσφορο και κάλιο. Ενδεικτικά για μια μέση παραγωγή της καλλιέργειας περίπου 500Kg/στρέμμα αφαιρούνται από το έδαφος 13Kg αζώτου, 3,5Kg φωσφόρου και 12Kg καλίου. Για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες της καλλιέργειας θα πρέπει να προστεθούν στο έδαφος 10-30 μονάδες αζώτου, 15-20 μονάδες φωσφόρου και 25-50 μονάδες καλίου. Οι επιφανειακές λιπάνσεις αναφέρονται κυρίως στην προσθήκη κοπριάς ή άλλης μορφής οργανικής ουσίας κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου μεταξύ των γραμμών των σπαραγγιών. Έτσι όταν κατασκευαστούν τα αναχώματα, το χώμα που θα πέσει πάνω στα φυτά θα είναι πλόυσιο σε θρεπτικά στοιχεία. Επιφανειακή λίπανση πραγματοποιείται ακόμα και μετά τη συγκομιδή και εντοπίζεται κυρίως στην προσθήκη αζώτου προς το τέλος της άνοιξης, καθώς τα φυτά αυτή τη χρονική στιγμή αρχίζουν να φωτοσυνθέτουν με έντονους ρυθμούς και ταυτόχρονα αποθηκεύουν θρεπτικά στοιχεία στο ρίζωμα και στις σαρκώδεις ρίζες.[2]
 
Σπαράγγι
Προτάσεις για βασική λίπανσης (kgr / στρέμμα)
12-8-16(S)+Mg + Ιχν 60 - 100
15-9-15(S)+Mg + Ιχν 60 - 100
15-15-15(S)+ Ιχν 60 - 100
 
Σπαράγγι
Προτάσεις για επιφανειακή λίπανση (kgr / στρέμμα)
Θειϊκή Αμμωνία 21-0-0 8 - 20 kgr


Πηγές / Βιβλιογραφία
[1] 
http://sparaggi.blogspot.gr/p/blog-page_12.html
[2] Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Σπαράγγι, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008..
[3] Οδηγός λίπανσης Compo

Νέα / Ενημερώσεις

Έγκριση 2ης Τροποποίησης ΣΣ ΚΑΠ
Έγκριση / Τροποποιήσεις / Αγροτική ανάπτυξη (Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024)
Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης
Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024)
Ανάκληση της υπ΄ αρ. 2169/213558/19-7-2024 (ΑΔΑ: ΨΟ314653ΠΓ-ΗΔ5) πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (16 ΠΔΑ/2024) κατά το μέρος που αφορά την κάλυψη των θέσεων οργάνων διοίκησης του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
Ανακοινωσεις ΟΠΕΚΕΠΕ / Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024)
Ενημερωτική ημερίδα με θέμα “Θερμοκήπια και καινοτομία: Επενδύοντας στο μέλλον της αγροτικής ανάπτυξης”
Νέα / Αγροτική ανάπτυξη (Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024)
ARIA 2024: Γνωρίστε τους φιναλίστ και στηρίξτε το αγαπημένο σας έργο!
Νέα / Αγροτική ανάπτυξη (Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024)
Κορυφοξήρα εσπεριδοειδών
Μακροσκοπικός έλεγχος και προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης / Φυτοπροστασία (Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024)
Κείμενο θέσεων για το έδαφος – Mission Soil Manifesto
Νέα / Αγροτική ανάπτυξη (Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024)
7η Γραπτή Διαδικασία Επιτροπής Παρακολούθησης ΣΣ ΚΑΠ
Γραπτές Διαδικασίες / Αποφάσεις / Αγροτική ανάπτυξη (Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024)
Πρόσκληση Συμμετοχής στη νέα Θεματική Ομάδα του EU CAP NETWORK για την οικονομική ευπάθεια της γεωργίας
Νέα / Αγροτική ανάπτυξη (Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024)
4η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΣΣ ΚΑΠ (10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2024, ΚΑΒΑΛΑ)
Συνεδριάσεις / Αγροτική ανάπτυξη (Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024)