Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Αράλια: Οδηγός καλλιέργειας, συντήρησης & περιποίησης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την καλλιέργεια της Αράλιας (φάτσια)

Επιστημονική ονομασία: Aralia sieboldii (Fatsia japonica) Araliaceae

H αράλια ή φάτσια είναι αειθαλής, πυκνός θάμνος και ανήκει στην οικογένεια των αραλιιδών. Κατάγεται από την Ιαπωνία και φτάνει και τα 2 m ύψος. Το όνομα της σημαίνει στα γιαπωνέζικα οκτώ, αφού τα γυαλιστερά παλαμοειδή φύλλα της με τις βαθιές εγκοπές έχουν 7 - 9 λοβούς. Το φάρδος τους μπορεί να φτάσει και τα 40 cm. Από τα μικρά, άσπρα άνθη βγαίνουν μπλε-μαύροι στρογγυλοί καρποί. Η αράλια προτιμά ένα μέρος φωτεινό έως σκιερό, χωρίς ήλιο και με δροσιά όλο το χρόνο. Θέλει μέτριο πότισμα, που θα περιορίσετε ανάλογα με τις θερμοκρασίες. Το καλοκαίρι θέλει λίπανση καθημερινά. Γλάστρα θα αλλάξετε την άνοιξη, αλλά μόνο αν οι ρίζες έχουν γεμίσει το δοχείο. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με μοσχεύματα, σπόρους ή και με μπόλιασμα.


 
Οι ποικιλίες Variegataκαι Albomarginata έχουν πολύχρωμα φύλλα. Η Reticulata δικτυωτά σχέδια και η Maserie είναι κοντόχοντρη με μεγαλύτερα φύλλα.


Είναι κατάλληλο για σημεία κάτω από πολυκατοικίες σε σκιερές θέσεις όπως πυλωτές.
 
Τοποθέτηση: Σε δροσερό ηµισκιερό µέρος, µε µέτριες θερµοκρασίες και καλό αερισµό. Μπορεί να διατηρηθεί και σε εξωτερικούς χώρους αρκεί να τοποθετηθεί υπαίθρια την κατάλληλη εποχή (Απρίλιος - Mάιος).

Πότισμα: Ελέγχουµε την υγρασία του χώµατος παίρνovτας στα δάχτυλά µας λίγο επιφανειακό χώµα από τη γλάστρα, µέχρι 5 cm βάθος, και το σφίγγουµε ελαφρά. Αν το χώµα σχηµατίσει µπάλα, αλλά µετά διαλύεται, λέµε ότι βρίσκεται στο ρόγο του και δεν χρειάζεται πότισµα. Αν δεν γίνεται µπάλα και είναι ξερό, ποτίζουµε αµέσως. Αν λασnώνει, ποτίζουµε πιο αραιά. Το καλοκαίρι ο έλεγχος της υγρασίας γίνεται πιο τακτικά (κάθε 2 - 3 ηµέρες). 
Δεν αντέχει σε θερμοκρασία κάτω των 0 oC. Το καλοκαίρι θέλει τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα πότισμα ενώ τον χειμώνα αρκετά πιο σπάνια. Προτιμά ημισκιερά σημεία, είναι κατάλληλο για σημεία κάτω από πολυκατοικίες σε σκιερές θέσεις όπως πυλωτές.


Αλλαγή γλάστρας: Αν κρίνουµε ότι το φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας (εξαρτάται από την ανάπτυξή του) κάνουµε τα εξής:
Παίρνουµε µια µεγαλύτερη γλάστρα, βάζουµε χαλίκι στον πάτο της για στράγγιση και τοποθετούµε τύρφη ή έτοιµο φυλλόχωµα γεµίζοντας το 1/3 της γλάστρας.
Σύρovτας ένα µαχαίρι κατά µήκος των τοιχωµάτων της παλιάς γλάστρας, αποκολλάµε το φυτό. Αναποδογυρίζουµε τη γλάστρα, κρατώντας τον κορµό του φυτού ανάµεσα στα δάχτυλά µας, και το βγάζουµε από τη γλάστρα.
Τοποθετούµε το φυτό στη νέα γλάστρα, χωρίς να σπάσουµε τη µπάλα του χώµατός του, και γεµίζουµε τον κενό χώρο µε τύρφη ή έτοιµο φυλλόχωµα. Συµπιέζουµε το νέο χώµα γύρω-γύρω µε τα δάχτυλά µας και ποτίζουµε. Η αλλαγή της γλάστρας γίνεται νωρίς την άνοιξη, πριν ζεστάνει ο καιρός.

Λίπανση: Όταν είναι στην ανάπτυξη, οι απαιτήσεις του είναι αυξηµένες και θέλει πλήρες λίπασµα.
Χώμα: Κουµαρόχωµα ή κοκκινόχωµα µε τύρφη και καλά χωνεµένη κοπριά είναι κατάλληλο µίγµα.

Ανάλογες περιποιήσεις απαιτούνται και για τη ΦΑΤΣΕΔΕΡΑ που είναι φυτό της ίδιας οικογένειας, καθώς επίσης και για τη ΣΕΦΛΕΡΑ (κοινή ή δεκάφυλλη).
 

Πηγές και βιβλιογραφία:
[1] Αρχιτεκτονική τοπίου - fytosymvoules.blogspot.in
[2] Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Άνθη - Καλλωπιστικά
[3] phyto.gr
[4] issaris.gr

Νέα / Ενημερώσεις

Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Κυριακή 24 Μαρτίου 2024)
Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024)
Άμεση παύση πώλησης και χρήσης σκευασμάτων με δραστική ουσία CAPTAN Απόσυρση σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Χειμώνας 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024)
Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου Δράμας Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα πληρώσουν οι αγρότες με το νέο έτος Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Τεχνικές Προδιαγραφές Θερμοκηπίων Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατασκευή και τον εξοπλισμό / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023)
Ταξινόμηση, Επισήμανση & Συσκευασία Χημικών Ουσιών και Μειγμάτων CLP: Νέα σήμανση / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023)
Ενημερωτικό Δελτίο Φθινόπωρο 2023 & Εφαρμογή για κινητά / Ενημερώσεις (Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023)
Λίστα κατάλληλων σκευασμάτων για χρήση στη βιολογική γεωργία Εισροές Εγκεκριμένες για Χρήση στη Βιολογική Γεωργία / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023)