Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
Pseudoperonospora cubensis: Στην αρχή προσβάλλει τα παλαιότερα φύλλα προχωρώντας στα νεότερα της κορυφής. Στην πάνω επιφάνεια του ελάσματος εμφανίζονται γωνιώδεις ανοικτοπράσινες κηλίδες που αργότερα γίνονται χλωρωτικές έως έντονα κίτρινες που καταλήγουν νεκρωτικές. Σε συνθήκες υψηλής σχετικά υγρασίας στην κάτω επιφάνεια των φύλλων πάνω στις κηλίδες, αναπτύσσονται τα σπόρια του μύκητα που ωριμάζοντας έχουν χαρακτηριστικό καστανόμαυρο χρώμα. Τα φύλλα ξεραίνονται και πέφτουν ενώ τα φυτά παραμένουν καχεκτικά.
Η εξάπλωση της ασθένειας ευνοείται από υγρό καιρό και θερμοκρασίες 15 - 25 οC. Διαβροχή των φύλλων για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 5 - 6 ώρες ευνοεί την εξάπλωση της ασθένειας. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται σε 3 - 12 ημέρες από την αρχική μόλυνση και ο χρόνος εμφάνισης ποικίλει ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας καθώς επίσης και από το αρχικό μόλυσμα.
Αντιμετώπιση: α) Έλεγχος φυτών στον αγρό για την έγκαιρη εύρεση φυτών με συμπτώματα. β) Σπορά σε γραμμές παράλληλες με την κατεύθυνση του ανέμου. γ) αποφυγή ανάπτυξης των νεαρών φυτών δίπλα σε παλαιότερα μολυσμένα φυτά. δ) Χρήση ποικιλιών με ανοχή στο παθογόνο. ε) Άμεση απομάκρυνση και καταστροφή των προσβεβλημένων φυτικών μερών μέσα σε σακούλες για την αποφυγή διασποράς του παθογόνου. στ) Πότισμα με σταγόνες για να αποφεύγεται η διαβροχή του φυλλώματος. ζ) Προληπτικοί ψεκασμοί με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα όταν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης της ασθένειας.
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Bremia lactucae, Peronospora spp., Phytophthora infestans, Phytophthora spp., Pseudoperonospora cubensis,
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.