Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Xylella fastidiosa: Σε ερευνητικό στάδιο η θεραπεία για τα μολυσμένα ελαιόδεντρα

Ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα νέο βακτηριοκτόνο.

Eρευνητές έχουν αναπτύξει ένα βακτηριοκτόνο που μπορεί να βοηθήσει τα ελαιόδεντρα που επηρεάζονται από την Xylella να επιστρέψουν σε πλήρη παραγωγή.
 

Σύμφωνα με νέα έρευνα του CREA (Συμβούλιο Γεωργικής Έρευνας και Ανάλυσης Αγροτικής Οικονομίας) σε ελαιόδεντρα που είχαν μολυνθεί από το βακτήριο Xylella fastidiosa, Η εφαρμογή μιάς Βιολογικής μεθόδου αντιμετώπισης του βακτηρίου σε συνδυασμό με καλές καλλιεργητικές πρακτικές, φάνηκε ότι μπορεί να βοηθήσει τα  ελαιόδεντρα να επιστρέψουν σε πλήρη παραγωγή.
  
  

«Πειραματιστήκαμε με μια χημική ένωση, βασισμένη σε ψευδάργυρο, χαλκό και κιτρικό οξύ (κατοχυρωμένη με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία και είναι δυνητικά ικανή να αντιδράσει στο βακτήριο της xylella », δήλωσε ο Marco Scortichini, διευθυντής της έρευνας του κέντρου ελιάς, οπωροφόρων δέντρων και εσπεριδοειδών του CREA στο περιοδικό Olive Oil Times.


«Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ιόντα ψευδάργυρου και χαλκού δείχνουν τη μεγαλύτερη ικανότητα συγκράτησης του βακτηρίου, το οποίο μπορεί επίσης να περιοριστεί με τη σωστή διαχείριση των μικροθρεπτικών συστατικών στο φυτό», πρόσθεσε.

To Xylella fastidiosa είναι ένας επιβλαβής οργανισμός καραντίνας που εντοπίστηκε αρχικά στην Νότια Ιταλία. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο επιβλαβής αυτός οργανισμός έχει αναφερθεί ότι προσβάλλει περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη φυτών, όπως ελιές, εσπεριδοειδή, και μεταδίδεται από το εντομα-φορείς όπως το Philaenus spumarius (τζιτζικάκι).
    
Φωτογραφίες από έντομα φορείς του παθογόνου (τζιτζίκάκια)

Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τη διαχείριση παθογόνων καραντίνας, όπως το Xylella fastidiosa, προτείνεται ως μέσο αποκατάστασης μολυσμένων περιοχών, η εξάλειψη του βακτηρίου, αρχικά με κλάδεμα των προσβεβλημένων κλαδιών και κάψιμο τους, καταστροφή των βάτων που βρίσκονται στο χωράφι, και φτάνει έως ξερίζωμα και καύση δέντρων σε ακτίνα γύρω από την προσβολή.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι για την επιτυχή εξάλειψη των φυτοπαθογόνων οργανισμών από μια περιοχή, θα πρέπει να υπάρχουν εγκαταστάσεις για την άμεσης ταυτοποίησης της νόσου», δήλωσε ο Scortichini.

Οι προσπάθειες της εξάλειψης του βακτηρίου από μολυσμένα εδάφη, (Ακαλλιέργητες εκτάσεις, πάρκα, κήποι, κλπ.) φάνηκαν τεχνικά ανέφικτες για τους ερευνητές και στη συνέχεια άρχισαν να πειραματίζονται με την προαναφερθείσα οργανική ένωση, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες γεωργικές πρακτικές που περιλαμβάνουν την απομάκρυνση ζιζανίων και άλλων φορέων όπως το έντομο Philaenus spumarius καθώς επίσης και το κλάδεμα των ελαιόδεντρων, ώστε να επιτρέπεται καλύτερη απορρόφηση της ένωσης

Μετά από τρία χρόνια δοκιμών, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το προϊόν είναι αποτελεσματικό, και οδηγεί σε σημαντική μείωση των συμπτωμάτων και του πληθυσμού των βακτηρίων μέσα στα δέντρα.

Δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι η ένωση δεν είναι φυτοτοξική για τα ελαιόδεντρα και δεν αφήνει υπόλειμμα στο λάδι που παράγεται.


 


Πηγές για Φωτογραφίες και γενικές πληροφορίες:
[1] eppo.int / Ευρωπαϊκός και Μεσογειακός Οργανισμός Προστασίας Φυτών (EPPO)
[2] rivistafrutticoltura.edagricole.it
[3] https://agronotizie.imagelinenetwork.com

Νέα / Ενημερώσεις

Παράταση για άλα δύο χρόνια για υπάρχοντα πιστοποιητικά γνώσεων ορθολογικής χρήσης γ.φαρμάκων Νέο σύστημα κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020)
Ενημερωτικό Δελτίο: Φθινόπωρο 2020 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020)
Επιβεβαιώνεται η ανοδική τάση της εμπορικής τιμής του ελαιολάδου και το ενδιαφέρον από εσωτερικό και εξωτερικό 2.73€ ττο extra παρθένο ελαιόλαδο τις περσινής ελαιοκομικής περιόδου / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020)
Γενικές αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας Ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιεργειών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020)
Ανανέωση του πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Αριθ. Πρωτ. 2139/55846 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020)
Ενημερωτικό Δελτίο: Καλοκαίρι 2020 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020)
Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων στην βαμβακοκαλλιέργεια της ΠΕ Λάρισας 1ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων στη Βαμβακοκαλλιέργεια / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020)
Απαλλάσσονται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από το τέλος επιτηδεύματος Για το φορολογικό έτος 2019 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020)
Λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις ένταξης αμπελουργών στο μέτρο για τον «πράσινο τρύγο» Όπως ενημερώνουν οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020)
Τεχνικές Προδιαγραφές Θερμοκηπίων Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατασκευή και τον εξοπλισμό / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Σάββατο 30 Μαΐου 2020)