Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών

Ωϊδιο - ΑΓΓΟΥΡΙ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

ΩΙΔΙΟ (εκτοπαρασιτικά είδη: Erysiphe cichoracearumSphaerotheca fuliginea; ενδοπαρασιτικό είδος: Leveilula taurica)
Προσβάλουν την αγγουριά σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών (10-30 οC), με άριστη θερμοκρασία προσβολής τους 24-27 οC. Προσβάλλουν όλα τα πράσινα μέρη του φυτού σχηματίζοντας πυκνές, υπόλευκες αλευρώδεις κηλίδες, που φέρουν εξανθήσεις αποτελούμενες από το μυκήλιο και τις αγενείς καρποφορίες του παθογόνου. Η προσβολή μπορεί να επεκταθεί σε ολόκληρο το έλασμα ή να καλύψει μεγάλο μέρος της επιφάνειας του βλαστού. Η ασθένεια ξεκινά από τα φύλλα της βάσης και μπορεί να καλύψει ολόκληρο το φυτό εκτός από την κορυφή. Τα προσβεβλημένα φύλλα ξηραίνονται και οι καρποί υποβαθμίζονται ποιοτικά, λόγω πρόωρης ή ατελούς ωρίμανσης. Η παραγωγή μειώνεται τόσο περισσότερο, όσο νωρίτερα άρχισε η προσβολή. Μερικές φορές πάνω στις εξανθήσεις εμφανίζονται σκούρα στίγματα , τα κλειστοθήκια, που είναι οι εγγενείς καρποφορίες των παθογόνων.
Το ωίδιο προκαλούμενο από το ενδοπαρασιτικό είδος, σχηματίζονται μικρές γωνιώδεις κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια του φύλλου εμφανίζεται λευκή εξάνθηση. Στα αρχικά στάδια της προσβολής τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του περονόσπορου.

Καλλιεργητικά μέτραα) Καλλιέργεια ανθεκτικών ειδών στους εκτοπαρασιτικούς μύκητες. β) Απομάκρυνση των φυτών της προηγούμενης καλλιέργειας, χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και καταστροφή των ζιζανίων μέσα και έξω από το θερμοκήπιο. γ) Ανθεκτικές ποικιλίες. ε) Χορήγηση πυριτικού καλίου.

Βιολογική καταπολέμηση: α) Ψεκασμός των φυτών με φωσφορικά άλατα και χορήγηση φωσφορικών στο λιπαντικό διάλυμα. β) Χρήση του βιολογικού μυκητοκτόνου με βάση τον ανταγωνιστικό μύκητα Ampelomyces quisqualis, Μόλις εμφανιστούν έστω και ελάχιστες κηλίδες.

Χημική καταπολέμηση: Με τη χρήση των διασυστηματικών μυκητοκτόνων πρέπει να γίνεται εναλλαγή φυτοπροστατευτικών προϊόντων με διαφορετικό τρόπο δράσης ή συνδυασμός σε μείγματα για την αποφυγή της εμφάνισης ανθεκτικών στελεχών. Μόλις εμφανιστούν έστω και ελάχιστες κηλίδες συστήνονται ψεκασμοί, οι οποίοι επαναλαμβάνονται κάθε 7-14 ημέρες ανάλογα με τη διάρκεια δράσης της δραστικής ουσίας.
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Erysiphe cichoracearum, Erysiphe graminis, Erysiphe heraclei DC. ex ST.-AMAN, Erysiphe spp., Leveillula taurica, Oidium lycopersici, Podosphaera fusca, Podosphaera xanthii, Sphacelotheca DE BARY spp., Sphaerotheca fuliginea, Sphaerotheca fusca (FR.) BLUMER, Sphaerotheca spp.,

Μυκητοκτόνα:

Βιολογικά Μυκητοκτόνα:

Μυκητοκτόνα θειούχα:

Μικτά γεωργικά φάρμακα:

Λοιπά φάρμακα: