Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Αμπούτιλο: Οδηγός καλλιέργειας, συντήρησης & περιποίησης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την καλλιέργεια του Αμπούτιλου

Αμπούτιλο (Abutilon striatum) οικ. MALVACEAE


Περιγραφή: Αειθαλής θάμνος, ύψους 2-3 μέτρων, σφαιρικού σχήματος. Φύλλα πλατιά που σχηματίζουν 3-5 λοβούς. Άνθη πορτοκαλοκίτρινα, που κρέμονται σαν μικρές καμπάνες και βγαίνουν στις μασχάλες των φύλλων. Η άνθησή του είναι συνεχής από τον Απρίλιο ώς τον Οκτώβριο. Υπάρχει και ποικιλία του φυτού με κίτρινες αποχρώσεις σε ορισμένα σημεία της επιφάνειας του φύλλου.

Τοποθέτηση: Ευδοκιμεί σε συνηθισμένα, αλλά με καλή αποστράγγιση εδάφη. Το αμπούτιλο είναι ευαίσθητο στο κρύο και γι' αυτό πρέπει να φυτεύεται σε ζεστές και προφυλαγμένες θέσεις. Ο καλός φωτισμός ευνοεί την πλούσια και συνεχή ανθοφορία του φυτού, αναπτύσσεται όμως και στην ημισκιά. Σε ψυχρές θερμοκρασίες του χειμώνα μπορεί να χάνει το φύλλωμά του και να αναβλασταίνει την άνοιξη, γι' αυτό στα ψυχρά κλίματα διατηρείται σε γλάστρες, ώστε το χειμώνα να μεταφέρεται σε εσωτερικούς ζεστούς χώρους.

Καλλωπιστικά στοιχεία: Τα πολλά και εντυπωσιακά άνθη και τα πλατιά φύλλα του, ιδιαίτερα την ποικιλία με τις κίτρινες αποχρώσεις.

Χρήση: Επειδή είναι ιδιαίτερα όμορφο φυτό, φυτεύεται μοναχικά και σε εμφανή σημεία του κήπου, για να προβάλλεται καλύτερα. Μπορεί ακόμη να φυτεύεται κατά ομάδες (συστάδες). 3-4 φυτά μαζί, σε κοντινή απόσταση, για πιο εντυπωσιακή εμφάνιση.

Κλάδεμα: Όταν το φυτό έχει ζημιωθεί από χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, την άνοιξη αφαιρούμε όλο το τμήμα των βλαστών που καταστράφηκε. Στο ίδιο διάστημα αφαιρούνται και όλοι οι παλιοί γερασμένοι βλαστοί, για να ανανεωθεί το φυτό με την ανάπτυξη νέων.


 
Πoλ/σμός: Γίνεται με μοσχεύματα βλαστών ημιώριμων (ούτε πολύ τρυφεροί ούτε πολύ ξυλοποιημένοι) στο διάστημα Αυγούστου - Σεπτεμβρίου. Σ' ένα κιβώτιο βάζουμε μίγμα τύρφης - περλίτη, αναλογίας 1:1 σε όγκο, τοποθετούμε τα μοσχεύματα και σκεπάζουμε το κιβώτιο με πλαστικό ή τζάμι, για να υπάρχει υγρό περιβάλλον γύρω από τα μοσχεύματα. Βάζουμε το κιβώτιο σ' ένα ημισκιερό μέρος και φροντίζουμε να διατηρούμε την υγρασία. Ανάλογα και με τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν, τα μοσχεύματα θα ριζοβολήσουν σε 40 - 50 μέρες και θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση.

Φροvτίδες: Χρειάζεται όφθονα ποτίσματα στο διάστημα της έντονης ανάπτυξής, του δηλαδή από Μάιο ώς Σεπτέμβριο, ενώ στο ίδιο διάστημα λιπαίνουμε με πλήρη λιπάσματα κάθε 20 μέρες, για να εξασφαλίσουμε πλούσια και συνεχή ανθοφορία. Το χειμώνα δεν κάνουμε καμιά λίπανση και, αν το φυτό έχει μεταφερθεί σε εσωτερικό χώρο, περιορίζουμε στο ελάχιστο τα ποτίσματα.

Νέα / Ενημερώσεις

Ενημερωτικό Δελτίο Άνοιξη 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Αμπέλι: Τι αλλάζει στις άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για τις νέες φυτεύσεις / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Abamectine: Ανάκληση έγκρισης κυκλοφορίας Vertimec Pro, BELPROMEC GOLD και BELPROMEC Έως ποια ημερομηνία επιτρέπεται η τιμολόγηση των σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 2 Απριλίου 2024)
Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Κυριακή 24 Μαρτίου 2024)
Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024)
Άμεση παύση πώλησης και χρήσης σκευασμάτων με δραστική ουσία CAPTAN Απόσυρση σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Χειμώνας 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024)
Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου Δράμας Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα πληρώσουν οι αγρότες με το νέο έτος Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Τεχνικές Προδιαγραφές Θερμοκηπίων Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατασκευή και τον εξοπλισμό / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023)