Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Σηψιρριζίες δασικών δέντρων

Aπο το μύκητα Armillaria mellea

Η σηψιρριζία που προκαλείται από τον  μύκητα Armillaria mellea είναι συνήθης στα δασικά εδάφη, γι αυτό τον λόγο είναι σοβαρό πρόβληµα σε ελαιώνες
που έχουν εγκατασταθεί σε πρόσφατα εκχερσωµένα εδάφη. Είναι γνωστή µε πολλά ονόµατα οπός “Armillaria root rot”, “mushroom root rot”, “crow rot”.
 


Εισαγωγή

Οι μύκητες του γένους Armillaria προκαλούν σηψιρριζίες σε ένα μεγάλο αριθμό δασικών και καλλιεργούμενων φυτών. 'Εχουν αναφερθεί περισσότερα από 650 είδη φυτών ως ξενιστές των ειδών Armillaria σε όλο ταν κόσμο. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι πρόσφατα προσβολές σε 27 διαφορετικά δασικά είδη, κωνοφόρα και πλατύφυλλα, και σε περισσότερα από 40 καλλιεργούμενα είδη φυτών.
Παλαιότερα όλες οι προσβολές Armillaria αποδίδονταν σε ένα και μοναδικό είδος, τον Armillaria mellea. Σήμερα είναι αποδεκτό ότι υπάρχουν περισσότερα από 30 είδη Armillaria σε όλο τον κόσμο. Στα δάση της Ελλάδας έχουν καταγραφεί 5 είδη Armillaria: Armillaria mellea, A. ostoyae, A. gallica, A. tabescens και A. cepistipes . Τα δύο πρώτα είδη είναι ισχυρά παθογόνα και μπορούν να προσβάλλουν και να νεκρώσουν υγιή και εύρωστα φυτά. Τα υπόλοιπα 3 είδη είναι ασθενή παράσιτα και πολύ συχνά η παρουσία τους στα δάση είναι μόνο σαπροφυτική.·Τα είδη αυτά προσβάλλουν συνήθως νεαρά δένδρα καταπιεσμένα στον υπόροφο των συστάδων ή δένδρα καταπονημένα από άλλους παράγοντες.


O A. mellea (sensu stricto) απαντάται σε δάση κωνοφόρων και πλατυφύλλων. Οι πιο σημαντικές ζημιές έχουν σημειωθεί σε δάση ελάτης και μαύρης πεύκης. Ο A. ostoyae απαντάται μόνο στη βόρεια Ελλάδα, σε μεγάλα υψόμετρα. Προσβάλλει σχεδόν αποκλειστικά κωνοφόρα είδη, προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε δάση υβριδογενούς ελάτης, ερυθρελάτης, μαύρης πεύκης και δασικής πεύκης.
 

 

Συμπτώματα

Οι προσβολές Armillaria, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες σηψιρριζίες, δημιουργούν συνήθως νεκρώσεις δένδρων κατά ομάδες, αν και σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούνται και νεκρά μεμονωμένα δένδρα διάσπαρτα στις συστάδες. Σπανιότερα εμφανίζονται εκτεταμένες νεκρώσεις δένδρων, που δημιουργούν μεγάλα διάκενα μέσα στο δάσος, αρκετών στρεμμάτων. Η προσβολή επεκτείνεται στα γειτονικά δένδρα με επαφή μεταξύ των ριζών. Η διαδικασία αυτή εξελίσσεται με βραδύ ρυθμό και απαιτούνται αρκετά χρόνια για την προσβολή και νέκρωση ενός δένδρου. 'Ετσι, στις κηλίδες προσβολής που δημιουργούνται μέσα στο δάσος διακρίνονται δένδρα που έχουν νεκρωθεί κατά τη διάρκεια διαφορετικών ετών.
Οι μύκητες του γένους Armillaria μπορούν να αναγνωρισθούν από τις χαρακτηριστικές μυκηλιακές πλάκες που σχηματίζουν στις ρίζες μεταξύ φλοιού και ξύλου (Εικ.2). Αυτές είναι πυκνές, λευκές, με μορφή ριπιδίου (βεντάλιας) και μπορούν να αποκολληθούν από το ξύλο χωρίς να διαλύονται. 'Ενα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα των μυκήτων του γένους Armillaria είναι τα ριζόμορφα (Εικ.3). Αυτά ομοιάζουν με ριζίδια, είναι κυλινδρικά διαμέτρου 1-4 mm, με χρώμα καστανό έως μαύρο. Τα ριζόμορφα είναι υπόφλοια μεταξύ φλοιού και ξύλου ή επιφυτικά, στον εξωτερικό φλοιό των ριζών και μπορεί να αυξάνονται ελεύθερα στο έδαφος, έχοντας τη δυνατότητα να προσβάλλουν τις ρίζες γειτονικών δένδρων.

Το πιο χαρακτηριστικό διαγνωστικό σημείο προσβολής των ειδών Armillaria είναι τα βασιδιοκάρπια (μανιτάρια) τα οποία εμφανίζονται συνήθως κατά δέσμες (Εικ.4,5) στη βάση νεκρών και ασθενών δένδρων ή πρέμνων. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάκριση μεταξύ των διαφόρων ειδών Armillaria. 'Εχουν πίλο με χρώμα κιτρινοκαστανό έως ρόδινο και μακρύ στύπο. Τα βασιδιοκάρπια εμφανίζονται το φθινόπωρο εάν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. 'Όμως, σε σύντομο χρονικό διάστημα (1-2 εβδομάδες) μετά την εμφάνιση τους, αυτά αποσυντίθενται ή τρώγονται από ζώα και έντομα.



Αντιμετώπιση

Πριν από τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου αντιμετώπισης της ασθένειας, θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν το είδος Armillaria είναι το ισχυρό παθογόνο (A. mellea, A. ostoyae) ή το ασθενές παθογόνο (A. gallica, A. tabescensκαι A. cepistipes). Στη δεύτερη περίπτωση, τις περισσότερες φορές δεν είναι αναγκαία η λήψη μέτρων.

Ο προσδιορισμός του είδους μπορεί να γίνει από την παρουσία βασιδιοκαρπίων, με εργαστηριακές μεθόδους ή και εμπειρικά, από την έκταση της ζημιάς.

Η αντιμετώπιση των σηψιρριζιών από τους μύκητες του γένους Armillaria σε μεγάλες εκτάσεις είναι πάρα πολύ δύσκολη και δαπανηρή. Τα προσβεβλημένα δένδρα είναι καταδικασμένα και δεν υπάρχει τρόπος ίασης. Η προστασία πολύτιμων διακοσμητικών δένδρων σε πάρκα και κήπους είναι δυνατή με την εκρίζωση των γειτονικών τους προσβεβλημένων δένδρων και πρέμνων, καθώς και αυτών που είναι ύποπτα προσβολής. Απαιτείται η προσεκτική απομάκρυνση όλων των ριζών από το έδαφος. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να δημιουργηθεί περιπεριφερειακή τάφρος (30 - 50 cm σε πλάτος και 1 - 1,5 m σε βάθος) για την απομόνωση του μολυσμένου τμήματος του εδάφους. Ωστόσο, αυτές οι μέθοδοι είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν στα δάση, επειδή το κόστος είναι μεγάλο και τα αποτελέσματα αμφίβολα.

Η απολύμανση του εδάφους μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εστίες μόλυνσης στο έδαφος πριν από τη φύτευση νέων φυτών. Τέτοιες επεμβάσεις όμως έχουν μεγάλο κόστος και μπορούν να εφαρμοστούν μόνο σε μικρή έκταση.

Σε χώρους που έχει διαπιστωθεί η ασθένεια είναι δυνατόν να φυτευτούν δασοπονικά είδη ανθεκτικά στους μύκητες. Αν και δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες σε ό,τι αφορά την ανθεκτικότητα των περισσοτέρων φυτών, είναι γνωστό ότι τα κωνοφόρα γενικά είναι ευπαθή σε προσβολές Armillaria, ιδιαίτερα στο είδος A. ostoyae, εξαίρεση αποτελεί η λάρικα, που είναι αρκετά ανθεπική. Αρκετά πλατύφυλλα είδη είναι ανθεκτικά σε αυτά τα παθογόνα, όπως η οξιά και η δρυς, ενώ τα είδη του γένους Prunus παρουσιάζουν μεγάλη ευπάθεια στους μύκητες, ακόμα και στα ασθενή παράσιτα (A. gallica, A. tabescens).

Στα φυσικά δάση, οι επεμβάσεις πρέπει να αποβλέπουν στη διατήρηση της ανάμειξης των διαφορετικών δασοπονικών ειδών. Πρέπει να αποφεύγεται η αναγωγή μεικτών δασών κωνοφόρων - πλατυφύλλων σε αμιγή κωνοφόρα. Σε περιοχές με ιστορικό προσβολών Armillaria πρέπει να αποφεύγονται οι συχνές υλοτομίες, επειδή τα πρέμνα προσβάλλονται από τα παθογόνα και αυξάνεται σημαντικά το δυναμικό μολύσματος. Γενικά, η διατήρηση της καλής υγείας των δένδρων, με την αποφυγή ζημιών ή της έκθεσής τους σε άλλους παράγοντες καταπόνησης, συμβάλλει στην αποφυγή δευτερογενών προσβολών από τους μύκητες.

Μπορεί να γίνει εφαρμογή του βιολογικών σκευασμάτων του μύκητα trichoderma asperellum και trichoderma gamsii (Ασκομύκητες)
 

Πηγές και βιβλιογραφία
[1] minagric.gr - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
. Shaw, C.G. and Kile, G.A., 1991 Armillaria Root Disease. USDA For. Serv., Agric. Handbook No 691. 233 pp.
. Tsopelas, P., 1999. Distribution and ecology of Armillaria species in Greece. Eur. J. For. Path. 29: 103-116
. Whitney, R.D.,1988. The Hidden Enemy:. Root Rot Technology Transfer. Canadian Forestry Service, Sault Ste. Marie, Ont. Canada. No. Fo 42-106/1998E 35 pp.

Νέα / Ενημερώσεις

Ενημερωτικό Δελτίο Άνοιξη 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Αμπέλι: Τι αλλάζει στις άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για τις νέες φυτεύσεις / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Abamectine: Ανάκληση έγκρισης κυκλοφορίας Vertimec Pro, BELPROMEC GOLD και BELPROMEC Έως ποια ημερομηνία επιτρέπεται η τιμολόγηση των σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 2 Απριλίου 2024)
Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Κυριακή 24 Μαρτίου 2024)
Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024)
Άμεση παύση πώλησης και χρήσης σκευασμάτων με δραστική ουσία CAPTAN Απόσυρση σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Χειμώνας 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024)
Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου Δράμας Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα πληρώσουν οι αγρότες με το νέο έτος Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Τεχνικές Προδιαγραφές Θερμοκηπίων Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατασκευή και τον εξοπλισμό / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023)