Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Κατάργηση ιστορικών δικαιωμάτων από το 2023

Αναδιανεμητική ενίσχυση από το 2023 και κατάργηση ιστορικών δικαιωμάτων

Με νέο καθεστώς εισοδηματικής στήριξης για τους Έλληνες παραγωγούς αναμένεται να ξεκινήσει η νέα προγραμματική περίοδος της ΚΑΠ, καθώς το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε να προχωρήσει τα επόμενα δύο έτη, δηλαδή κατά τη διάρκεια της Μεταβατικής ΚΑΠ, στην Εσωτερική Σύγκλιση των δικαιωμάτων ενίσχυσης.

Όπως αποκαλύπτει στην «ΥΧ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδης, κατά τη μεταβατική περίοδο της ΚΑΠ θα εφαρμοστούν μεταβατικές διατάξεις, που θα οδηγήσουν από το 2023 στην κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων. Την πρόθεσή του είχε αποκαλύψει για πρώτη φορά στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα τον περασμένο μήνα, για να την επαναλάβει με μεγαλύτερη βεβαιότητα πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια ημερίδας.

Σε επικοινωνία που είχε η «ΥΧ» με τον υπουργό, ο ίδιος όχι μόνο τόνισε ξανά πως ήρθε η ώρα τα ιστορικά δικαιώματα να καταργηθούν, αλλά πως η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη, καθώς, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του, τα επόμενα δύο έτη θα αξιοποιηθούν για τη μετάβαση προς το νέο καθεστώς εισοδηματικής στήριξης. «Είναι διπλά άδικο να διατηρηθούν τα ιστορικά δικαιώματα», σημειώνει χαρακτηριστικά, «διότι από τη μία έχει χαθεί η πραγματική αιτία για την οποία καταβάλλονται οι ενισχύσεις, και από την άλλη έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής».

Ουσιαστικά, λίγα χρόνια μετά, η Ελλάδα καταργεί το μοντέλο που η ίδια είχε επιλέξει για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, δηλαδή το καθεστώς βασικής ενίσχυσης το οποίο βασίζεται στα δικαιώματα ενίσχυσης που χορηγούνται στους αγρότες. Σύμφωνα με τις τότε αποφάσεις, η αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης που χορηγήθηκαν το έτος 2015, θα διαφοροποιούνταν για κάθε έτος έως το 2019.

Εν αναμονή του νέου μοντέλου

Προς το παρόν, ο κ. Βορίδης δεν θέλησε να αποκαλύψει το μοντέλο που θα ακολουθηθεί την περίοδο 2021 και 2022, αλλά ούτε και τι θα ισχύσει από το 2023 και μετά. Διαβεβαίωσε πως κατά τη μεταβατική περίοδο θα εφαρμοστούν οι μεταβατικές διατάξεις για τη σταδιακή άρση του υφιστάμενου καθεστώτος, ώστε η χώρα να είναι έτοιμη κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, οπότε και η όποια απόφαση ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον τρόπο της Εσωτερικής Σύγκλισης να μην επηρεάσει σε αυτό το επίπεδο τους Έλληνες παραγωγούς.

Πάντως, τα σενάρια έχουν αρχίσει να συζητούνται σοβαρά, με δεδομένο ότι πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκαν οι τελικές θέσεις τόσο του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας, που προτείνει μία σταδιακή και λιγότερο επίπονη Εσωτερική Σύγκλιση, όσο και του Ευρωκοινοβουλίου, που απαιτεί επιτάχυνση της πλήρους Εσωτερικής Σύγκλισης. Η Ελλάδα δεν αποκλείεται να ακολουθήσει ένα μοντέλο που να συνδυάζει τα παραπάνω, όπως για παράδειγμα αρχικά να διατηρήσει το καθεστώς βασικής ενίσχυσης σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά με ένα ενιαίο ποσό ανά περιφέρεια, ώστε από το 2023 να προχωρήσει στην κατάργηση των δικαιωμάτων.

Σε μία προσπάθεια να γίνει κατανοητό το νέο πλαίσιο που αναμένεται να ισχύσει, η «ΥΧ» ανοίγει τη συζήτηση της Εσωτερικής Σύγκλισης με τη βοήθεια διακεκριμένων επιστημόνων στον τομέα. Τι θα σήμαινε η εφαρμογή της Εσωτερικής Σύγκλισης για την Ελλάδα, ανάλογα με τα μοντέλα που προτείνονται στην ΕΕ; Πώς θα διαμορφωνόταν το ποσό ενίσχυσης για τους δικαιούχους παραγωγούς; 


Πηγη: ypaithros.gr

Νέα / Ενημερώσεις

Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα και Προστασία της Δημόσιας Υγείας MRLs: Υπολείμματα Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022)
Ενημερωτικό Δελτίο Νοέμβριος 2022 - PlantPro.gr / Ενημερώσεις (Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022)
Κομισιόν: Στο μικροσκόπιο η εκτόξευση των τιμών στα λιπάσματα - Συστάσεις στους αγρότες Σχέδιο για τη διαθεσιμότητα των λιπασμάτων – Πώς θα μειωθεί η εξάρτηση / Νέα / Ειδήσεις (Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022)
Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022)
Εντομολογικοί εχθροί - Ενημερωτικό Δελτίο Αύγουστος 2022 / Ενημερώσεις (Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022)
Γεωργικές προειδοποιήσεις: Μηλιά, Αμπέλι, Καρπουζιά Εντομολογικοί εχθροί: ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ, ΕΥΔΕΜΙΔΑ, ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ, ΘΡΙΠΑΣ / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022)
Δόθηκε παράταση στα Σχέδια Βελτίωσης για την υλοποίηση του 20% - Η καταληκτική προθεσμία / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022)
Νέες εγκρίσεις σκευασμάτων στη μάχη ενάντια στο ΔΑΚΟ Για κάλυψη και Δολωματικό ψεκασμό / Νέα / Ειδήσεις (Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022)
Ανακλήσεις και εγκρίσεις σκευασμάτων - Ενημερωτικό Δελτίο PlantPro.gr - 4/2022 / Ενημερώσεις (Τρίτη 26 Απριλίου 2022)
Έγκριση σε βιολογικό εντομοκτόνο με άδεια χρήσης και για ερασιτέχνες (Azadirachtin) Τα καλά νέα για τους λάτρεις της ερασιτεχνικής κηπουρικής / Νέα / Ειδήσεις (Παρασκευή 15 Απριλίου 2022)