Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Αροκάρια: Οδηγός καλλιέργειας, συντήρησης & περιποίησης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την καλλιέργεια της Αρωκάριας

Επιστημονική ονομασία: Araucaria excelsa (ARAUCARIACEAE)


Η Αραουκάρια ή Αρωκάρια είναι δένδρο με σχήμα πυραμίδας και σκληρά, μυτερά, σκουροπράσινα φύλλα, αργής ανάπτυξης. Απαιτητικό φυτό, έχει ανάγκη από μεγάλη ατμοσφαιρική υγρασία, εδάφη αμμώδη και ήπιο κλίμα. Κατάλληλο για μεμονωμένες φυτεύσεις.
Είναι φυτό που θέλει υγρασία αλλά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις και προστασία από παγετούς. Ανθεκτικό στην αλμύρα της θάλασσας.
Ανήκει στο γένος αειθαλών κωνοφόρων δέντρων της οικογένειας των Αρωκαριοειδών. Υπάρχουν 19 είδη τους γένους που φυτρώνουν στη Νέα Καληδονία (όπου βρίσκονται 13 ενδημικά είδη), στο νησί Νόρφολκ της Ωκεανίας, στην ανατολική Αυστραλία, στη Νέα Γουινέα, στην Αργεντινή, στη Χιλή και στη νότια Βραζιλία.

Το φυλλωμά του αναπτύσσεται σε επίπεδα διαδοχικά και σε απόσταση περίπου 10εκ το ένα από το άλλο σχηματίζοντας τη συγκεκριμένη αυτή χαρακτηριστική φόρμα που όλοι γνωρίζουμε.

Ποικιλίες που υπάρχουν στην χώρα μας: Exelsa, αρκετά συχνή σε φυτώρια εσωτερικού χώρου και η Araucaria aracuana το λεγόμενο έλατο της Κολομβίας, αποκλειστικά εξωτερικού χώρου. Χρειάζεται απλό φυλλόχωμα πάντα συσκευασμένο για να μην περιέχει αρρώστιες η άλλα μικρόβια, κατά την μεταγλάστρωση και ελαφρά εδάφη για τον κήπο με κατάλληλη αποστράγγιση. Απο τα δύο είδη, το πρώτο υπάρχει στα φυτώρια μας πάντα κατά τους χειμερινούς μήνες και η άλλη την ίδια περίοδο μόνο κατόπιν παραγγελίας.     
 
Τοποθέτηση: Σε εσωτερικούς χώρους όπου επικρατούν µέτριες θερµοκρασίες. Την άνοιξη και το καλοκαίρι µπορεί να µεταφέρεται υπαίθρια αλλά να µην είναι εκτεθειµένη στο άµεσο ηλιακό φως. Σε ήπια κλίµατα µπορεί να µείνει έξω όλο το χρόνο.

Πότισμα: Ελέγχουµε την υγρασία του χώµατος παίρνοντας στα δάχτυλά µας λίγο επιφανειακό χώµα από τη γλάστρα, µέχρι 5 cm βάθος, και το σφίγγουµε ελαφρά. Αν το χώµα σχηµατίσει µπάλα, αλλά µετά διαλύεται, λέµε ότι βρίσκεται στο ρόγο του και δεν χρειάζεται πότισµα. Αν δεν γίνεται µπάλα και είναι ξερό, ποτίζουµε αµέσως. Αν λασπώνει, ποτίζουµε πιο αραιά. Το καλοκαίρι ο έλεγχος της υγρασίας γίνεται πιο τακτικά (κάθε 2 - 3 ηµέρες).

Αλλαγή γλάστρας: Αν κρίνουµε ότι το φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας (εξαρτάται από την ανάπτυξή του) κάνουµε τα εξής:
Παίρνουµε µια µεγαλύτερη γλάστρα, βάζουµε χαλίκι στον πάτο της για στράγγιση και τοποθετούµε τύρφη ή έτοιµο φυλλόχωµα γεµίζοντας το 1/3 της γλάστρας.
Σύροντας ένα µαχαίρι κατά µήκος των τοιχωµάτων της παλιάς γλάστρας, αποκολλάµε το φυτό. Αναποδογυρίζουµε τη γλάστρα, κρατώντας τον κορµό του φυτού ανάµεσα στα δάχτυλά µας, και το βγάζουµε από τη γλάστρα.
Τοποθετούµε το φυτό στη νέα γλάστρα, χωρίς να σπάσουµε τη µπάλα του χώµατός του, και γεµίζουµε τον κενό χώρο µε τύρφη ή έτοιµο φυλλόχωµα. Συµπιέζουµε το νέο χώµα γύρω-γύρω µε τα δάχτυλά µας και ποτίζουµε. Η αλλαγή της γλάστρας γίνεται νωρίς την άνοιξη, πριν ζεστάνει ο καιρός.

Λίπανση: Όταν είναι στην ανάπτυξη, οι απαιτήσεις του είναι αυξηµένες και θέλει πλήρες λίπασµα.
Η λίπανση είναι απαραίτητη ανά μήνα μετά τον Μάρτιο και εως τον Οκτώβριο με σκεύασματα που είναι ειδικευμένα για πράσινα φυτά εσωτερικού χώρου.

Χώμα: Κουµαρόχωµα ή χώµα κήπου µε τύρφη και κοπριά και µικρή ποσότητα ποταµίσιας άµµου ή περλίτη είναι κατάλληλο µίγµα.
 

Πηγές και βιβλιογραφία:
[1] Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Άνθη - Καλλωπιστικά
[2] Αροκάρια:ένα εναλλακτικό χριστουγεννιάτικο δέντρο -  fytoriakentia.gr
[3] Gymnosperm Database: Araucaria
[4] Some of the tallest Araucaria Angustifolia, Heterophylla and Columnaris in the northern hemisphere, stand side by side at Furnas, Azores Islands.

Νέα / Ενημερώσεις

Ενημερωτικό Δελτίο Άνοιξη 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Αμπέλι: Τι αλλάζει στις άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για τις νέες φυτεύσεις / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Abamectine: Ανάκληση έγκρισης κυκλοφορίας Vertimec Pro, BELPROMEC GOLD και BELPROMEC Έως ποια ημερομηνία επιτρέπεται η τιμολόγηση των σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 2 Απριλίου 2024)
Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Κυριακή 24 Μαρτίου 2024)
Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024)
Άμεση παύση πώλησης και χρήσης σκευασμάτων με δραστική ουσία CAPTAN Απόσυρση σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Χειμώνας 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024)
Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου Δράμας Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα πληρώσουν οι αγρότες με το νέο έτος Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Τεχνικές Προδιαγραφές Θερμοκηπίων Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατασκευή και τον εξοπλισμό / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023)