Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Εγκατάσταση της εφαρμογής σε κινητό Blackberry Βρείτε μας στο Facebook

Αζαλέα: Οδηγός καλλιέργειας, συντήρησης & περιποίησης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την καλλιέργεια της Αζαλέας

Αζαλέα (Azalea ίndίca) οικ.Ericaceae

 
Εκλογή: Προτιμάτε φυτά με κοντούς ισχυρούς πράσινους βλαστούς, φυτά φουντωτά και πάντα ανθισμένα. Έτσι θα διαπιστώσετε το χρώμα του άνθους και την ιδιότητα: μονές - διπλές αζαλέες.

Τοποθέτηση: Το φυτό δεν επηρεάζεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, έτσι παραμένει συνέχεια έξω από το σπίτι. Προτιμάει θέσεις ημισκιερές δροσερές μακρυά από τα ψυχρά ρεύματα του αέρα και φυσικά ποτέ απ' ευθείας στο ηλιακό φως.


Πότισμα: Ελέγχουμε την υγρασία του χώματος παίρνοντας στα δάχτυλά μας λίγο επιφανειακό χώμα από τη γλάστρα, μέχρι 5 εκατ. βάθος, και το σφίγγουμε ελαφρά. Αν το χώμα σχηματίσει μπάλα, αλλά μετά διαλύεται, λέμε ότι βρίσκεται στο ρόγο του και δεν χρειάζεται πότισμα. Αν δεν γίνεται μπάλα και είναι ξερό, ποτίζουμε αμέσως. Αν λασπώνει, ποτίζουμε πιο αραιά. Το καλοκαίρι ο έλεγχος της υγρασίας γίνεται πιο τακτικά (κάθε 2 - 3 ημέρες).

Βλαστολογήματα: Για μια πλούσια βλάστηση και ανθοφορία η αζαλέα τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να κλαδεύεται 2 και 3 φορές (τσίμπημα βλαστών). Έτσι το φθινόπωρο θα φουντώσει και θα σχηματίσει τα μπουμπούκια την επόμενη χρονιά.

Αλλαγή γλάστρας: Αν κρίνουμε ότι το φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας (εξαρτάται από την ανάπτυξή του) κάνουμε τα εξής:

Παίρνουμε μια μεγαλύτερη γλάστρα, βάζουμε χαλίκι στον πάτο της για στράγγιση και τοποθετούμε τύρφη ή έτοιμο φυλλόχωμα γεμίζοντας το 1/3 της γλάστρας.
Σύροντας ένα μαχαίρι κατά μήκος των τοιχωμάτων της παλιάς γλάστρας, αποκολλάμε το φυτό. Αναποδογυρίζουμε τη γλάστρα, κρατώντας τον κορμό του φυτού ανάμεσα στα δάχτυλά μας, και το βγάζουμε από τη γλάστρα.
Τοποθετούμε το φυτό στη νέα γλάστρα, χωρίς να σπάσουμε τη μπάλα του χώματός του, και γεμίζουμε τον κενό χώρο με τύρφη ή έτοιμο φυλλόχωμα. Συμπιέζουμε το νέο χώμα γύρω-γύρω με τα δάχτυλά μας και ποτίζουμε. Η αλλαγή της γλάστρας γίνεται νωρίς την άνοιξη, πριν ζεστάνει ο καιρός.

Λίπανση: Όταν είναι στην ανάπτυξη, οι απαιτήσεις του είναι αυξημένες και θέλει πλήρες λίπασμα.


 

Πηγές:
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Minagric.gr

http://rastenija.dljavseh.ru/language/greek/Po_klassam/Dekorativno_cvetuwie/Azalija.html

Νέα / Ενημερώσεις

Η κλιματική αλλαγή ωθεί τα έντομα στον δρόμο της προσφυγιάς Οι Κλιματικοί πρόσφυγες / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017)
Νομιμοποίηση αγροαποθήκης με Ε1 & τοπογραφικό Σχετικά εύκολα, προσκομίζοντας στην ΔΑΟΚ τα απαραίτητα έγγραφα / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017)
Εθνικό Απόθεμα: Τι είναι και ποιοι δικαιούνται ενίσχυση Ενεργοί Γεωργοί, κατά προτεραιότητα Νεαρής Ηλικίας και Νεοεισερχόμενοι / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017)
Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων Άνοιξε η εφαρμογή του υπουργείου για τη γεωργική συνταγογράφηση / Νομοθεσία (Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017)
Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού: Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 344/2000 Με το προεδρικό διάταγμα 95/2017, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017)
Οι Ερωτήσεις για τις εξέτασης των σεμιναρίων για το πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων Δείτε όλες τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις / Νομοθεσία (Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017)
Συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων: Ενημερωτικό Δελτίο Σεπτέμβρης 2017 / Ενημερώσεις (Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017)
Υποχρεωτική η αναγραφή ποικιλιών ντομάτας σε όλα τα παραστατικά / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017)
Νόμιμα και Παράνομα γεωργικά φάρμακα: Πως να τα αναγνωρίσετε Οδηγίες για τους επαγγελματίες χρήστες / Blogs (Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017)
Ενημερωτικό δελτίο για τη συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων Γεωργική συνταγογράφηση - ποια σκευάσματα εξαιρούνται / Νομοθεσία (Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017)