Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook

Λιπάσματα: Οι λόγοι που είναι τόσο ανεβασμένες οι τιμές

Τι λέει ο International Fertilizer Industry Association (IFA)

To Bloomberg αναφέρει ότι, «Η Ευρώπη έχει πληγεί περισσότερο από τις περικοπές των εργοστασίων λιπασμάτων, λόγο του αυξανόμενου κόστους του φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία τους - οι τιμές των θρεπτικών ουσιών έχουν σπάσει ρεκόρ.

Η Ευρώπη μπορεί να εμφανίσει έλλειμμα περίπου 9% των ετήσιων αναγκών της σε αζωτούχα λιπάσματα το πρώτο εξάμηνο, εκτιμά η VTB Capital. Τα τρόφιμα μπορεί να γίνουν ακόμη πιο ακριβά αν υπάρξει πρόβλημα στις σοδειές ή αν αυξηθούν οι τιμές των καλλιεργειών».
 

Το φυσικό αέριο αποτελεί το 80% του κόστους παραγωγής των θρεπτικών συστατικών και οι τιμές είναι τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερες από τις κανονικές, σύμφωνα με τον βιομηχανικό όμιλο Fertilizers Europe.


Σύμφωνα με το Fertilizer Industry Association (IFA): Οι παγκόσμιες τιμές λιπασμάτων καθορίζονται από την αγορά και καθορίζονται από την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, που υποστηρίζεται από το κόστος παραγωγής. Οι τιμές ποικίλλουν επίσης ανάλογα με την αγροτική εποχικότητα και το χρονοδιάγραμμα αγορών λιπασμάτων σε ένα έτος. Οι τιμές των λιπασμάτων ήταν ιδιαίτερα υψηλές το 2021. Ενώ ορισμένες τιμές λιπασμάτων αρχίζουν να πέφτουν, οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι ήταν πέρυσι. Γιατί λοιπόν; Υπάρχουν πέντε βασικοί λόγοι:Μεγάλη ζήτηση στα λιπάσματα

Η ζήτηση λιπασμάτων έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας Covid-19. Αυτό οφείλεται στην έντονη έμφαση στην επισιτιστική ασφάλεια και στην κρατική υποστήριξη στον γεωργικό τομέα. Καθοδηγείται επίσης από τις ισχυρές τιμές των καλλιεργειών παγκοσμίως, οι οποίες έχουν αυξήσει το κίνητρο για φύτευση επιπλέον στρεμμάτων και αύξηση της χρήσης λιπασμάτων για τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων.Προβλήματα στον ανεφοδιασμό

Η παραγωγή λιπασμάτων έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από μια σειρά διαταραχών το 2021 – με πολλά εργοστάσια να κλείνουν αναπόφευκτα λόγω ορισμένων παραγόντων από καιρικά φαινόμενα έως υψηλά κόστη εισροών. Αυτό εμπόδισε τους παραγωγούς λιπασμάτων να διατηρήσουν τα επίπεδα προσφοράς που απαιτούνται για την κάλυψη της ζήτησης της αγοράς. Ως αποτέλεσμα, η διαθεσιμότητα λιπασμάτων έχει πέσει κάτω από τις παγκόσμιες απαιτήσεις.Υψηλές τιμές πρώτων υλών

Οι διαδικασίες παραγωγής πολλών βασικών λιπασμάτων είναι ενεργοβόρες ή ενεργοβόρες. Στη βιομηχανία αζώτου, οι ενεργειακές πρώτες ύλες αντιπροσωπεύουν το ~70-80% του συνολικού κόστους παραγωγής για την παραγωγή αμμωνίας. Ο τομέας των φωσφορικών αλάτων είναι επίσης εκτεθειμένος καθώς χρησιμοποιεί αμμωνία και θείο (υποπροϊόν της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου) ως πρώτες ύλες. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν το 2021 ως απάντηση στη στενή δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης. Αυτό έχει αυξήσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος πολλών παραγωγών λιπασμάτων σε όλο τον κόσμο.Εσωτερικές πολιτικές

Ως απάντηση στη μειωμένη διαθεσιμότητα λιπασμάτων το 2021, αρκετές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει πολιτικές για την προστασία της εγχώριας προσφοράς λιπασμάτων. Η προμήθεια λιπασμάτων θεωρείται συχνά ζήτημα εθνικής σημασίας, δεδομένου του αντίκτυπού της στις αποδόσεις των καλλιεργειών και στη συνέχεια στην προσφορά τροφίμων. Αυτές οι πολιτικές έχουν μειώσει ή περιορίσει το δυναμικό εξαγωγής λιπασμάτων σε μεγάλους προμηθευτές στην παγκόσμια αγορά, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ρωσίας και της Αιγύπτου. Αυτό έχει σφίξει περαιτέρω την παγκόσμια αγορά λιπασμάτων.Γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Η αγορά λιπασμάτων έχει επηρεαστεί από γεωπολιτικές αναταραχές το 2021. Η πιο σημαντική είναι η επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Λευκορωσία από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Η Λευκορωσία προμηθεύει σχεδόν το ένα πέμπτο της παγκόσμιας ποσοτητας καλίου και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας. Ο αποκλεισμός της Λευκορωσία απο την αγορα καλίου, έχει προκαλέσει αβεβαιότητα στην αγορά.

Τα μέλη της IFA εργάζονται σκληρά για να βοηθήσουν στην κάλυψη της ζήτησης με βιώσιμο τρόπο αυξάνοντας τις παραγωγικές τους ικανότητες λιπασμάτων, λύνοντας ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και επενδύοντας σε έργα που βελτιώνουν την πρόσβαση στα λιπάσματα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
 
Πηγές:

Νέα / Ενημερώσεις

Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα και Προστασία της Δημόσιας Υγείας MRLs: Υπολείμματα Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022)
Ενημερωτικό Δελτίο Νοέμβριος 2022 - PlantPro.gr / Ενημερώσεις (Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022)
Κομισιόν: Στο μικροσκόπιο η εκτόξευση των τιμών στα λιπάσματα - Συστάσεις στους αγρότες Σχέδιο για τη διαθεσιμότητα των λιπασμάτων – Πώς θα μειωθεί η εξάρτηση / Νέα / Ειδήσεις (Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022)
Οι βασικές αρχές τις νομοθεσίας που πρέπει όλοι οι αγρότες να τηρούν σύμφωνα με τους Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης: Γενικές Υποχρεώσεις Γεωργών / Κανονισμοί / Ενημερωτικά δελτία (Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022)
Εντομολογικοί εχθροί - Ενημερωτικό Δελτίο Αύγουστος 2022 / Ενημερώσεις (Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022)
Γεωργικές προειδοποιήσεις: Μηλιά, Αμπέλι, Καρπουζιά Εντομολογικοί εχθροί: ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ, ΕΥΔΕΜΙΔΑ, ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ, ΘΡΙΠΑΣ / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022)
Δόθηκε παράταση στα Σχέδια Βελτίωσης για την υλοποίηση του 20% - Η καταληκτική προθεσμία / Νέα / Ειδήσεις (Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022)
Νέες εγκρίσεις σκευασμάτων στη μάχη ενάντια στο ΔΑΚΟ Για κάλυψη και Δολωματικό ψεκασμό / Νέα / Ειδήσεις (Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022)
Ανακλήσεις και εγκρίσεις σκευασμάτων - Ενημερωτικό Δελτίο PlantPro.gr - 4/2022 / Ενημερώσεις (Τρίτη 26 Απριλίου 2022)
Έγκριση σε βιολογικό εντομοκτόνο με άδεια χρήσης και για ερασιτέχνες (Azadirachtin) Τα καλά νέα για τους λάτρεις της ερασιτεχνικής κηπουρικής / Νέα / Ειδήσεις (Παρασκευή 15 Απριλίου 2022)