Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα, τα στελέχη και τους βολβούς. Στα φύλλα προκαλεί διάσπαρτες χλωρωτικές τεφροπράσινες ή υπόλευκες κηλιδώσεις, ή ραβδώσεις οι οποίες αργότερα καλύπτονται από τεφρώδη εξανθηση (σποριάγγεια). Τα φύλλα σιγά–σιγά μαραίνονται και καταστρέφονται.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:
Το παθογόνο ευνοείται από υψηλή σχετική υγρασία, νύχτες δροσερές και υγρές και μέρες μέτρια θερμές και νεφοσκεπείς. Η άριστη θερμοκρασία για μόλυνση είναι 10-13°C, αλλά μπορεί να ύπαρξη μόλυνση και σε λίγο μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Σε τέτοιες καιρικές συνθήκες καλό είναι να γίνονται προληπτικές εφαρμογές σκευασμάτων, σε συνεννόηση πάντα με τον επιβλέποντα γεωπόνο.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ:
Α) Καλλιεργητικά μέτρα: Kαλλιέργεια σε χωράφια που στραγγίζουν καλά. Φύτευση υγιούς πολ/κού υλικού (κοκκαριού ή σπόρου). Εφαρμογή αμειψισποράς. Καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας..
Β) Χημική καταπολέμηση: Συνιστάται να γίνει ψεκασμός των καλλιεργειών κρεμμυδιού με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια και εκλεκτικά για τον περονόσπορο μυκητοκτόνα.