Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Ροδακινιά & Νεκταρινιά: Τροφοπενίες και ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων

Συμπτώματα και τρόπος αντιμετώπισης

Τροφοπενία Αζώτου (Ν)

Εμφανίζεται νωρίς κατά τη βλαστική περίοδο, τα συμπτώματα ανεπάρκειας περιλαμβάνουν την έλλειψη ανάπτυξης και το κίτρινο ή ανοιχτό πράσινο χρώμα στα φύλλα. Φύλλα και στελέχη μπορούν να αναπτύξουν ένα χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Κατά τα μέσα του καλοκαιριού τα φύλλα μπορεί να κιτρινίσουν, με περιφερειακό καψάλισμα, που μοιάζει με τροφοπενία καλίου. Το φθινόπωρο τα φύλλα πέφτουν νωρίτερα από τη συνήθη εποχή. Κατά το φθινόπωρο, παρόμοια συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν από έλλειψη νερού.
 

Αζωτούχα λίπανση:
Ποικιλίες Δοσολογία στοιχείων kg/στρ (40 δένδρα/στρ.)
Υπερπρώιμες 8 – 10 kg
(απόδοση 1,5 τόν./στρ)
Πρώιμες 10 – 12 kg
(απόδοση 2 τόν./στρ)
Μέσες 14 – 17 kg
(απόδοση 3 τόν./στρ)
Συμπύρηνες

ποικιλίες
17 – 20 kg
(απόδοση 4 τόν./στρ)
 

Στα αζωτούχα λιπάσματα η δόση καθορίζεται από τον τύπο του λιπάσματος. Tο 50 - 70 % της συνολικής ποσότητας του αζώτου δίνεται ως βασική λίπανση και το υπόλοιπο σε 2 - 3 επιφανειακές δόσεις συμπεριλαμβανομένης και μετασυλλεκτικής (πλην των υπερπρώιμων και πρώιμων ποικιλιών που δίνεται ως βασική σε μια δόση).

 

Τροφοπενία Καλίου (Κ)

Συμπτώματα: Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ανοιχτό πράσινο ή κίτρινο χρώμα στα φύλλα που αναπτύσσονται στα τέλη του καλοκαιριού, επίσης εμφανίζεται περιθωριακή νέκρωση και συχνά τα φύλλα καρουλιάζουν. Το μέγεθος των φρούτων μειώνεται σημαντικά. Η συγκέντρωση του καλίου στο φυτό επηρεάζετε και από την παραγωγή, γιατί ο καρπός ανταγωνίζεται το ριζικό σύστημα για ενέργεια. Σε πολύ παραγωγικές χρονιές, ο ανταγωνισμός μειώνει την ικανότητα του δένδρου να απορροφήσει κάλιο και αυτό οδηγεί στην εκδήλωση συμπτωμάτων τροφοπενίας καλίου.
 

 
Η τροφοπενία καλίου στα πολύ αμμώδη εδάφη διορθώνεται με την παροχή θειικού καλίου. Για δένδρα, που αναπτύσσονται σε πηλώδη έως αργιλώδη εδάφη,  πρέπει να προσέξουμε τα ποτίσματα, που θα πρέπει να γίνονται σε συχνά χρονικά διαστήματα, για να διατηρείται αρκετά υγρή η ριζόσφαιρα του δένδρου.
 
Καλιούχα λίπανση Δοσολογία στοιχείων kg/στρ
(40 δένδρα/στρ.)
Λίπασμα τύπου 0-0-30 θειικού 
καλίου (kg/στρ)
Επιτραπέζιες ποικιλίες
Δόση: Νοέμβριος - Αρχές Μαρτίου (Λήθαργος έως φούσκωμα οφθαλμών)
10 – 14 kg 30 – 50
Συμπύρηνες ποικιλίες
Δόση: Νοέμβριος - Αρχές Μαρτίου (Λήθαργος έως φούσκωμα οφθαλμών)
14 – 16 kg 40 – 60
Δόση Ιούνιου-Ιούλιου (για όψιμες ποικιλίες) 2 – 3 kg 10 – 12

Το κάλιο είναι στοιχείο που αυξάνει την καρπόδεση και βελτιώνει την ποιότητα των καρπών. α) Επηρεάζει δραστικά το μέγεθος του καρπού. β) Βελτιώνει το χρώμα και την γεύση των καρπών.
 

 
 

Tροφοπενία Μαγγανίου (Mn)

Συμπτώματα: Τα ήπια συμπτώματα της τροφοπενίας μπορεί να εμφανιστούν την άνοιξη όταν ο καιρός είναι δροσερός σε μερικά φύλλα, συνήθως εξαφανίζονται μόλις ο καιρός ζεστάνει. Η φυλλική επιφάνεια, μεταξύ των κεντρικών πλάγιων νευρώσεων, από την περιφέρεια έως την κεντρική νεύρωση γίνεται χλωρωτική. Συνήθως παρατηρείται σε εδαφικές συνθήκες παρόμοιες με εκείνες που προκαλούν χλώρωση σιδήρου. H τροφοπενία μαγγανιου σε γενικές γραμμές δεν εμφανίζεται συχνά.

Αντιμετώπιση: Η θεραπεία είναι απαραίτητη μόνο εάν περισσότερο από το 50% των φύλλων εμφανίζουν συμπτώματα. Η τροφοπενία μαγγανίου μπορεί να διορθωθεί εύκολα μ' ένα διαφυλλικό ψεκασμό θειϊκού μαγγανίου (0.2 - 0.4%) ή χηλικού μαγγανίου, (ΜnΕDΤΑ) σε δόση 0.1 - 0.25%. Ο ψεκασμός πρέπει να γίνει νωρίς την άνοιξη, πριν τα φύλλα αποκτήσουν το κανονικό τους μέγεθος.
 

 

Τροφοπενία Μαγνησίου (Mg)

Συμπτώματα: Τα πρώιμα συμπτώματα της ανεπάρκειας μαγνησίου είναι ο αποχρωματισμός του περιθωρίου των φύλλων. Τα φύλλα, που βρίσκονται στη βάση των βλαστών εμφανίζουν μια χλωρωτική περιοχή στην κορυφή και περιφερειακά των φύλλων, που αργότερα μπορεί στις άκρες να υπάρξει οριακή νέκρωση, που έχει σαν αποτέλεσμα το σχηματισμό μιας πράσινης περιοχής, σε σχήμα αντιστραμμένου V.Τα φύλλα αυτά πέφτουν νωρίς.


 
Αντιμετώπιση: Η τροφοπενία μαγνησίου διορθώνεται με διαφυλλικούς ψεκασμούς νιτρικού μαγνησίου (0.25%) ή άλλων κατάλληλων διαφυλλικών λιπασμάτων. Επισης καλό ειναι να γίνει προσθήκη μαγνησίου κατά τι βασική λίπανση, με χρήση σύνθετων λιπασμάτων που περιέχουν και μαγνήσιο, π.χ. 4 - 6 kg mg /στρ (Ανάλογα με τη συγκέντρωση Mg στο έδαφος) κατά το Δεκέμβριο ή προσθήκη μέρους της ποσότητας των Ιούνιο- Αύγουστο με υδρολίπανση.

 

Τροφοπενία Βορίου (B)

Συμπτώματα: Η νέα βλάστηση εμφανίζει συμπτώματα μαρασμού την άνοιξη σε βλαστούς που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο έτους. Τα φύλλα αποκτούν χλωρωτικά στίγματα κυρίως στις άκρες.


 
Λίπανση: Ενσωματώνονται στο έδαφος από 50 έως 120 gr βόρακα/δέντρο, ανάλογα με το μέγεθος και την ηλικία του. Εφόσον το φύτο είναι εμβολιασμένο σε υποκείμενο ‘σπορόφυτο ροδακινιάς’ πρέπει να χορηγούνται λιγότερα από 100 gr βόρακα/δέντρο. Τα διαφυλλικά σκευάσματα βορίου εφαρμόζονται σε 1 έως 2 ψεκασμούς πριν και μετά από την άνθηση σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή. Εφόσον δεν επιτευχθεί η επιθυμητή συγκέντρωση βορίου στα φύλλα, συνιστάται ψεκασμός το φθινόπωρο με συγκέντρωση βόρακα 0,3%, ένα μήνα πριν από την έναρξη πτώσης των φύλλων (αρχές Οκτωβρίου).


Προσοχή στην υπερβολική λίπανση με βόριο: Η τοξικότητα βορίου μπορεί να συμβεί σε, αν η συγγεντροση βόριου στα δείγματα των φύλλων το καλοκαίρι υπερβαίνει τα 100 ppm. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν νεκρωτικές κηλίδες στην κάτω πλευρά του φύλου.

 

Τροφοπενία Ασβεστίου (Ca)

Συμπτώματα: Τα φύλλα παρουσίασαν νεκρωτικές κηλίδες στο κέντρο των φύλλων. Στους καρπούς η σάρκα εμφανίζει νεκρωτικές κηλίδες, οι καρποί χάνουν το κανονικό τους χρώμα, η σάρκα μαλακώνει, και ο καρπός γενιά έχει μειωμένη αντοχή στις μυκητολογικές και βακτηριακές προσβολές, επίσης περιορίζεται και ο χρόνος συντήρησης.
Τα παραπάνω συμπτώματα στους καρπούς δέν οφείλονται πάντα μόνο στην έλλειψη ασβεστίου, αλλά και στην υψηλή σχέση Αζώτου / Ασβεστίου (Ν/Ca) δηλαδή και στην περίσσεια αζώτου.
 

Η τροφοπενία διορθώνετε με διαφυλλικούς ψεκασμούς λίγο πριν οι καρποί φτάσουν στο τελικό τους στάδιο και λίγο πριν τη συγκομιδή. Η την προσθήκη λιπασμάτων που περιέχουν και ασβέστιο κατά τη βασική λίπανση.

 

Τοξικότητα χλωρίου (Cl)

Συμπτώματα: Οριακό κάψιμο των φύλλων από υπερβολικά ιόντα χλωρίου στο φύλλο. Επίσης η τοξικότητα χλωρίου προκαλεί χλώρωση στα φύλλα ή και καψίματα. Η περιφερειακή χλώρωση του ελάσματος μοιάζει με το αντίστοιχο σύμπτωμα που προκαλεί η τροφοπενία του καλίου ή η τοξικότητα των νιτρικών. Για αυτό καλό είναι πέρα από τα συμπτώματα να ελέγχετε και η πηγή του προβλήματος.
 
Το πρόβλημα αυτό μπορεί να δημιουργηθεί γιατί η πλειοψηφία των Ελληνικών γεωργικών εδαφών χαρακτηρίζεται από επαρκείς ποσότητες χλωριόντων ή δέχονται αρκετά χλοριούχα λιπάσματα, που περιέχουν το χλώριο σαν αδρανές στοιχείο. Τα χλωριόντα σε τεράστιες ποσότητες διαταράσσουν τον μεταβολισμό των κυττάρων.
 
Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση λιπασμάτων που περιέχουν χλώριο (π.χ χλωριούχο κάλιο), και καλό είναι να ελέγχετε το έδαφος για υπολείμματα χλωρίου πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας.

 

Τροφοπενία Σιδήρου (Fe)

Αρκετές φόρες δεν προκαλείται από χαμηλή περιεκτικότητα σιδήρου στο έδαφος, αλλά από τα υψηλά επίπεδα των ιόντων HCOκαι σε ασβεστώδη εδάφη - όπου η αντίδραση του εδάφους (pH) είναι πάνω από το ουδέτερο (εδάφη με υψηλό pH).

Συμπτώματα: Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η απώλεια της χλωροφύλλης ανάμεσα στα νεύρα, κάνοντας τα φύλλα κίτρινα ενώ οι νευρώσεις είναι πράσινες. Σε βαριές περιπτώσεις τα φύλλα μπορεί να χάσουν ολόκληρη τη χλωροφύλλη τους και να γίνουν εντελώς λευκά. Σε αυτή την κατάσταση είναι πιο επιρρεπή σε ηλιακά εγκαύματα. Με σοβαρή χλώρωση σιδήρου, η ανάπτυξη βλαστών και η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη.
 

 
Διόρθωση τροφοπενίας: Αν η τροφοπενία συνδέεται με ασβεστώδη εδάφη, μια ισχυρή παροχή θείου στο έδαφος (7 - 25Kg ανά δένδρο), με ενσωμάτωσή κάτω απ' το δένδρο μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα. Η όξινη επίδραση του θείου θα κάνει το σίδηρο πιο διαθέσιμο στο δένδρο. Αλλά η αντίδραση αυτη μπορεί να μη γίνει εμφανής στα δένδρα τη συγκεκριμένη χρονιά. Ο χηλικός σίδηρος χορηγείται νωρίς την άνοιξη σε δένδρα με χλώρωση σιδήρου σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή. Αν τα αιτία της χλώρωσης είναι, η ψηλή υγρασία του εδάφους, ο περιορισμός των ποτισμάτων μπορεί να περιορίσουν το πρόβλημα.
 

Τροφοπενία Χαλκού (Cu)

Τα συμπτώματα της τροφοπενίας χαλκού στα είναι παρόμοια με εκείνα του βορίου, δηλαδή: Ενδοφλέβια χλώρωση, πιο πράσινες περιοχές στο φύλλο, το φύλλό γινετε μακρύ, στενό, και με ακανόνιστες άκρες. Τα φυτά μπορεί να εμφανίζεται έκκριση κόμμεος.


Διόρθωση: Χρειάζεται να γίνει ανάλυση φύλλων, για την σύγουρη αναγνώριση των δυο τροφοπενιών. Η διόρθωση γίνεται με διαφυλλικούς ψεκασμούς με κατάλληλα λιπάσματα π.χ (διάλυμα 0.1% θειικού χαλκού).
 

Νέα / Ενημερώσεις

Ενημερωτικό Δελτίο Άνοιξη 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Αμπέλι: Τι αλλάζει στις άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για τις νέες φυτεύσεις / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Abamectine: Ανάκληση έγκρισης κυκλοφορίας Vertimec Pro, BELPROMEC GOLD και BELPROMEC Έως ποια ημερομηνία επιτρέπεται η τιμολόγηση των σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 2 Απριλίου 2024)
Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Κυριακή 24 Μαρτίου 2024)
Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024)
Άμεση παύση πώλησης και χρήσης σκευασμάτων με δραστική ουσία CAPTAN Απόσυρση σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Χειμώνας 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024)
Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου Δράμας Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα πληρώσουν οι αγρότες με το νέο έτος Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Τεχνικές Προδιαγραφές Θερμοκηπίων Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατασκευή και τον εξοπλισμό / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023)