Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Αβοκάντο: Οι κυριότερες ασθένειες

Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Περιεχόμενα:



Φυτόφθορα


Συμπτώματα
Ο σοβαρότερος εχθρός του Αβοκάντο είναι η Φυτόφθορα (Phytophthora cinnamoni). Κύρια συμπτώματα αποτελούν η νέκρωση ριζιδίων και στη συνέχεια ολόκληρου του ριζικού συστήματος, προκαλώντας συμπτώματα παρόμοια με της ξηρασίας, όπως αραιό φύλλωμα, μικροφυλλία με χλωρωτικά φύλλα, μάρανση και μικροκαρπία.

Κύκλος ασθενειας
Το παθογόνο μπορεί να ζήσει στο έδαφος σε αποσυντεθειμένα υλικά έως ότου βρεθει ένας κατάλληλος ξενιστής
Τα σπόρια του μύκητα εισέρχονται απο τις ρίζες, στη συνέχεια καταστρεφουν τις ρίζες και τρέφονται με τον νεκρό ιστό
Τα σπόρια που σχηματίζονται στις νεκρές ρίζες απελευθερώνονται καθώς οι ρίζες αποσυντίθενται.

Συστάσεις:
Για την αντιμετώπιση επιβάλλεται συνδυασμός εφαρμογής διαφόρων μέτρων
Φυτέψτε τα φυτά σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη.
Υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό
Επιλογή τόπου καλλιέργειας, διαχείριση νερού άρδευσης και θρέψη
Χημική καταπολέμηση
Χρήση ανθεκτικών υποκειμένων.


Βερτιτσίλιο


 
Αιτία: Ο μύκητας Verticillium dahliae.
Αναγνώριση: Εμφανίζεται σε παλαιότερα δέντρα, επηρεάζεται μόνο ένα μέρος του δέντρου, συγκεκριμένοι βραχίονες ή κλαδιά. Τα νεκρά φύλλα παραμένουν προσκολλημένα στο δέντρο. Εμφανίζεται καφέ αποχρωματισμός των ιστών που αγωγούν το νερό σε ένα κλαδί.

Πρόληψη / Θεραπεία : Αφαιρέστε τα νεκρά κλαδιά.
Αποφύγετε τη φύτευση αβοκάντο σε εδαφος που είχαν καλλιεργηθεί προηγουμένως ευαίσθητες καλλιέργειες όπως οι ντομάτες και μελιτζάνες για μεγάλες περιόδους. Αποφύγετε τη χρήση εδαφοβελτιοτικού χώματος (κοπριας) που εχει παρθεί απο φλοιό δέντρων.


Βοτριοσφέρια


Τα μέλη της οικογένειας Botryosphaeriaceae προκαλούν κατι σαν καρκίνο στα δέντρα. Το προβλημα εμφανιζεται περισσότερο σε πυκνές φυτεύσεις, και σε φυτά που κλαδευονται συχνά.[8]
Η ασθένεια που προκαλεί έλκη κλάδων και επάκρια καθοδική νέκρωση οφείλεται σε είδη Botryosphaeria spp. Οι προσβεβλημένοι κλάδοι εμφανίζουν μαύρες περιοχές, οι οποίες βυθίζονται ελαφρώς και ξηραίνονται. Ο φλοιός κάτω από έλκη εμφανίζει καφέ μεταχρωματισμό και ακολουθεί επάκρια καθοδική νέκρωση των κλάδων με παραμονή των φύλλων στο δένδρο. Κύρια μέτρα αντιμετώπισης αποτελούν η απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος, η απομάκρυνση πιθανών εστιών μόλυνσης (φυτικά υπολείμματα) και η χρήση ανθεκτικών υποκειμένων.[1]


Eσχάρωση

Η εσχάρωση προκαλείται από το Sphaceloma persea. Το ευαίσθητο στάδιο προσβολής αποτελούν οι νεαροί καρποί στους οποίους σχηματίζονται ακανόνιστες κηλίδες, όπου κατά την ένωσή τους προσδίδουν μια κοκκινωπή τραχιά εμφάνιση στην επιφάνεια του καρπού. Για τον έλεγχο της ασθένειας επιβάλλεται η απομάκρυνση προσβεβλημένων κλάδων και καρπών, κλάδεμα για σωστό αερισμό της κόμης και χρήση ανθεκτικών ποικιλιών.[1]


Ανθράκωση


 
Η μετασυλλεκτική ασθένεια ανθράκνωση προκαλείται από το Colletotrichum gloesporioides.

Συμπτώματα: ξεκινούν ως καφέ κηλίδες στην επιφάνεια του καρπού και κατά την ωρίμασή του προκαλείται σήψη της σάρκας.

Θεραπεία / πρόληψη: Το σύμπτωμα των κηλίδων των φύλλων δεν είναι γενικά αρκετά σοβαρό ώστε να δικαιολογεί θεραπεία.
Ωστόσο, προτείνεται η αποφυγή τραυματισμών, η απομάκρυνση των εστιών μολύσματος, το σωστό κλάδεμα για επαρκή αερισμό δένδρου και περιορισμό υγρασίας καθώς και χρήση ανθεκτικών ποικιλιών.
 


Ιωση Sunblotch viroid


 
Συμπτώματα: Τα προσβεβλημένα φύλλα έχουν έντονο λευκά, κίτρινα  στίγματα στους καρπους, κοκκινες/κίτρινως ραβδώσεων σε κλαδίσκους. Μπορεί να αποτελέσει πολύ σοβαρό πρόβλημα μειώνοντας τις αποδόσεις σε ποσοστό >20%.


Θεραπεία / πρόληψη: Χρήση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού ενώ επιτακτικοί είναι οι συχνοί έλεγχοι φυτοϋγείας καθώς τα ασθενή δένδρα χωρίς συμπτώματα μεταδίδουν πιο εύκολα το παθογόνο. Τα μολυσμένα δένδρα θα πρέπει να απομακρύνονται και οι αβοκαντεώνες για σποροπαραγωγή θα πρέπει να είναι απομονωμένοι από εμπορικούς οπωρώνες


Κερκοσπορίωση


Αιτία: Ο μύκητας Pseudocercospora purpurea.
Συμπτώματα: : Μικρες γωνιακές κηλίδες , ανοιχτό καφέ χρώμα, συχνά περιβάλλονται από ένα κίτρινο χρώμα.
Θεραπεία / πρόληψη: χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων.
 
 
 
 

 
Πηγές και βιβλιογραφία:
[1] Η καλλιέργεια του αβοκάντο Βασικές αρχές / elgo.gr
[3] Πτυχιακή εργασία «Τεχνική καλλιέργιας και πιθανοτητα διασπράς του στη βόρεια ελλάδα» Τζίτζικας Χρήστος  / Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Μεσολογγιου
[4] Phytophthora cinnamomi (avocado root rot) replant trial (avocadosource.com)
[5] Phytophthora USU
[6] Avocado information kit (2001) reprint / era.daf.qld.gov.au
[7] http://www.avocadosource.com/WAC7/Section_03/EskalenAkif2011d.pdf

Νέα / Ενημερώσεις

Ταξινόμηση, Επισήμανση & Συσκευασία Χημικών Ουσιών και Μειγμάτων CLP: Νέα σήμανση / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Δευτέρα 22 Απριλίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Άνοιξη 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Αμπέλι: Τι αλλάζει στις άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για τις νέες φυτεύσεις / Νέα / Ειδήσεις (Τετάρτη 10 Απριλίου 2024)
Abamectine: Ανάκληση έγκρισης κυκλοφορίας Vertimec Pro, BELPROMEC GOLD και BELPROMEC Έως ποια ημερομηνία επιτρέπεται η τιμολόγηση των σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 2 Απριλίου 2024)
Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Κυριακή 24 Μαρτίου 2024)
Εδαφοκάλυψη: πλεονεκτήματα και τρόπος εφαρμογής Τύποι εδαφοκάλυψης και οδηγίες για τη συνθετική εδαφοκάλυψη / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024)
Άμεση παύση πώλησης και χρήσης σκευασμάτων με δραστική ουσία CAPTAN Απόσυρση σκευασμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024)
Ενημερωτικό Δελτίο Χειμώνας 2024 - Plantpro.gr / Ενημερώσεις (Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024)
Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου Δράμας Πρώτη στο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)
Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα πληρώσουν οι αγρότες με το νέο έτος Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024 / Νέα / Ειδήσεις (Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024)