Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
Παθογόνο: Εrysiphae cichoracearum
Εμφανίζετε την περίοδο μεταξύ της μεταφύτευσης και συλλογής. Προσβολές παρατηρούνται περίπου 45 ημέρες μετά την μεταφύτευση. Προσβάλλει το φύλλωμα και ευνοείται από υψηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες. Ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης της ασθένειας είναι θερμές και ξηρές ημέρες που ακολουθούνται από πολύ δροσερές και υγρές νύχτες. Η ασθένεια ευνοείται από θερμοκρασίες 20 - 25 oC και από σχετική υγρασία 65-75%. Ψυχρά κύματα αέρα με απότομες μεταβολές στη θερμοκρασία και υγρασία αποτελούν ευνοϊκές προϋποθέσεις για την εξάπλωση της ασθένειας. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις ποτιστικές καλλιέργειες και εκεί όπου έχουμε σκίαση και υψηλή εδαφική και ατμοσφαιρική υγρασία. Προσβάλλεται η επιφάνεια των φύλλων και του βλαστού. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι η εμφάνιση λευκού χνουδιού στα φύλλα και στο βλαστό του καπνόφυτου
Αντιμετώπιση: α) Όχι πυκνή μεταφύτευση φυταρίων. β) Γρήγορη απόρριψη των πατοφύλλων. γ) Έγκαιρη συλλογή του πρώτου χεριού. δ) Προληπτικοί ψεκασμοί κάθε 10 ημέρες ξεκινώντας από την 3η εβδομάδα μετά την μεταφύτευση. ε) Απαγορεύεται η χρήση θειαφιού καθώς αλλοιώνει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του καπνού.
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Erysiphe cichoracearum, Erysiphe spp., Sphaerotheca spp.,
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.