Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών

Ωϊδιο - ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΥΤΕΡΕΣ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Ωιδιο ή Κονιώδης μούχλα (Leveillula taurica, α.μ.: Oidiopsis taurica συν. Oidiopsis sicula)
 
Ο μύκητας είναι ενδοπαράσιτο στα πρώτα στάδια του βιολογικού του κύκλου. Εμφανίζονται κιτρινοπράσινες κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων και στις αντίστοιχες θέσεις στην κάτω επιφάνεια αναπτύσσεται αραιή λευκή, αλευρώδης εξάνθηση. Οταν οι συνθήκες είναι ευνοικές, η εξάνθηση εμφανίζεται και στην πάνω επιφάνεια του ελάσματος. Με την πτώση των θερμοκρασιών, το χρώμα των κηλίδων γίνεται έντονα κίτρινο και η αλευρώδης εξάνθηση περιορίζεται. Στις παλαιότερες κηλίδες, οι ιστοί ξηραίνονται στο κέντρο και δημιουργούνται συγκεντρικοί δακτύλιοι. Σε έντονη προσβολή, μεγάλο μέρος του ελάσματος ξεραίνεται. Στα θερμοκήπια η ασθένεια εμφανίζεται στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου (φθινόπωρο), ενώ τον χειμώνα εξαφανίζεται. Η κονιώδης μούχλα είναι χαρακτηριστική σε ζεστές, ξηρές ή υγρές περιοχές. Ιδανικές συνθήκς ανάπτυξης είναι οι 20-30ºC και 70-80% σχετική υγρασία.

 
Καλλιεργητικά μέτρα: α) Καλλιέργεια ποικιλιών, οι οποίες δεν είναι ανθεκτικές στην ασθένεια. β) Κανονικές αρδεύσεις. γ) Καταστροφή ζιζανίων-ξενιστών του παθογόνου, που βρίσκονται κοντά στην καλλιέργεια (Το παθογόνο μπορεί να διατηρηθεί σε αυτά τα φυτά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου).

Χημική καταπολέμηση: Με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα. α) Κατά τη χρησιμοποίηση διασυστηματικών μυκητοκτόνων πρέπει να γίνεται εναλλαγή φυτοπροστατευτικών προϊόντων με διαφορετικό τρόπο δράσης ή συνδυασμός σε μίγματα, για την αποφυγή της εμφάνισης ανθεκτικών στελεχών. β) Μόλις εμφανιστούν έστω και ελάχιστες κηλίδες συστήνονται ψεκασμοί, οι οποίοι επαναλαμβάνονται κάθε 7-14 ημέρες ανάλογα με τη διάρκεια δράσης της δραστικής ουσίας. γ) Το θειάφι σε θερμοκρασίες >30oC προκαλεί εγκαύματα.
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Leveillula taurica,

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection