Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών

Ωϊδιο - ΑΜΠΕΛΙ: ΣΤΑΦΙΔΑ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Σπουδαιότητα: Η αλευρώδης μούχλα που προκαλείται από την Uncinula necator, είναι η πλέον καταστροφική νόσος του σταφυλιού οπουδήποτε παράγονται κρασοστάφυλα. Μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη του αμπελιου, την παραγωγή και την ανθεκτικότητα στο χειμώνα. Η ποιότητα του κρασιού επηρεάζεται έστω όταν μόνο το 3% από τις ρόγες είναι μολυσμένο.

Συμπτώματα: Η ασθένεια προσβάλλει όλα τα τρυφερά όργανα την Άνοιξη (φύλλα, βλαστούς, σταφύλια). Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζηµιές, αν δεν αντιµετωπιστεί νωρίς στην αρχή της βλάστησης. Ο µύκητας διαχειµάζει στα µάτια της βάσης της κληµατίδας, επηρεάζει όλους τους πράσινους ιστούς και βρίσκεται κυρίως στα φύλλα και τους καρπούς. Η αλευρώδης μούχλα είναι ορατή με γυμνό μάτι ως λευκογκρίζα χνουδωτή μάζα που μπορεί να καλύπτει το φύλλα, νεαρούς βλαστούς και τσαμπιά.


Αντιμετώπιση στην καλλιέργεια: Πρέπει ν'ακολουθούνται οι καλλιεργητικές πρακτικές που προωθούν την καλή κυκλοφορία του αέρα και άνετη διείσδυση του φωτός. Αυτό προωθεί την ξηρότητα και ελαττώνει την υγρασία, πράγμα που με τη σειρά του μειώνει την νόσο. Οι μεγάλες ποσότητες αζώτου θα προαγάγουν την παραγωγή χυμώδους και ευάλωτου ίστού, παχαίνουν τις κορυφές, και αυξάνουν την πίεση που ασκεί η ασθένεια.
Ο πρώτος ψεκασµός είναι ιδιαίτερα καθοριστικός για την εξέλιξη της ασθένειας. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και για την σχολαστική διαβροχή όλων των πράσινων τµηµάτων των πρέµνων. Προληπτικά πρέπει να γίνει ψεκασµός στο στάδιο των 2-3 φύλλων (στάδιο Ε, µήκος βλαστού 5-6 εκατ. ). Σε ευάλωτες ποικιλίες η αντιμέτωπιση βασίζεται στη χρήση των χρονικά έγκαιρων εφαρμογών.
Τα ανωτέρω καλλιεργητικά μέτρα, και η χρήση χαλκού μετά το κλάδεμα, συμβάλουν στον περιορισμό της ασθένειας.

 
Η ένταση της ασθένειας μειώνεται με μία σειρά καλλιεργητικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και τα θερινά κλαδέματα, τα οποία διευκολύνουν τον αερισμό και την έκθεση στο φως της βλάστησης και των βοτρύων. Συνιστάται να δοθεί μεγάλη σημασία στην ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα.
Η καταπολέμηση του περονοσπόρου μπορεί να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου.
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Uncinula necator,

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection