Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Tuta absoluta: Το έντομο που απειλεί τις τομάτες

Προσβολές από Φυλλορύκτη της τομάτας, αναγνώριση και αντιμετώπιση

Περιεχόμενα:

 
Το έντομο tuta absoluta (φυλλορύκτης της τομάτας) είναι ένα μικρολεπιδόπτερο που αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη απειλή για την καλλιέργεια της τομάτας. Εισήχθη στην περιοχή της Μεσογείου από τη Νότιο Αμερική και βρήκε τις κατάλληλες συνθήκες για να παράγει περίπου 10 - 12 γενιές το χρόνο! Κάθε θηλυκό άτομο μπορεί να παράξει γύρω στα 250 - 300 αβγά μέχρι το τέλος του βιολογικού κύκλου και η αντιμετώπισή της παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες.
  

Προσβολές

[2]
 
Η ζημιά προκαλείται από τις λάρβες του εντόμου (κάμπιες) οι οποίες ανοίγουν μεγάλες στοές και εισέρχονται μέσα στον καρπό αφήνοντας στα ανοίγματα τα περιττώματά τους . Η καταστροφή μπορεί να φτάσει και το 100%. Οι πολλές γενιές του εντόμου δημιουργούν προβλήματα καθόλη τη διάρκεια της καλλιέργειας της τομάτας (φύτρα έως ώριμοι καρποί) και σε όλα τα εναέρια τμήματα του φυτού (φύλλα, βλαστοί, οφθαλμοί, καρποί).
Επειδή οι λάρβες τρέφονται στο εσωτερικό του φυτού είναι δύσκολη η καταπολέμησή τους σε αυτό το στάδιο. Επίσης, τα έντομο θεωρείται ότι έχει την ιδιότητα να αναπτύσσει πολύ γρήγορα ανθεκτικότητα στις χημικές ουσίες Λόγο των πολλών γενεών που έχει. [1]
Εκτός από τις τομάτες, έχουν σημειωθεί προσβολές σε μελιτζάνες και πατάτες.
 

  
Συµπτώµατα: Οι προνύµφες κάνουν τρύπες και τούνελ στα φύλλα των φυτών µε αποτέλεσµα την πρώιµη φυλλόπτωση και µείωση της απόδοσης των φυτών Τα διατροφικά τσιµπήµατα που προκαλούνται από τα ακµαία θηλυκά µειώνουν επίσης την παραγωγή της καλλιέργειας.
Συστάσεις: Να γίνουν ψεκασµοί των καλλιεργειών µόνο µετά την διαπίστωση συµπτωµάτων µε προσβολές από τους φυλλορύκτες µε εγκεκριµένα φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα. [5]

Παρακολούθηση του πληθυσμού:
  • Με κατάλληλες φερομονικές παγίδες (1 παγίδα / 2 - 3 στρέμματα). Για την παρακολούθηση του πληθυσμού ώστε να μπορεί ο παραγωγός έγκαιρα να επέμβει, προτού επεκταθεί η προσβολή. Επίσης, η χρήση παγίδων {στο θερμοκήπιο} για τη μαζική σύλληψη αρσενικών εντόμων χρησιμοποιείται ευρύτατα σε συνδυασμό με άλλα μέτρα φυτοπροστασίας. Παγίδες σύλληψης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στις υπαίθριες καλλιέργειες, αλλά η αποτελεσματικότητά τους είναι μεγαλύτερη στο θερμοκήπιο.
  • Με έλεγχο των φύλλων για στοές / φαγώματα / νεαρές προνύμφες (τυχαίο δείγμα σε συνδυασμό με τον έλεγχο, για άλλους εχθρούς).
Αντιμετώπιση με τη διαπίστωση των πρώτων προσβολών:
  • Για τον βιολογικό έλεγχο του εντόμου έχουν αναφερθεί καλά αποτελέσματα από τη χρήση των παρασιτικών οργανισμών, πριν την διαπίστωση προσβολών:
  1. Macrolophus pygmaeus / Macrolophus sp
  2. Nesidiocoris tenuis
  3. Υπάρχουν αναφορές για αντιμετώπιση με το έντομο Nabis pseudoferus (Cabello et al., 2009)
  4. Και για αντιμετώπιση με το έντομο Trichogramma achaeae (Cabello et al., 2009)
  • Επίσης, επέμβαση με βάκιλο Θουριγγίας (Bacillus thurigiensis var. kurstaki) έχουν δείξει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ο συνδυασμός του με το παραστικό Trichogramma pertiosum στη Νότια Αμερική μείωση την προσβολή μόλις στο 2% της σοδειάς (Medeiros, et al., 2006)
  • Από τα βοτανικά εντομοκτόνα έχουν δοκιμαστεί το Φυτικό έλαιο Neem με επεμβάσεις είτε στο χώμα είτε με ψεκασμό στη φυλλική επιφάνεια.
  • Χημικός έλεγχος με ψεκασμούς, με χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων.
  • Οι καλλιεργητικές πρακτικές που προτείνονται είναι η εφαρμογή αμειψισποράς (εναλλαγής καλλιεργειών) με μη σολανώδη είδη, η γρήγορη απομάκρυνση και καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών, η καταστροφή των υπολειμμάτων στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου και η απομάκρυνση ζιζανίων και άλλων φυτών που συμπεριλαμβάνονται στα είδη που προσβάλλει το έντομο.
  • Οι φερομονικές παγίδες νερού έχουν δείξει καλά αποτελέσματα στην Ισπανία και είναι η πιο οικολογική λύση στην προσβολή της tuta absoluta. Συστήνεται η τοποθέτηση 30- 40 παγίδων ανά εκτάριο.
 

  
Διαχείριση της ανθεκτικότητας
Το T. absoluta αναπτύσσει γρήγορα ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα. Για τη διαχείριση αυτού του προβλήματος να ακολουθούντα αυστηρά οι κανόνες που αναγράφονται στην ετικέτα (π.χ. μέγιστος αριθμός επεμβάσεων ανά καλλιεργητή περίοδο). Επίσης, να μη γίνονται πάνω από δύο συνεχόμενες επεμβάσεις με δραστικές ουσίες από την ίδια ομάδα εντομοκτόνων. Για την ομαδοποίηση των εντομοκτόνων, να συμβουλευτείτε τούς κατά τόπους γεωτεχνικούς και εντομολογικά εργαστήρια.[3]

  
Η προσβολή μπορεί να καθυστερήσει ή/και να μειωθεί ακολουθώντας τους παρακάτω κανόνες:
  • Με καλό κλείσιμο των ανοιγμάτων του θερμοκηπίου (παράθυρα και αερισμός οροφής) με ειδικό εντομοστεγές δίχτυ.
  • Με εγκατάσταση προθαλάμου με διπλές πόρτες στα θερμοκήπια.
  • Με καταστροφή των αυτοφυών ξενιστών (ζιζάνια), στον περιβάλλοντα χώρο.
  • Με αποφυγή της φύτευσης δεύτερης ευπαθούς καλλιέργειας σε θερμοκήπιο που προϋπήρχε προσβεβλημένη καλλιέργεια.[4]

Ενέργειες που πρέπει να γίνουν πριν την φύτευση νέας καλλιέργειας όταν υπάρχει ιστορικό προσβολής:
  • Απομάκρυνση και καταστροφή με κάψιμο ή θάψιμο των υπολειμμάτων της προσβεβλημένης καλλιέργειας, ή αν δεν είναι εφικτό, στοίβαγμα των υπολείμματων σε σωρούς και να τα καλυψη τους ερμητικά με πλαστικά θερμοκηπίου για 2 μήνες. Οι ελεύθερες άκρες του πλαστικού πρέπει να παραχωθούν.
  • Απολύμανση του χώρου πριν την νέα φύτευση.
  • Εφαρμογή ηλιοαπολύμανσης στο εδάφους για 4 έως 8 εβδομάδες (ανάλογα με την εποχή εφαρμογής της) μπορεί να συντελέσει στη μείωση των πληθυσμών του εντόμου στο θερμοκηπίο, πριν την έναρξη της νέας καλλιέργειας.
 

Πηγές και βιβλιογραφία:
[1] 
Tuta absoluta – Insect Profile - tutaabsoluta.com
[2] Prof. Yamina Guenaoui & Amine Ghelamallah, Algeria & EPPO (Φωτογρφίες)

[3] ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
[4] Η βιολογική καλλιέργεια της υπαίθριας τομάτας στη νήσο Κέα, πτυχιακή εργασία του φοιτητή Παούρη Βλάσιου, Θεσσαλονίκη 2012.
[5] 
Γεωργικές Προειδοποιήσεις για τη Τομάτα θερμοκηπίου, Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, 29 Απρίλιος 2017
[6] Γεωργικές Προειδοποιήσεις για τη Τομάτα θερμοκηπίου, Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου,  6 Ιουλίου 2016
[7] EPPO Global Database - https://gd.eppo.int/taxon/GNORAB/photos

Νέα / Ενημερώσεις

Ενημερωτικό Δελτίο Άνοιξη 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Αμπέλι: Τι αλλάζει στις άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για τις νέες φυτεύσεις / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Abamectine: Ανάκληση έγκρισης κυκλοφορίας Vertimec Pro, BELPROMEC GOLD και BELPROMEC Έως ποια ημερομηνία επιτρέπεται η τιμολόγηση των σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 2 Απριλίου 2024)
Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Κυριακή 24 Μαρτίου 2024)
Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024)
Άμεση παύση πώλησης και χρήσης σκευασμάτων με δραστική ουσία CAPTAN Απόσυρση σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Χειμώνας 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024)
Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου Δράμας Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα πληρώσουν οι αγρότες με το νέο έτος Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Τεχνικές Προδιαγραφές Θερμοκηπίων Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατασκευή και τον εξοπλισμό / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023)