Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Εγκατάσταση της εφαρμογής σε κινητό Blackberry Βρείτε μας στο Facebook

Τα δέντρα στους δρόμους κάνουν τους ανθρώπους πιο υγιείς

Πλεονεκτήματα στην υγεία, ψυχική και φυσική

Είναι εύκολο να ισχυριστεί κανείς πως η επαφή με τη φύση κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα. Ένα Σαββατοκύριακο στο βουνό ή ακόμα και λίγες ώρες στο πάρκο μετά από αρκετές ώρες στη δουλειά, πραγματικά σε κάνουν να αισθάνεσαι γεμάτος ενέργεια. Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να πιστέψεις πως οι χώροι πρασίνου βοηθούν την υγεία και την ευτυχία μας. Αν μη τι άλλο, τα δέντρα απορροφούν το καυσαέριο από την ατμόσφαιρα, επιτρέποντας αυτούς που κατοικούν κοντά τους να αναπνέουν καθαρό αέρα.
 

Επίσης, η έκθεσή μας στη φύση συνδέεται με χαμηλή αρτηριακή πίεση, λιγότερο άγχος και φαίνεται πως παρακινεί τους ανθρώπους να είναι πιο δραστήριοι. Είναι αυτό που οι Ιάπωνες αποκαλούν shinrinyoku ή “λουτρό δάσους” και θεωρούν πως μια βόλτα στη φύση βοηθάει σηματνικά την υγεία και ευεξία του ατόμου. Επίσης, τα φυτά είναι ένας σημαντικός κρίκος της τροφικής αλυσίδας, τα οποία μας παρέχουν με βασικά συστατικά για την επιβίωσή μας, όπως οξυγόνο να αναπνέουμε, φρέσκο νερό να πίνουμε και φαγητό να τρώμε. Ακόμα και αν όλα αυτά είναι αλήθεια – που μάλλον είναι – δε σημαίνει πως η φύση αυτή καθ’ αυτή είναι που προσδίδει τα εμφανή οφέλη στην υγεία μας. Για να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο, χρειαζόμαστε πραγματικά, μετρήσιμα δεδομένα.

Πάνω σε αυτό δούλεψαν ο Omid Kardan, απόφοιτος ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Σικάγο με τον καθηγητή του Marc G. Berman. Ο Kardan και Berman με τους συνεργάτες τους μελέτησαν το Τορόντο στον Καναδά, όπου είναι μία πόλη που παρέχονται εύκολα δορυφορικές απεικονίσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν να συγκρίνουν τις περιοχές πρασίνου με τα υγειονομικά δεδομένα των κατοίκων που ερεύνησαν. Χρησιμοποιώντας κοινές στατιστικές πρακτικές, οι ερευνητές ήταν σε θέση να δουν πραγματικά αν οι χώροι πρασίνου κάνουν τους ανθρώπους πιο υγιείς Όμως αυτό που τους ενδιέφερε περισσότερο δεν ήταν οι χώροι πρασίνου, αλλά τα δέντρα. Μη συμπεριλαμβάνοντας το γρασίδι και τους μικρούς θάμνους, οι ερευνητές ήθελαν να μηδενίσουν την επίδραση αυτών των παραγόντων. Αρχικά, πήραν δεδομένα για τα δέντρα του Τορόντο από δύο βάσεις δεδομένων.


Μαζί αυτά τα δεδομένα πληροφορούσαν τους ερευνητές για τα δέντρα που υπάρχουν στα πάρκα και στις αυλές των σπιτιών. O λόγος που επέλεξαν το Τορόντο σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πως οι πολίτες απολαμβάνουν ενιαία δημόσια ασφάληση, ανεξάρτητα από την κατάσταση της απασχόλησής τους ή το επίπεδο του εισοδήματος, αποκλείοντας έτσι τον παράγοντα της ασφάλησης στην επίδραση της υγείας του κάθε ατόμου. Βέβαια, παρά την ίση πρόσβαση στο σύστημα υγείας, δε φαίνεται όλοι οι Καναδοί να οφελούνται το ίδιο.

Οι άνθρωποι με χαμηλότερα εισοδήματα και μορφωτικό επίπεδο, επισκέπτονται τους γιατρούς λιγότερο συχνά, το οποίο είναι ένα δημογραφικό δεδομένο που λήφθηκε υπόψη από τους ερευνητές. Βρήκαν πως αυτοί που ζούσαν σε περιοχές με περισσότερα δέντρα στο δρόμο ανέφαραν πως αισθάνονται πιο υγιείς, σε σχέση με αυτά που ανέφεραν όσοι ζούσαν σε περιοχές με λιγότερα δέντρα. Ανεξάρτητα από την πραγματική τους υγεία, αυτοί αισθάνονταν περισσότερο υγιείς και όπως αποδείχτηκε, όντως έτσι ήταν: ταλαιπωρούνταν λιγότερο από καρδιακές παθήσεις. Και η έρευνα δε σταματά εκεί.

Ο Kardan μετέτρεψε τα ευρήματά του σε νούμερα. Αυτός και η ομάδα του υπολόγισαν πως φυτεύοντας 10 επιπλέον δέντρα σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο, το επίπεδο υγείας που θα απολάμβαναν οι κάτοικοί του θα ήταν ανάλογο με το να έβγαζε ο καθένας $10.000 επιπλέον το χρονο, ή με το να γινόταν 7 χρόνια νεότερος. Τα αποτελέσματα ήταν ακόμα πιο εκπληκτικά για την πραγματική υγεία. Φυτεύοντας απλώς 11 επιπλέον δέντρα ανα οικοδομικό τετράγωνο θα μπορούσαν να μειώθούν οι καρδιακές παθήσεις στον ίδιο βαθμό με το να έβγαζε ο καθένας $20.000 επιπλέον το χρόνο ή να γινόταν 14 χρόνια νεότερος.

Οπότε ποιο είναι το μυστικό; Ο Kardan δε γνωρίζει, καθώς η έρευνά του δε δημιουργήθηκε για να ανακαλύψει αυτό το μηχανισμό. Σίγουρα όμως μας δίνει άλλες γνώσεις. Δεν ήταν η εγγύτητα στα δέντρα ο σημαντικότερος παράγοντας, αλλά ο αριθμός των δέντρων στο δρόμο. Αυτό σημαίνει πως τα πλεονεκτήματα για την υγεία που προσφέρουν τα δέντρα, δεν προέρχονται απαραίτητα από τις “υπηρεσίες” που προσφέρουν, αλλά ακόμα και από την απλή θέα τους. Και το πιο συνηθισμένο μέρος για να δεις δέντρα είναι οι δρόμοι. Το κόστος διατήρησης ένα δέντρο ανέρχεται από $30 έως $500 το χρόνο, ανάλογα το σημείο που βρίσκεται. Με άλλα λόγια, φυτεύοντας 10 ή 11 δέντρα ανα οικοδομικό τετράγωνο είναι πιο οικονομικό από το να πληρώνει ο καθένας $10.000-$20.000 επιπλέον το χρόνο. Και αυτά ίσως είναι καλά νέα για τους πολεοδόμους.
 

 

Νέα / Ενημερώσεις

Όσα δεν γνωρίζετε για το Βόρακα και τις άλλες χρήσεις του Καθαριστικό, απωθητικό εντόμων και τρωκτικών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019)
Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019)
Πρόσκληση - Πρόγραμμα της 11ης Έκθεσης ZOOTECHNIA 2019 / ΥΠΑΑΤ - Επίκαιρα Θέματα & Νομοθετικό Έργο (Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019)
Πρόσκληση - Πρόγραμμα της 11ης Έκθεσης ZOOTECHNIA 2019 / ΥΠΑΑΤ - Επίκαιρα Θέματα & Νομοθετικό Έργο (Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019)
Ολόκληρη η πρόσκληση στα ελληνικά εδώ / ΥΠΑΑΤ - Επίκαιρα Θέματα & Νομοθετικό Έργο (Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019)
Περισσότερες πληροφορίες από το Τμήμα Εμπορικών Ροών και Προώθησης Προϊόντων, Δ/νση Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων, τηλ.: 210212-4039, 5472, 4521 και e-mail: akaldiri@minagric.gr, chmathioudakis@minagric.gr, igram@minagric.gr. / ΥΠΑΑΤ - Επίκαιρα Θέματα & Νομοθετικό Έργο (Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019)
Χειμερινές επεμβάσεις για την πρόληψη προσβολών - Ενημερωτικό Δελτίο Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019)
Πότε και πού απαγορεύεται η εφαρμογή αζωτούχων λιπασμάτων σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης για την προστασία του περιβάλλοντος / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019)
Ενημερωτικό Δελτίο: συνδυαστικότητα φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων / Ενημερώσεις (Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018)
Οδηγίες για τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου Οδηγίες για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου και σωστής αποθήκευσής του / Οδηγοί καλλιέργειας (Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018)