Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Γλοξίνια: Οδηγός καλλιέργειας, συντήρησης & περιποίησης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την καλλιέργεια του Γλοξίνια

Γλοξίνια ή Σιννίγγια (Gloxinia sp. / GESNERIACEAE)


Οι γκλοξίνιες ή γλωξίνιες είναι πανέμορφα φυτά, με μεγάλα φύλλα και πολύχρωμα λουλούδια, που μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο σπίτι μας. Τα λουλούδια τους έχουν σχήμα καμπανούλας με βελούδινη υφή και διάμετρο τουλάχιστο 7 εκατοστά. Στην κορυφή τους μπορεί να είναι μονά ή διπλά, λεία ή κυματιστά. Τα χρώματά τους είναι καταπληκτικά, σε πολλούς τόνους, από μωβ-μπλε, ροζ, λευκό, κόκκινο και συχνά δίχρωμα.

Οι γκλοξίνιες πολλαπλασιάζονται με πολλούς τρόπους, με σπόρους, μοσχεύματα, κονδύλους. Ο πιο εύκολος τρόπος για να μεγαλώσετε τις δικές γκλοξίνιες είναι να φυτέψετε κονδύλους γκλοξίνιας. Οι κόνδυλοι αυτοί μοιάζουν εξωτερικά με τους κονδύλους της μπιγκόνιας και πρέπει να φυτεύνται σε γλάστρες με διάμετρο τουλάχιστο 12 εκατοστά.

Εκλογή: Να γίνεται την άνοιξη, εποχή της ανθοφορίας, διαπιστώνονται έτσι τις ιδιότητες: Χρώμα άνθους, μονές ή διπλές ποικιλίες. Προσοχή στα φύλλα, που είναι παράρριζα, να είναι μεγάλα - ακέραια - πράσινα, δηλωτικά της καλής υγείας του φυτού.

Τοποθέτηση: Προτιμάτε θέσεις µε πλούσιο διάχυτο φωτισμό, καλό αερισμό. Μακριά από τα ψυχρά ρεύματα τον αέρα. Με τακτικές διαβροχές προσπαθήστε να αυξάνετε την υγρασία στην ατμόσφαιρα.

Το φυτό δεν ανθίζει - σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, έλλειψη θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος, ξηρό ή κρύο αέρα, κακή συντήρηση και υπερβολική αζωτούχα λίπανση.

Πότισμα: Την άνοιξη συχνά ποτίσματα. Ιδίως κατά την εποχή της ανθοφορίας. Με το τέλος της άνθησης σταδιακά περιορίζονται τα ποτίσματα μέχρι σχεδόν μηδενισμού (χειμώνας).

Ιδιαίτερες φροντίδες: Μετά το τέλος της ανθοφορίας αρχίζει η «παρακμή» του φυτού. Έτσι σαν στόχο έχουμε την καλή ανάπτυξη του βολβού ο οποίος αφού περάσει από ένα κύκλο φυσιολογικών» διεργασιών (σχηματισμός - ανάπτυξη - ωρίμανση - λήθαργος - ενεργοποίηση), θα φυτευτεί σε νέες γλάστρες τον επόμενο Μάρτιο για να δώσει τα νέα ανθισμένα φυτά.
Νέα φυτά Γλοξίνιας μπορούν να προέλθουν και από άλλο τρόπο πολλαπλασιασμού (σπόρο - µμοσχεύματα κ.λ.π.).


 
Οι γκλοξίνιες χρειάζονται μια περίοδο ανάπαυσης το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Όταν δείτε ότι τα φύλλα τους αρχίζουν να μαραίνονται αραιώστε σταδιακά τα ποτίσματα. Ο κόνδυλος μπορεί να κρατηθεί σε σκοτεινό μέρος μέχρι που μετά από μερικές εβδομάδες αναπτύξει νέα βλάστηση. Τότε μεταφέρετε την γκλοξίνια πάλι σε ένα φωτεινό μέρος του σπιτιού σας για να αρχίσει έναν νέο κύκλο βλάστησης.

Λίπανση: Από Απρίλη μέχρι τέλους καλοκαιριού κάθε 20 μέρες µε διαλύματα ενός πλήρους λιπάσματος που περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Δοσολογία: Μικρή, 10 κυβ. εκ. (1 κουτάλι της σούπας), στα 5 κιλά νερό

Νέα / Ενημερώσεις

Ενημερωτικό Δελτίο Άνοιξη 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Αμπέλι: Τι αλλάζει στις άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για τις νέες φυτεύσεις / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Abamectine: Ανάκληση έγκρισης κυκλοφορίας Vertimec Pro, BELPROMEC GOLD και BELPROMEC Έως ποια ημερομηνία επιτρέπεται η τιμολόγηση των σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 2 Απριλίου 2024)
Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Κυριακή 24 Μαρτίου 2024)
Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024)
Άμεση παύση πώλησης και χρήσης σκευασμάτων με δραστική ουσία CAPTAN Απόσυρση σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Χειμώνας 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024)
Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου Δράμας Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα πληρώσουν οι αγρότες με το νέο έτος Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Τεχνικές Προδιαγραφές Θερμοκηπίων Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατασκευή και τον εξοπλισμό / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023)