Γενικές πληροφορίες, Βλαστικά στάδια (πινακας), Επιλογή εδάφους (Πριν τη σπορά), Βασική λίπανση, Οργανική λίπανση, Σπορά, Φύτρωμα, Ανάπτυξη φυτών – Καλλιεργητικές φροντίδες, Αντιμετώπιση ζιζανίων, Άρδευση, Άνθηση, Βολβοποίηση, Ανάμεσα στις καλλιεργητικές περιόδους
Γενικές πληροφορίες
Το κρεμμύδι (Allium cepa) είναι φυτό ποώδες και ο βιολογικός του κύκλος είναι διετής (από σπόρο σε σπόρο). Καλλιεργείται ως φαγώσιμο για την παραγωγή ξερών βολβών και για την παραγωγή νωπών κρεμμυδιών (κρεμμυδάκια). Επίσης καλλιεργείται για την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού κοκκαριού (μικροί βολβοί) ή σπόρου (μπαρούτι).
Βασικός παράγοντας της καλλιέργειας είναι η διάρκεια της ημέρας (φωτοπερίοδος) καθόσον η έναρξη της βολβοποίησης του κρεμμυδιού εξαρτάται από το μήκος της ημέρας και όχι τόσο από την θερμοκρασία.
Στην χώρα μας το κρεμμύδι καλλιεργείται σε δύο περιόδους ανάλογα την εποχή σποράς ή φύτευσης. Έχουμε την ανοιξιάτικη καλλιέργεια κατά την οποία σπέρνονται ποικιλίες ή υβρίδια μακράς φωτοπεριόδου, που χρειάζονται μεγάλου μήκους ημέρα ώστε να βολβοποιήσουν και την φθινοπωρινή καλλιέργεια κατά την οποία σπέρνονται ποικιλίες ή υβρίδια μικράς φωτοπεριόδου, που χρειάζονται μικρού μήκους ημέρα για να βολβοποιήσουν.
Στα αρχικά στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας απαιτούνται χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ από την έναρξη της βολβοποίησης και ως το πέρας της καλλιέργειας καλό είναι να επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Αυτές οι συνθήκες είναι οι επιθυμητές για μια καλή παραγωγή.
Οι στρεμματικές αποδόσεις της καλλιέργειας του κρεμμυδιού κυμαίνονται από 3 έως 7 τόνους, με μέσο όρο στρεμματικής απόδοσης τους 5 έως 6 τόνους.
Βλαστικά στάδια (πινακας)
Επιλογή εδάφους (Πριν τη σπορά)
Η επιλογή χωραφιού γίνεται με βάση:
Τον τύπο του εδάφους.
Πρέπει να αποφεύγονται χωράφια τα οποία είναι βαριά πηλώδη. Επίσης να μην υπάρχουν πέτρες και χαλίκια.
Πρέπει να αποφεύγονται χωράφια στα οποία λιμνάζουν νερά, όπως και χωράφια στα οποία σχηματίζεται εύκολα επιφανειακή κρούστα (ταρατσώνουν).
Πρέπει να αποφεύγονται τα αλατούχα εδάφη.
Αν και αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη προτιμά τα γόνιμα εδάφη ελαφράς ή μέσης σύστασης πλούσια σε οργανική ουσία, στα οποία και αποδίδει πολύ καλά.
Το χωράφι πρέπει να στραγγίζει αλλά και να κρατά κάποια υγρασία.
Από άποψης οξύτητας εδάφους το κρεμμύδι προτιμά τα ουδέτερα έως ελαφρά όξινα εδάφη με PH 6 - 7
Καλό ειναι να γίνεται και μία αρχικά εδαφολογική ανάλυση για τα χαρακτηριστικά του εδάφους.
Το ιστορικό του χωραφιού σχετικά με τα είδη των ζιζανίων που επικρατούν.Δεν συνιστώνται χωράφια με έντονα προβλήματα δυσεξόντωτων ζιζανίων. Ο παραγωγός πρέπει να γνωρίζει τη σύσταση και το PH του εδάφους για την επιλογή των ζιζανιοκτόνων.
Την διάθεση νερού άρδευσης καλής ποιότηταςΤο κρεμμύδι έχει ριζικό σύστημα θυσσανώδες που φτάνει σε βάθος εδάφους περίπου 30 εκατοστά. Ως φυτό με επιφανειακό ριζικό σύστημα έχει ανάγκη από συχνά ποτίσματα με καλής ποιότητας νερό, ώστε να αποδώσει τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα.
Την προηγούμενη καλλιέργεια. καθόσον δεν επιλέγονται χωράφια που η προηγηθείσα καλλιέργεια ήταν κρεμμύδι, σκόρδο ή πράσο.
Η καλή
προετοιμασία του εδάφους βοηθά στη σπορά (το μέγεθος του σπόρου είναι πολύ μικρό, γι’ αυτό και ονομάζεται από τους παραγωγούς ‘’μπαρούτι’’), σε ένα καλό φύτρωμα αλλά και στις καλλιεργητικές φροντίδες που θα ακολουθήσουν
Βασική λίπανση
Το κρεμμύδι, ως επιπολαιόριζο φυτό αντιδρά άμεσα στη χρήση των λιπασμάτων. Συνιστάται να γίνεται ισορροπημένη λίπανση της καλλιέργειας. Η βασική λίπανση ενσωματώνεται, κατά την κατεργασία του εδάφους.
Συστήνεται ο παραγωγός να κάνει εδαφολογική ανάλυση σε κάθε καλλιέργεια για τον καθορισμό των λιπαντικών μονάδων που θα δοθούν στην καλλιέργεια.
Άζωτο (Ν): Εφαρμόζεται συνήθως το 1/2 ή το 1/3 της δόσης των αζωτούχων λιπασμάτων κατά την βασική λίπανση. Η υπόλοιπη δόση εφαρμόζεται ως επιφανειακή λίπανση κατά την καλλιεργητική περίοδο, όσο αναπτύσσονται τα φυτά. Για μια ικανοποιητική παραγωγή (5 - 6 τόνους το στρέμμα) χρειάζονται 10 - 15 μονάδες αζώτου.
Φωσφόρος (Ρ): Εφαρμόζεται ολόκληρη η δόση του φωσφόρου κατά την βασική λίπανση. Για μια ικανοποιητική παραγωγή (5 - 6 τόνους το στρέμμα) χρειάζονται 10 μονάδες φωσφόρου. Ο φώσφορος βοηθά στην καλή διατήρηση των κρεμμυδιών στην αποθήκη, αφού επηρεάζει τον σχηματισμό των εξωτερικών χιτώνων του βολβού. Επίσης βοηθά στην ανάπτυξη πλούσιου ριζικού συστήματος. Αποδίδεται σιγά-σιγά στα φυτά κατά την διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης αυτών.
Κάλιο (Κ): Το κρεμμύδι έχει ανάγκη από το κάλιο. Σε περίπτωση σποράς κοκκαριού εφαρμόζεται ολόκληρη η δόση του καλίου κατά την βασική λίπανση. Σε περίπτωση κατά την οποία παράγεται κρεμμύδι από σπόρο εφαρμόζουμε το 60% περίπου της δόσης κατά την βασική λίπανση και την υπόλοιπη δόση του 40% όταν αρχίζουν να αναπτύσσονται οι βολβοί. Για μια ικανοποιητική παραγωγή (5 - 6 τόνους το στρέμμα) χρειάζονται 15 - 20 μονάδες καλίου. Το κάλιο βοηθά στην ποιότητα του βολβού επηρεάζοντας την γλυκύτητα αυτού καθώς επίσης στην καλή διατήρηση των κρεμμυδιών στην αποθήκη.
Ιχνοστοιχεία: Το κρεμμύδι έχει ανάγκη από ψευδάργυρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο, όταν υπάρχει έλλειψη, προστίθενται στο έδαφος πριν την σπορά, ενώ όταν υπάρχει έλλειψη μαγγανίου αυτό εφαρμόζεται με διαφυλλικούς ψεκασμούς.
Οργανική λίπανση
Σε φτωχά εδάφη προστίθεται ως βασική λίπανση, εφ’ όσον είναι διαθέσιμη, κοπριά καλά χωνεμένη σε ποσότητα 3 - 5 τόνους το στρέμμα ή εφαρμόζεται χλωρή λίπανση με ψυχανθή φυτά (βίκο, λαθούρι κ.α.). Ενδεικτικά σπορά γίνεται το Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και το Φεβρουάριο κόψιμο και ενσωμάτωση και ακολουθεί η σπορά του κρεμμυδιού.
Η προσθήκη της οργανικής λίπανσης, σε διάφορες μορφές, βελτιώνει την οργανική ουσία του εδάφους και μειώνει τις ποσότητες των χημικών λιπασμάτων που θα δοθούν στην καλλιέργεια.
Για κάθε τόνο κοπριάς που προστίθεται στην καλλιέργεια οι λιπαντικές μονάδες των στοιχείων μειώνονται κατά μέσο όρο για:
το
άζωτο 1-2 μονάδες, τον
φώσφορο 2 μονάδες, και για το
κάλιο 4 μονάδες.
Σπορά
- Οι καλλιεργητές πρέπει να χρησιμοποιούν πάντα πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό.
- Σε περιοχές όπου υπάρχει ιστορικό προσβολών σε εχθρούς, ασθένειες κλπ. πρέπει να επιλέγονται ανθεκτικές ποικιλίες ή υβρίδια.
Για την παραγωγή ξερών βολβών γίνεται:
α) Σπορά απευθείας στο χωράφι σπόρου με ειδικές σπαρτικές μηχανές μικρών σπόρων ή σε σπάνιες περιπτώσεις εφαρμόζεται σπορά στα πεταχτά (συγκομιδή σε 6 μήνες περίπου).
Οι γραμμές σποράς των φυτών απέχουν μεταξύ τους 15 έως 25 εκατοστά, ενώ επί της γραμμής οι αποστάσεις είναι περίπου από 7 έως 10 εκατοστά. Η σπορά με μηχανή και εν γένει η μηχανοποίηση της καλλιέργειας του κρεμμυδιού αύξησε τα καλλιεργούμενα στρέμματα και τις στρεμματικές αποδόσεις, μείωσε το κόστος παραγωγής καθώς και τον κόπο των παραγωγών.
Το βάθος σποράς είναι πολύ μικρό κατά μέσο όρο περίπου 10 χιλιοστά, λόγω του μικρού μεγέθους του σπόρου.
β) Φυτεύεται κοκκάρι σε γραμμές ή σε σπάνιες περιπτώσεις στα πεταχτά (συγκομιδή σε 4 μήνες περίπου). Η σπορά του κοκκαριού πλεονεκτεί έναντι της απ’ ευθείας σποράς σπόρου καθ’ όσον υπάρχει πρωίμιση της παραγωγής.
Για την παραγωγή νωπών κρεμμυδιών:φυτεύεται κοκκάρι σε διαδοχικές φυτεύσεις. Οι διαδοχικές φυτεύσεις βοηθούν κλιμακωτή συγκομιδή για τη διάθεση των νωπών κρεμμυδιών (κρεμμυδάκια) στην αγορά.
ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
α) Η σπορά του σπόρου (μπαρούτι) γίνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο έως Μάρτιο με ποικιλίες ή υβρίδια μακράς ημέρας (μακράς φωτοπεριόδου). Η συγκομιδή των βολβών γίνεται κατά τους μήνες Ιούλιο έως Αύγουστο.
β) Η φύτευση του κοκκαριού γίνεται τους ίδιους μήνες. Η συγκομιδή των βολβών γίνεται κατά τους μήνες Ιούνιο έως Ιούλιο.
ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Η σπορά του σπόρου (μπαρούτι) γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο έως Νοέμβριο με ποικιλίες ή υβρίδια μικρής ημέρας (μικρής φωτοπεριόδου). Η συγκομιδή των βολβών γίνεται κατά τους μήνες Μάιο έως Ιούνιο.
Η Φθινοπωρινή καλλιέργεια γίνεται σε περιοχές με ήπιους χειμώνες.
Φύτρωμα
Κατά το στάδιο του φυτρώματος χρειάζεται προσοχή για να μη δημιουργηθεί επιφανειακή κρούστα (ταράτσωμα) στο έδαφος. Αν δημιουργηθεί επιφανειακή κρούστα ο παραγωγός πρέπει να επέμβει μηχανικά ή να εφαρμόσει ελαφρά ποτίσματα για να κρατά το έδαφος μαλακό.
Με την δημιουργία της επιφανειακής κρούστας δυσκολεύεται η έξοδος των φυταρίων από το έδαφος, με συνέπεια πολλά φυτάρια να μη μπορέσουν να βγουν. Αυτό μειώνει τον αριθμό των φυτών της καλλιέργειας με αποτέλεσμα χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις.
Ανάπτυξη φυτών – Καλλιεργητικές φροντίδες
Επιφανειακή λίπανση
Ανοιξιάτικη καλλιέργεια: Εφαρμόζεται επιφανειακή αζωτούχος λίπανσης κατά τους μήνες Απρίλιο – Μάιο.
Φθινοπωρινή καλλιέργεια: Εφαρμόζεται επιφανειακή αζωτούχος λίπανσης κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.
Η επιφανειακή λίπανση εφαρμόζεται συνήθως σε δύο ή τρεις δόσεις, ανάλογα με το στάδιο της καλλιέργειας και τις καιρικές συνθήκες (βροχοπτώσεις) που επικρατούν στην περιοχή. Συνήθως οι δόσεις εφαρμόζονται από το στάδιο των 3 φύλλων μέχρι το μεγάλωμα των βολβών.
Εάν χρειαστεί εφαρμόζεται διαφυλλική λίπανση.
Σκαλίσματα-Βοτανίσματα
Κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου πραγματοποιούνται 2-3 ελαφρά βοτανίσματα με το χέρι.
Αν χρησιμοποιηθούν μηχανικά μέσα σκαλίσματος θα πρέπει να εφαρμοσθούν με μεγάλη προσοχή.
Αντιμετώπιση ζιζανίων – Ζιζανιοκτονία
Ο καλλιεργητής πρέπει να γνωρίζει το ιστορικό του χωραφιού στην παρουσία των ζιζανίων.
Αν επιλεγεί χημική καταπολέμηση των ζιζανίων τότε εφαρμόζεται ζιζανιοκτονία, ανάλογα με τα ζιζάνια που επικρατούν στο χωράφι, τόσο προφυτρωτικά όσο και μεταφυτρωτικά με τα εγκεκριμένα κατά περίπτωση φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Η γνώση της σύστασης και το ΡΗ του εδάφους χρειάζεται για την δοσολογία του σκευάσματος που θα εφαρμοσθεί. Μικρές δόσεις ζιζανιοκτόνων εφαρμόζονται σε ελαφρά εδάφη φτωχά σε οργανική ουσία. Μεγάλες δόσεις ζιζανιοκτόνων εφαρμόζονται σε βαριά εδάφη πλούσια δε οργανική ουσία.
Συνιστάται να αποφεύγεται η εφαρμογή ζιζανιοκτόνων όταν αναμένονται ισχυρές και παρατεταμένες βροχοπτώσεις. Υπάρχει ο κίνδυνος έκπλυσης του ζιζανιοκτόνου ή και εκδήλωση φυτοτοξικότητας με ισχυρές και παρατεταμένες βροχοπτώσεις μετά τη χημική εφαρμογή.
Συνιστάται η εναλλαγή του ζιζανιοκτόνου με ζιζανιοκτόνα άλλων ομάδων διαφορετικού τρόπου δράσης..
Πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι αναγραφόμενες ημέρες τελευταίας επέμβασης πριν την συγκομιδή.
Άρδευση
Το νερό του ποτίσματος εφαρμόζεται στην καλλιέργεια με τους παρακάτω κατά περίπτωση τρόπους:
- Τεχνητή βροχή
- Μικρομπέκ (είναι η πιο συνήθης εφαρμογή)
- Στάγδην άρδευση
- Αυλάκια
- Κατάκλυση
Μετά την σπορά εφαρμόζεται ελαφρό πότισμα.
Μετά την εμφάνιση των φυταρίων και σε όλη την καλλιεργητική περίοδο εφαρμόζονται συχνά ποτίσματα σε μικρές δόσεις. Η συχνότητα των ποτισμάτων εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους.
Όταν η καλλιέργεια πλησιάζει την ωρίμανση τα ποτίσματα σταματούν (ένα δεκαήμερο πριν τη συγκομιδή και αφού τα φυτά έχουν αρχίσει να ‘’γέρνουν’’). Σταματά η ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και της βλάστησης και σκληραίνουν οι εξωτερικοί χιτώνες του βολβού.
Το πότισμα της καλλιέργειας πρέπει να γίνεται τις πρωινές ώρες, ώστε τα φυτά να στεγνώσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Όταν τα φύλλα του φυτού χάνουν την σταθερότητά τους και πέσουν έχουμε ωρίμανση των βολβών.
Ο καλύτερος χρόνος συγκομιδής είναι όταν έχει πέσει πάνω από το 80-90 % των κορυφών των φυτών. Ανάλογα όμως με τις καιρικές συνθήκες και την ζήτηση της αγοράς (υπάρχουν αυξημένες τιμές), η συγκομιδή μπορεί να αρχίσει όταν έχει πέσει το 50% των κορυφών των φυτών
Η συγκομιδή αρχίζει όταν στεγνώσει το έδαφος και επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες.
Οι βολβοί εξάγονται από το έδαφος και αφήνονται στο χωράφι (μεθωρίμανση των βολβών), κατά μέσο όρο για ένα δεκαήμερο.
Οι βολβοί σκεπάζονται με τα φύλλα των φυτών.
Στη συνέχεια με μηχανικό τρόπο κόβονται τα φύλλα τους σε απόσταση 2-3 εκατοστών από τον βολβό, γίνεται διαλογή μεγέθους, σακιάζονται ή τοποθετούνται σε κιβώτια και αποθηκεύονται σε αποθήκες ή ψυγεία (άριστη θερμοκρασία αποθήκευσης 0-1 ⁰C και σχετική υγρασία 60-70%).
Δεν κόβονται τα φύλλα των κρεμμυδιών που προορίζονται να διατεθούν στην αγορά με την μορφή πλεξίδων.
Άνθηση
Η αρχή της άνθησης εκδηλώνεται µε το σχηµατισµό του ανθικού στελέχους.
Η άνθηση είναι τελείως ανεπιθύµητη, όταν η καλλιέργεια προορίζεται για παραγωγή βολβών και επιθυµητή όταν η καλλιέργεια έχει σαν στόχο την σποροπαραγωγή. σχηµατισµός ανθικών στελεχών µπορεί να εµφανίζεται σε φυτά στα οποία δεν έχει αρχίσει η βολβοποίηση ή σε φυτά στα οποία η βολβοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη ή σε φυτά που έχουν ήδη βολβοποιήσει.
[2]Θερμοκρασία: Ο σχηµατισµός του ανθικού στελέχους απαιτεί την έκθεση του φυτού σε χαµηλές θερµοκρασίες. Ευνοϊκές θερµοκρασίες για παραγωγή ανθικού στελέχους είναι 4-8
oC ή γενικότερα κάτω από 10
oC. Όταν η θερµοκρασία είναι πάνω από 21
oC δεν εµφανίζονται ανθικά στελέχη. Ο σχηµατισµός ανθικών στελεχών σε καλλιέργειες που σπέρνονται ή φυτεύονται τον χειµώνα ή την άνοιξη, οφείλεται στις παρατεταµένες ή στις περιορισµένης διάρκειας χαµηλές ανοιξιάτικη θερµοκρασίες. Η θερµοκρασία αποθήκευσης του κοκκαριού και των µητρικών βολβών επηρεάζει σηµαντικά τον σχηµατισµό και την εµφάνιση ανθικών στελεχών στο κρεµµύδι. Το κοκκάρι που προορίζεται για τη φύτευση την άνοιξη, για παραγωγή βολβών, ή φρέσκο κρεµµυδάκι, πρέπει να αποθηκεύεται γύρω στους 0
oC ή γύρω στους 25
oC για να αποφευχθεί η παραγωγή ανθικών στελεχών. Οι µητρικοί βολβοί που προορίζονται για σποροπαραγωγή, συνιστάται να αποθηκεύονται σε θερµοκρασίες από 5-10
oC γιατί η αποθήκευση σε αυτές τις θερµοκρασίες, επιτείνει το σχηµατισµό ανθικών στελεχών και µεγιστοποιεί το ποσοστό άνθησης.
[2]
Βολβοποίηση
Ο βολβός στο κρεμμύδι σχηματίζεται αφενός από την πάχυνση των βάσεων (κολεών) των φύλλων, λόγω αποθήκευσης θρεπτικών στοιχείων σε μικρή απόσταση πάνω από τον βλαστικό δίσκο και αφετέρου από την πάχυνση μερικών 'φύλλων' που σχηματίζονται στο κέντρο του βολβού, αλλά αποτελούν μόνον αποθηκευτικά όργανα, χωρίς να εμφανίζουν ορατά ελάσματα φύλλων. Η έναρξη, ο ρυθμός ανάπτυξης και ο βαθμός της βολβοποίησης επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες του περιβάλλοντος, η κατανόηση των οποίων θεωρείται προϋπόθεση για την επιτυχή καλλιέργεια του κρεμμυδιού σε μια περιοχή. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την βολβοποίηση είναι:
Φωτοπερίοδος: Το κρεμμύδι είναι φυτό μακράς φωτοπεριόδου (πάνω από 12 ώρες φως), εφόσον όλες οι ποικιλίες ευνοούνται στη βολβοποίηση τους όταν αυξάνεται η φωτοπερίοδος. Τα φυτά στην πραγματικότητα είναι ευαίσθητα στην διάρκεια της περιόδου του σκότους, παρά της περιόδου του φωτός. Κυκλοφορούν στο εμπόριο, υβρίδια κρεμμυδιού μικράς φωτοπεριόδου (περίοδος φωτός 12 ώρες/ημέρα). Κάθε ποικιλία ή υβρίδιο κρεμμυδιού έχει μια 'κριτική περίοδο' μήκους ημέρας για έναρξη της βολβοποίησης, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία και το μέγεθος του φυτού. Η βολβοποίηση πραγματοποιείται όταν το μήκος της ημέρας είναι μεγαλύτερο από την 'κριτική περίοδο' που χαρακτηρίζει την ποικιλία ή υβρίδιο. Επομένως ανάλογα με τις απαιτήσεις σε διάρκεια φωτός, οι ποικιλίες ή υβρίδια κρεμμυδιού διακρίνονται σε:
Ποικιλίες ή υβρίδια πολύ μακράς φωτοπεριόδου με ανάγκες σε διάρκεια φωτός πάνω από 16 ώρες/ημέρα
Ποικιλίες ή υβρίδια μακράς φωτοπεριόδου με ανάγκες σε διάρκεια φωτός 15 ώρες/ημέρα
Ποικιλίες ή υβρίδια μέσης φωτοπεριόδου με ανάγκες σε διάρκεια φωτός 13-14 ώρες/ημέρα
Ποικιλίες ή υβρίδια μικράς φωτοπεριόδου με ανάγκες σε διάρκεια φωτός 12-13 ώρες/ημέρα
Θερμοκρασία: Η θερμοκρασία αρχίζει όταν το μήκος της ημέρας βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα, με ρυθμό ανάπτυξης που επηρεάζεται σημαντικά από την θερμοκρασία. Ο βολβός αναπτύσσεται πιο γρήγορα όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει. Αντίθετα, χαμηλές θερμοκρασίες μετά τη φύτευση, έχουν σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσουν την έναρξη της βολβοποίησης και κατά συνέπεια της ωρίμανσης των βολβών κατά 3-4 εβδομάδες, ανάλογα βέβαια και με τη διάρκεια των χαμηλών θερμοκρασιών. Οι πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες της τάξης των 40oC στα τροπικά κλίματα, εμποδίζουν τη βολβοποίηση. Η βολβοποίηση είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης του μήκους ημέρας και της θερμοκρασίας, αφού ικανοποιηθεί ο παράγων μήκος ημέρας.
[2]Στάδιο ανάπτυξης φυτούΑζωτούχος λίπανση: Όταν επικρατεί η επιθυμητή φωτοπερίοδος, ο χρόνος έναρξης της βολβοποίησης μπορεί να επηρεάζεται από το επίπεδο της αζωτούχου λίπανσης. Έλλειψη αζώτου επιταχύνει την έναρξη της βολβοποίησης, ενώ περίσσεια αζώτου την καθυστερεί.
[2]
Ανάμεσα στις καλλιεργητικές περιόδους
- Καλό ειναι να εφαρμόζεται αμειψισπορά οπου υπάρχουν πολά προβλήματα με ασθένειες και ζιζάνια, τουλάχιστον τριετής εναλλαγή της καλλιέργειας σε συνδυασμό με βαθιά οργώματα. Στην πράξη μια συνήθης αμειψισπορά που εφαρμόζεται είναι: Ψυχανθές-Βαμβάκι-Σιτηρά-Κρεμμύδι.
- Να απολυμαίνονται τα μέσα καλλιέργειας (εργαλεία, μηχανήματα, σάκοι, κιβώτια, παλετοκιβώτια κλπ.)
- Να εφαρμόζεται ο ετήσιος έλεγχος των ψεκαστικών μέσων (ψεκαστήρες, μηχανήματα, μπάρες ψεκασμού).
- Κατά την καλλιέργεια του αγρού, θα πρέπει τα μηχανήματα να είναι καθαρά και να μην φέρουν υπολείμματα χώματος από άλλα χωράφια που είναι πιθανόν μολυσμένα.
- Διατήρηση του αγρού καθαρού από ζιζάνια τόσο κατά την καλλιέργεια όσο και στο διάστημα μεταξύ των καλλιεργειών.
Πηγές και Βιβλιογραφία:
[1] ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤA ΒΟΛΒΩΔΗ (ΚΡΕΜΜΥΔΙ), ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
[2] Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.