Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Πατάτες: Τροφοπενίες και ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων

Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τροφοπενία Αζώτου (Ν)

Η τροφοπενία αζώτου στην πατάτα εκδηλώνετε πρώτα στα κατώτερα φύλλα. Τα φύλλα είναι μικρότερα, ανορθωμένα και με περιφερειακό κιτρίνισμα.


 
To Άζωτο, επιταχύνει την ανάπτυξη του φυλλώματος με συνέπεια την πρώιμη και άφθονη παραγωγή. Αντίθετα όμως, η υπερβολική Αζωτούχος λίπανση καθυστερεί την ωρίμανση των κονδύλων, μειώνει το βάρος τους και αυξάνει το ποσοστό των μη εμπορεύσιμων κονδύλων. Στη βασική λίπανση δίδονται το περισσότερο άζωτο, ο φωσφόρος, το κάλιο και το μαγνήσιο. Η συμπληρωματική αζωτούχα λίπανση χορηγείται τμηματικά.


Τροφοπενία Καλίου (Κ)

Σε συνθήκες έλλειψης Καλίου: 
Το υπέργειο μέρος ξεραίνεται πριν την πλήρη ωρίμανση, με συνέπεια την αντίστοιχη μείωση της παραγωγής.

Τα παλαιότερα φύλλα γίνονται ανοιχτά πράσινα και αργότερα κίτρινα περιφερειακά.
Αμέσως μέτα ο αποχρωματισμός μετατρέπεται σε περιφερειακή ξήρανση και το σύμπτωμα μεταφέρεται και στα νεώτερα φύλλα.
Φύλλωμα και βλαστοί μαραίνονται πριν την ωρίμανση σταματώντας την διαδικασία αφομοίωσης και απομειώνοντας την παραγωγή.


 
Το κάλιο προστίθεται στην βασική λίπανση, πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας κατά την προετοιμασία του χωραφιού με ενσωμάτωση σε βάθος 20 cm.
 
To Κάλιο:
  • Αυξάνει την περιεκτικότητα σε άμυλο.
  • Οι κόνδυλοι γίνονται μεγαλύτεροι.
  • Ανθεκτικοί κόνδυλοι στις μηχανικές ζημιές.
  • Αντοχή στην ξηρασία και τις ασθένειες.
  • Αντοχή σε αλλοιώσεις χρωματισμού. (εσωτερικό μαύρισμα, μαύρισμα μετά το μαγείρεμα)


Τροφοπενία Ασβεστίου (Ca)

Το ασβέστιο καλό ειναι να χορηγείται μέσα φθινοπώρου, το ιδανικό για την σωστή ενσωμάτωση του να χορηγείται είναι τουλάχιστον 6 μήνες πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας και πριν από οποιαδήποτε λίπανση, κάτι που δεν είναι πάντα πρακτικό για τους παραγωγούς. Χορηγείται με ομοιόμορφη διασπορά και καλή ενσωμάτωση στο έδαφος, σε βάθος 20 cm.

Η υπερβολική οξύτητα του εδάφους διορθώνεται με την ασβέστωση του εδάφους, καθώς επίσης και σε οργανικά εδάφη, σε πολύ όξινα εδάφη δεν είναι σπάνια η εμφάνιση και τροφοπενίας Βορίου.

Προσοχή: Σε περίπτωση που στο έδαφος εμφανίζονται υψηλές τιμές pH ή και ανθρακικού ασβεστίου (CaCO3) μπορεί να προκληθούν τροφοπενίες άλλων στοιχείων στα φυτά. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται έλεγχος με φυλλοδιαγνωστική ανάλύση, στο μέσο της βλαστικής περιόδου για αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων με ψεκασμούς.

  
Τροφοπενία Μαγγανίου (Mn)

Η τροφοπενία μαγγανίου στην πατάτα εκδηλώνετε πρώτα στα ανώτερα φύλλα με μεσονεύρια χλώρωση που καταλήγει σε νέκρωση
 

 
Το μαγγάνιο χορηγείται στο στάδιο της σποράς. Σε περίπτωση αλκαλικού pH ή λόγω μηχανικής σύστασης του εδάφους, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα χλώρωσης. Σε περίπτωση διάγνωσής της με φυλλοδιαγνωστική, πρέπει να γίνουν και διαφυλλικοί ψεκασμοί με μαγγάνιο. Το μαγγάνιο θέλει προσοχή διότι κάποιες φορές μπορεί να εκδηλωθεί τοξικότητα.

 
Τροφοπενία Μαγνησίου (Mg)

Συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου: Μεσονεύρια χλώρωση, που ξεκινά από την περιφέρεια προς την κεντρική νεύρωση και εκδηλώνεται πρώτα στα κατώτερα φύλλα. Αργότερα στα χλωρωτικά σημεία εμφανίζονται νεκρωτικές κηλίδες. Η έλλειψη Μαγνησίου εμποδίζει την σύνθεση πρωτεινών και πολλές φορές συνοδεύεται από πολύ μεγάλη συσώρευση νιτρικών στους κονδύλους. 
Εδάφη με υψηλά PH έχουν κατά συνήθως χαμηλή διαθεσιμότητα Μαγνησίου και χρειάζονται επιπρόσθετη λίπανση για να καλύφθούν οι ανάγκες σε αυτό το στοιχείο.

Το μαγνήσιο:
  • Είναι βασικό δομικό συστατικό της χλωροφύλλης με άμεση επίδραση στην φωτοσύνθεση.
  • Ευνοεί την μεταφορά των σακχάρων από τα φύλλα στους κονδύλους.
Οι πατάτες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην τροφοπενία Μαγνησίου. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο το στοιχείο να περιλαμβάνεται σε μία ισσοροπημένη αγωγή λίπανσης.
Το μαγνήσιο χορηγείται κατά την βασική λίπανση, πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας κατά την προετοιμασία του χωραφιού με ενσωμάτωση σε βάθος 20cm.

Πηγές και Βιβλιογραφία:
[1] Περιοδικό: Γεωργική Τεχνολογία, Τευχος Ιούλιος 1992 (με παραπομπές στο ιταλικό περιοδικό 'Edagricole')
[2] Επιστημονική έρευνα του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων.
[3] R.K.Webster - P.S Gunnell ( Edit. ): Compendium of Potato diseases
[4] American Phytopathological Society, USA, 1995 166 p.
[5] Οδηγός λίπανσης της εταιρίας Γαβριήλ
[6] Οδηγός λίπανσης της εταιρίας ELFE
[7] Potato crop guide: How to grow potatoes and get optimum yields, http://www.haifa-group.com
[8] Potato Crop Nutrition, http://www.yara.us

Νέα / Ενημερώσεις

Ανακλήσεις και εγκρίσεις σκευασμάτων - Ενημερωτικό Δελτίο PlantPro.gr - 4/2022 / Ενημερώσεις (Τρίτη 26 Απριλίου 2022)
Έγκριση σε βιολογικό εντομοκτόνο με άδεια χρήσης και για ερασιτέχνες (Azadirachtin) Τα καλά νέα για τους λάτρεις της ερασιτεχνικής κηπουρικής / Νέα / Ειδήσεις (Παρασκευή 15 Απριλίου 2022)
Indoxacarb (Steward): Ανάκληση έγκρισης κυκλοφορίας Steward, Segefos, Indoxa, Avaunt, Bolero, Sindoxa και άλλα σκευάσματα / Νέα / Ειδήσεις (Παρασκευή 15 Απριλίου 2022)
Phosmet (Imidan): Ανάκληση έγκρισης κυκλοφορίας στην αγορά Imidan, Campsis, Zignal, Chorus, Vivio και άλλα σκευάσματα / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 7 Απριλίου 2022)
Πότε και πού απαγορεύεται η εφαρμογή αζωτούχων λιπασμάτων σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης για την προστασία του περιβάλλοντος / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Σάββατο 26 Μαρτίου 2022)
Κανονισμοί: ως προς τον κίνδυνο μεταφοράς ψεκαστικού νέφους Οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών χρηστών γεωργικών φαρμάκων / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Σάββατο 12 Μαρτίου 2022)
Ενημερωτικό Δελτίο Φεβρουάριος 2022 - plantpro.gr / Ενημερώσεις (Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022)
Λιπάσματα: Οι λόγοι που είναι τόσο ανεβασμένες οι τιμές Τι λέει ο International Fertilizer Industry Association (IFA) / Νέα / Ειδήσεις (Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022)
Μέχρι τον Ιούνιο η έκτακτη ενίσχυση βρώσιμης ελιάς και λεβάντας λέει η Κομισιόν / Νέα / Ειδήσεις (Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022)
Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022)