Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
Αγγούρι: Τροφοπενίες και ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων
Οδηγός για διάγνωσης για τροφοπενίες και ελλείψεις στοιχείων
Απαιτήσεις εδάφους
Το έδαφος πρέπει να είναι καλά αποξηραμένο και πλούσιο σε οργανικές ύλες, ενώ το pH πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 6.0 and 6.5. Σε χώμα βαρύ και ανεπαρκώς αρδευόμενο, το ριζικό σύστημα υποφέρει από ανεπάρκεια οξυγόνου. [3]
Έλλειψη αζώτου (N)
Η ανάπτυξη των φυτών επιβραδύνεται. Τα φυτά παρουσιάζουν μικρότερα φύλλα, που στην συνέχεια αποκτούν ανοικτό χρώμα. Η έλλειψη αζώτου επισης προκαλεί παραμόρφωση στα αγγούρια και λέπτυνση της άκρης τους.[6] Πρώτα η χλώρωση εμφανίζεται στα παλαιά κατώτερα φυλλά με κιτρινισμούς του ελάσματος και στη συνέχεια η χλώρωση και η νέκρωση εμφανίζεται στα μεσαία φύλλα. Το φυτό έχει λεπτό βλαστό, καμπυλωτό και τα φρούτα ανοιχτό χρώμα (όχι λαμπερό). Συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα ελαφρά εδάφη, φτωχά σε οργανική ουσία. Θεραπεία: Εφόσον δεν υπάρχει μεγάλη τροφοπενία, ψεκασμός διαφυλλικά με σκεύασμα διαλύματος αζώτου επουλώνει προσωρινά την τροφοπενία αυτή. Φυσικά απαιτείται εφαρμογή από το έδαφος ώστε να καλύψει τις ανάγκες του φυτού σε άζωτο. Λίπανση: Με εφαρμογή οργανικών ή ανόργανων αζωτούχων λιπασμάτων πριν την φύτευση και τακτικά με επιφανειακές λιπάνσεις κατά την διάρκεια της ανάπτυξης.[1]
Έλλειψη Καλίου (Κ)
Παρατηρείται η παρουσία χλωρώσεων στα άκρα των φύλλων και ανάμεσα στα νευρα.[5]Ο σχηματισμός των πλάγιων βλαστών επιβραδύνεται. Η περιφέρεια του ελάσματος και των φύλλων κιτρινίζει. Οι καρποί γίνονται πιο λεπτοί και στραβοί (στένεμα του καρπού στη μέση).[1][6] Η τροφοπενία καλίου στην αγγουριά δεν εμφανίζετε πολύ συχνά, λόγο των σύνθετων λιπασμάτων που χρησιμοποιουνται στην καλλιέργεια, τα οποία έχουν αρκετές μονάδες κάλιο για να καλύψουν τις ανάγκες του φυτού.
Έλλειψη Ασβεστίου (Ca)
Χαρακτιριστικό σύμπτωμα της έλλειψης ασβεστίου είναι η ξερή ή σάπια κορυφή (ονομάζεστε και τάπα), εκτός αυτού υποβαθμίζετε η ποιότητα και περιορίζετε ο χρόνος συντήρησης.
Αντιμετώπιση: διαφυλλικοί ψεκασμοί και προσθήκη ασβεστίου στο έδαφος.
Έλλειψη μαγνησίου (Mg)
Εμφανίζεται πρώτα σε παλαιότερα φύλλα με την μορφή χλώρωσης ανάμεσα στα νεύρα που ξεκινά από την περιφέρεια του ελάσματος. Το κιτρίνισμα είναι από το μίσχο προς το κέντρο του φύλλου σε αντίθεση με την τροφοπνία καλίου που ξεκινάει από την άκρη του φύλλου. Οι περιοχές μεταξύ των μεσονεύριων περιοχών το χρώμα είναι ανοιχτό πράσινο, πιο παχιά φύλλα και τα νεύρα πράσινα. Σε έντονες περιπτώσεις αναπτύσσονται νεκρωτικές κηλίδες μεταξύ των νεύρων, και εμφανίζονται και στα νεότερα φύλλα.[1][6]
Θεραπεία: Διαφυλλικές εφαρμογές που μπορούν να συνδυαστούν με σκευάσματα φυτοπροτασίας. Επίσης μπορεί να γίνουνε εφαρμογές με υδρολίπανση.
Λίπανση: Εφοδιάζουμε τα έδαφος με 3 - 6 kg/στρ MgO [1][6]
Έλλειψη Θείου (S)
Συστροφή των φύλλων στις άκρες, τα νεαρά πρώτα φύλλα εμφανίζουν χλώρωση και μετά τα μεσαία και στην κάτω πλευρά εμφανίζει κοκκινωπό μεταχρωματισμό. Η ανάπτυξη το φυτού επιβραδύνεται. Στις υπαίθριες καλλιέργειες σπάνια εμφανίζεται τροφοπενία θείου και τα συμπτώματα συχνά συγχέεται με του αζώτου. Η τροφοπενία παρατηρείται συχνά στις υδροπονικές καλλιέργειες.[1] Θεραπεία: Η πρόληψη γίνεται με την εφαρμογή προϊόντων με θείο όπως Θειϊκή Αμμωνία, Θεεϊκό Καλιο από το έδαφος. Υδρολίπανση ή διαφυλλική Λίπανση.[1]
Έλλειψη Φωσφόρου (P)
Παρατηρείτε στα παλαιότερα φύλλα η εμφανιση μεγάλων υδαρών κηλίδων, οι οποίες προοδευτικά γίνονται καστανές και νεκρώνονται. [5]
Αρχικά σχηματίζονται μεγάλες υδαρείς κηλίδες πάνω και μεταξύ των νευρώσεων, στα παλιότερα φύλλα, που σταδιακά επεκτείνονται και στα νεώτερα. Σε προχωρημένο στάδιο οι κηλίδες γίνονται καστανές και ξεραίνονται. Το φύλλο και ο μίσχος μαραίνονται. [6]
Πηγές:
[1] Ενημερωτικός οδηγός Με τροφοπενίες θρεπτικών στοιχείων στα κηπευτικά. της εταιρείας K+S KALI
[2] Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αθήνα 2001. [3] plantprotection προγραμά Leonardo Da Vinci της ευρωπαϊκής επιτροπής [4] 'O Ρόλος του ασβεστίου στα φυτά' της εταιρείας Κ+Ν Ευθυμιάδη [5] Η Καλλιέργεια της αγγουριάς, Υπουργείο γεωργίας, φυσικών πορων και περιβάλλοντος Κυπρου [6] Γεωργική Τεχνολογία, Τροφοπενίες και τοξικότητες - Ιαουνάριος 1994
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.