Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Κατάργηση ιστορικών δικαιωμάτων από το 2023

Αναδιανεμητική ενίσχυση από το 2023 και κατάργηση ιστορικών δικαιωμάτων

Με νέο καθεστώς εισοδηματικής στήριξης για τους Έλληνες παραγωγούς αναμένεται να ξεκινήσει η νέα προγραμματική περίοδος της ΚΑΠ, καθώς το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε να προχωρήσει τα επόμενα δύο έτη, δηλαδή κατά τη διάρκεια της Μεταβατικής ΚΑΠ, στην Εσωτερική Σύγκλιση των δικαιωμάτων ενίσχυσης.

Όπως αποκαλύπτει στην «ΥΧ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδης, κατά τη μεταβατική περίοδο της ΚΑΠ θα εφαρμοστούν μεταβατικές διατάξεις, που θα οδηγήσουν από το 2023 στην κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων. Την πρόθεσή του είχε αποκαλύψει για πρώτη φορά στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα τον περασμένο μήνα, για να την επαναλάβει με μεγαλύτερη βεβαιότητα πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια ημερίδας.

Σε επικοινωνία που είχε η «ΥΧ» με τον υπουργό, ο ίδιος όχι μόνο τόνισε ξανά πως ήρθε η ώρα τα ιστορικά δικαιώματα να καταργηθούν, αλλά πως η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη, καθώς, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του, τα επόμενα δύο έτη θα αξιοποιηθούν για τη μετάβαση προς το νέο καθεστώς εισοδηματικής στήριξης. «Είναι διπλά άδικο να διατηρηθούν τα ιστορικά δικαιώματα», σημειώνει χαρακτηριστικά, «διότι από τη μία έχει χαθεί η πραγματική αιτία για την οποία καταβάλλονται οι ενισχύσεις, και από την άλλη έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής».

Ουσιαστικά, λίγα χρόνια μετά, η Ελλάδα καταργεί το μοντέλο που η ίδια είχε επιλέξει για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, δηλαδή το καθεστώς βασικής ενίσχυσης το οποίο βασίζεται στα δικαιώματα ενίσχυσης που χορηγούνται στους αγρότες. Σύμφωνα με τις τότε αποφάσεις, η αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης που χορηγήθηκαν το έτος 2015, θα διαφοροποιούνταν για κάθε έτος έως το 2019.

Εν αναμονή του νέου μοντέλου

Προς το παρόν, ο κ. Βορίδης δεν θέλησε να αποκαλύψει το μοντέλο που θα ακολουθηθεί την περίοδο 2021 και 2022, αλλά ούτε και τι θα ισχύσει από το 2023 και μετά. Διαβεβαίωσε πως κατά τη μεταβατική περίοδο θα εφαρμοστούν οι μεταβατικές διατάξεις για τη σταδιακή άρση του υφιστάμενου καθεστώτος, ώστε η χώρα να είναι έτοιμη κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, οπότε και η όποια απόφαση ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον τρόπο της Εσωτερικής Σύγκλισης να μην επηρεάσει σε αυτό το επίπεδο τους Έλληνες παραγωγούς.

Πάντως, τα σενάρια έχουν αρχίσει να συζητούνται σοβαρά, με δεδομένο ότι πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκαν οι τελικές θέσεις τόσο του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας, που προτείνει μία σταδιακή και λιγότερο επίπονη Εσωτερική Σύγκλιση, όσο και του Ευρωκοινοβουλίου, που απαιτεί επιτάχυνση της πλήρους Εσωτερικής Σύγκλισης. Η Ελλάδα δεν αποκλείεται να ακολουθήσει ένα μοντέλο που να συνδυάζει τα παραπάνω, όπως για παράδειγμα αρχικά να διατηρήσει το καθεστώς βασικής ενίσχυσης σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά με ένα ενιαίο ποσό ανά περιφέρεια, ώστε από το 2023 να προχωρήσει στην κατάργηση των δικαιωμάτων.

Σε μία προσπάθεια να γίνει κατανοητό το νέο πλαίσιο που αναμένεται να ισχύσει, η «ΥΧ» ανοίγει τη συζήτηση της Εσωτερικής Σύγκλισης με τη βοήθεια διακεκριμένων επιστημόνων στον τομέα. Τι θα σήμαινε η εφαρμογή της Εσωτερικής Σύγκλισης για την Ελλάδα, ανάλογα με τα μοντέλα που προτείνονται στην ΕΕ; Πώς θα διαμορφωνόταν το ποσό ενίσχυσης για τους δικαιούχους παραγωγούς; 


Πηγη: ypaithros.gr

Νέα / Ενημερώσεις

Οδηγός Μέσων Ατομικής Προστασίας: Μάσκες, φίλτρα, στολές Μέσα ατομικής προστασίας για αγρότες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022)
Ταξινόμηση, Επισήμανση & Συσκευασία Χημικών Ουσιών και Μειγμάτων CLP: Νέα σήμανση / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021)
Τεχνικές Προδιαγραφές Θερμοκηπίων Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατασκευή και τον εξοπλισμό / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021)
Πότε τα έντομα γίνονται βλαβερά για τις καλλιέργειες; Η σημασία της βιοποικιλότητας και της οικολογικής ισορροπίας / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021)
Στο πρόγραμμα αποζημιώσεων και τα εσπεριδοειδή της Άρτας, της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 20 Ιουλίου 2021)
Κατάργηση ιστορικών δικαιωμάτων από το 2023 Αναδιανεμητική ενίσχυση από το 2023 και κατάργηση ιστορικών δικαιωμάτων / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 20 Ιουλίου 2021)
Dimethoate: Χορήγηση κατά παρέκκλιση άδειας διάθεσης στην αγορά (NTEKOR 40 EC) / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 13 Ιουλίου 2021)
Ενημερωτικό Δελτίο Καλοκαίρι 2021 - plantpro.gr / Ενημερώσεις (Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021)
Αμπέλι: Καλλιεργητικά μέτρα για τον περιορισμό περονόσπορου, ωιδίου και βοτρύτη / Φυτοπροστασία (Τρίτη 15 Ιουνίου 2021)
e-ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία 10 σύγχρονες και άμεσα προσβάσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους αγρότες Οι υπηρεσίες προς τους αγρότες / Νέα / Ειδήσεις (Τρίτη 15 Ιουνίου 2021)