Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Κρεμμύδι - Σκόρδο: Οδηγός λίπανσης

H λίπανση του Κρεμμυδιού και του Σκόρδου


 

Γενικά / Καλλιεργητικές τεχνικές

Το σκόρδο και το κρεμμύδι έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα, γι αυτό χρειάζεται να διατηρείτε η υγρασία στην επιφάνεια του εδάφους, για να παραμένει το ριζικό σύστημα ενεργό.
 

Λίπανση

Σκόρδο - Κρεμμύδι ξερό
Για μια μέση παραγωγή της καλλιέργειας περίπου 500Kg/στρέμμα
Ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία Κgr/στρέμμα
Ν P2O5 K20  
10 - 20 10 15 - 25 Πριν τη σπορά να ενσωµατώνονται στο έδαφος:

• Φώσφορος το 100 %
• Κάλιο το 100 %
• Άζωτο το 1/3 (5 – 7 µονάδες/στρέµµα)
 
Σκόρδο - Κρεμμύδι ξερό
Προτάσεις για βασική λίπανσης (kgr / στρέμμα)
15-3-20(S) 50 - 80
12-8-16(S) 50 - 80
15-10-15(S) 50 - 80
 
Σκόρδο - Κρεμμύδι ξερό
Προτάσεις για επιφανειακή λίπανση (kgr / στρέμμα)
Θειϊκή Αμμωνία 21-0-0 20 - 40
 

Κρεμμύδι

Τα κρεμμύδια ευδοκιμούν σχεδόν παντού, στα θερμά όσο και στα ψυχρά μέρη.[6]
Το κρεμμύδι, έχει ανάγκη από ελαφρύ χώμα πλούσιο σε οργανικές ουσίες και καλοδουλεμένο, για να μπορέσει να αναπτύξει συμμετρικούς βολβούς. Ακόμα, το κρεμμύδι δεν χρειάζεται λίπανση με κοπριά κατά τη σπορά γιατί δεν την αφομοιώνει εύκολα. Προτιμότερο είναι να έχετε λιπάνει από την προηγούμενη περίοδο, έτσι ώστε η κοπριά να έχει αφομοιωθεί σχεδόν πλήρως από το χώμα. Επίσης, το περίσσευμα υγρασίας στο χώμα, ταλαιπωρεί το κρεμμύδι, εμποδίζει την ανάπτυξή του και ευνοεί την ανάπτυξη ασθενειών, όπως την σήψη. Επομένως, φροντίστε το έδαφος να είναι στραγγερό και μην το ποτίζετε υπέρμετρα. Από την σύσταση του εδάφους, εξαρτάται η μικρότερη ή μεγαλύτερη καυστικότητα του κρεμμυδιού. Έδαφος πλούσιο σε θειάφι, παράγει καυστικά κρεμμύδια ενώ έδαφος πλούσιο σε άζωτο, τα γλυκαίνει.[7]
 

 
Αζωτούχος λίπανση: Όταν επικρατεί η επιθυμητή φωτοπερίοδος, ο χρόνος έναρξης της βολβοποίησης μπορεί να επηρεάζεται από το επίπεδο της αζωτούχου λίπανσης. Έλλειψη αζώτου επιταχύνει την έναρξη της βολβοποίησης, ενώ περίσσεια αζώτου την καθυστερεί. Όταν η διάρκεια του φωτός πλησιάζει το κριτικό μήκος της ημέρας. Επειδή τόσο το τελικό μέγεθος του βολβού όσο και ο χρόνος ωρίμανσης επηρεάζονται σημαντικά από τον χρόνο βολβοποίησης, θα πρέπει να αποφεύγονται, τόσο η έλλειψη όσο και η περίσσεια αζώτου στο έδαφος.[1]
Άζωτο: Μια καλλιέργεια κρεμμυδιού με παραγωγή βολβών 5 τόνους ανά στρέμμα αφαιρεί από το έδαφος κατά μέσο όρο 18 kg N/στρ. Η μισή δόση αζώτου εφαρμόζεται κατά τη προετοιμασία του χωραφιού ως βασική λίπανση, ενώ η άλλη μισή εφαρμόζεται επιφανειακά 2-3 φορές κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των φυτών.
Φώσφορος: Ο φώσφορος είναι το στοιχείο που επηρεάζει περισσότερο το σχηματισμό των εξωτερικών χιτώνων του βολβού και κατά συνέπεια τη διατηρησιμότητά του κατά την αποθήκευση. Μια καλλιέργεια κρεμμυδιού με παραγωγή 5 τόνους ανά στρέμμα αφαιρεί από το έδαφος κατά μέσο όρο 6 kg P2O5/στρ. Στην περίπτωση του φωσφόρου, όλη η ποσότητα εφαρμόζεται κατά την προετοιμασία του χωραφιού ως βασική λίπανση.
Κάλιο : Το κρεμμύδι είναι αρκετά απαιτητικό σε κάλιο σε σχέση με τα υπόλοιπα θρεπτικά στοιχεία. Το κάλιο επηρεάζει τη γλυκύτητα του βολβού, καθώς επίσης την ικανότητά του να διατηρηθεί μετά τη συγκομιδή.[6]


 
Ως συνέπεια της έλλειψης καλίου στο κρεμμύδι μειώνεται η δυνατότητα του χρόνου αποθήκευσης, γίνονται πιο ευπαθή κατά την μεταφορά και μειώνεται δραστικά η αντοχή του στις μυκητολογικές ασθένειες. Η ανεπάρκεια παρατηρείται πρώτα στα παλαιότερα εξωτερικά φύλλα με φωτεινές ραβδώσεις και στις πιο σοβαρές περιπτ-ώσεις παρατηρείται μαρασμός. Η ξήρανση εμφανίζεται από την
άκρη του φύλλου. 
Μια καλλιέργεια παραγωγής 5 τόνων βολβών ανά στρέμμα αφαιρεί από το έδαφος κατά μέσο όρο 14 kg K2O/στρ. Για την παραγωγή κρεμμυδιού από κοκκάρι η ποσότητα του καλίου χορηγείται ολόκληρη ως βασική λίπανση, ενώ για την παραγωγή κρεμμυδιού από σπόρο, το 60% εφαρμόζεται κατά τη βασική λίπανση και το υπόλοιπο 40% κατά την έναρξη μεγαλώματος των βολβών.
Επίσης είναι φυτό ευαίσθητο στην έλλειψη ψευδαργύρου, μολυβδαινίου, χαλκού και μαγγανίου.[6]


 

Σκόρδο

Κατά την προετοιμασία του εδάφους ή κατά την φύτευση γίνεται και η ενσωμάτωση των λιπαντικών στοιχείων της βασικής λίπανσης. Το σκόρδο έχει σχετικά λιγότερες απαιτήσεις σε λιπαντικά στοιχεία σε σύγκριση με το κρεμμύδι, γιατί τόσο η παραγόμενη φυτομάζα όσο και το παραγόμενο προϊόν (βολβοί), έχουν σχετικά μικρότερο βάρος. Αναφέρεται ότι για παραγωγή 1.000 κιλών προϊόντος, απορροφώνται από το έδαφος 5 κιλά Ν, 1,5 κιλά Ρ2Ο5 και 3 κιλά Κ2Ο. Η ποσότητα και ο τύπος του λιπάσματος που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται βέβαια και από τον τύπο του εδάφους, την καλλιέργεια που έχει προηγηθεί, την προηγούμενη λίπανση και επίσης την διαχείριση του νερού. Εμπειρικά, θα μπορούσε κανείς να εισηγηθεί την προσθήκη κατά την βασική λίπανση 7-9 κιλών Ν, 9 κιλών Ρ2Ο5 και 8 κιλών Κ2Ο. Το κάλι συμπεριλαμβάνεται εάν το έδαφος έχει χαμηλή περιεκτικότητα στο στοιχείο αυτό. Μια πρόσθετη ποσότητα αζώτου θα πρέπει να δοθεί και σαν επιφανειακή λίπανση.[5]

Πηγές / Βιβλιογραφία
[1] 
Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
[2] Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Σπαράγγι, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008..
[3] Οδηγός λίπανσης της εταιρείας Compo
[4] Καθορισμός λιπαντικής αγωγής των κυριοτέρων καλλιεργειων του νομού Φθιώτιδας
http://www.daaf.gr/lip_2005.pdf
[5] Πτυχιακή εργασία: Η καλλιέργια του σκόρδου και οι θεραπευτικές του ιδιότητες, σπουδαστης Λεκκάκης Στυλιανός, ΤΕΙ Ηρακλείου 2006 
[6] hapyfarmer.wordpress.com
[7] valentine.gr Άρθρο 'Λαχανόκηπος - Το κρεμμύδι' του Γιώργου Κωνσταντακόπουλου
[8] Ενημερωτικός οδηγός με τροφοπενίες θρεπτικών στοιχείων στα κηπευτικά - Της εταιρείας KALI

Νέα / Ενημερώσεις

Καθορισμός συντελεστών μετατροπής των ανωτάτων ορίων υπολειμμάτων σε μεταποιημένα ή/και σύνθετα προϊόντα / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024)
Ενημέρωση για την πρώτη εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού προτεραιότητας Bactocera dorsalis στη Χώρα μας. σας γνωστοποιούμε την πρώτη εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Bactrocera dorsalis στην Ελλάδα / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 25 Ιουνίου 2024)
Γενικές αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας Ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιεργειών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024)
Κανονισμοί: ως προς τον κίνδυνο μεταφοράς ψεκαστικού νέφους Οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών χρηστών γεωργικών φαρμάκων / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Τρίτη 7 Μαΐου 2024)
Ταξινόμηση, Επισήμανση & Συσκευασία Χημικών Ουσιών και Μειγμάτων CLP: Νέα σήμανση / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Δευτέρα 22 Απριλίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Άνοιξη 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Αμπέλι: Τι αλλάζει στις άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για τις νέες φυτεύσεις / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Abamectine: Ανάκληση έγκρισης κυκλοφορίας Vertimec Pro, BELPROMEC GOLD και BELPROMEC Έως ποια ημερομηνία επιτρέπεται η τιμολόγηση των σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 2 Απριλίου 2024)
Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Κυριακή 24 Μαρτίου 2024)
Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024)