1 / 3
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ,
ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΑΧΑΪΑΣ
Πανεπιστημίου 334, 264 43 ΠΑΤΡΑ
Τηλ.: 2610.624.576
Email: npettas@minagric.gr, pkpfpatr-gp@minagric.gr
Πληροφορίες:
Πέττας Νίκος, Γεωπόνος PhD / MBA/ MSc
Δελτίο
Γεωργικών Προειδοποιήσεων
Φυτοπροστασίας
ΕΛΙΑ
Ν
ο
3 / 11-10-2024
Για τις περιοχές:
ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ, ΑΧΑΪΑΣ, ΗΛΕΙΑΣ,
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ,
ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΙΘΑΚΗΣ
Συμπτώματα
/ Κύκλος
μολύνσεων:
Τα συμπτώματα της ασθένειας γίνονται συνήθως αντιληπτά στο έλασμα των
φύλλων - «μάτι παγωνιού». Ο μύκητας προσβάλει επίσης τους μίσχους των
φύλλων και τους ποδίσκους των καρπών. Σε σοβαρές προσβολές προκαλείται
φυλλόπτωση και καρπόπτωση και τα δένδρα οδηγούνται σε καχεξία. Σπανιότερα
προσβάλλονται οι καρποί και οι νεαροί κλαδίσκοι.
Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η βροχή ή η υψηλή
υγρασία και οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ ή ΠΑΣΤΕΛΑ ή ΑΝΘΡΑΚΩΣΗ
Συμπτώματα
/ Κύκλος
μολύνσεων:
Προκαλείται από το παθογόνο Gloeosporium olivarum syn. Colletotrichum
clavatum. Ενδημεί στις περιοχές που βρέχονται από το Ιόνιο Πέλαγος εξαιτίας των
υψηλότερων βροχοπτώσεων, των ήπιων σχετικά θερμοκρασιών και της υψηλής
σχετική υγρασίας της ατμόσφαιρας. Η μόλυνση μπορεί να συμβεί σε όλα τα
στάδια της ανάπτυξης του ελαιόκαρπου, από την εμφάνιση των ανθέων μέχρι την
ωρίμανση. Συνήθως, οι πρωτογενείς μολύνσεις προκαλούνται κατά τη διάρκεια
των ανοιξιάτικων βροχοπτώσεων. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο μύκητας
συνήθως αναστέλλει την ανάπτυξή του. Το παθογόνο μολύνει κυρίως τις ελιές
κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης προκαλώντας σήψεις («σαπίλα»), μειώνοντας
δραματικά τόσο την απόδοση όσο και την ποιότητα του ελαιόλαδου στα επιδημικά
χρόνια. Από τους προσβεβλημένους καρπούς, αυτοί που παραμένουν στο δέντρο
μεταβάλλονται σε μούμιες. Στους καρπούς που πέφτουν στο έδαφος
παρουσιάζεται σήψη και παρουσία ρόδινης γλοιώδης μάζας, σε συνθήκες υψηλής
υγρασίας.