Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ (Pseudoperonospora cubensis): Ο ψευδομύκητας προσβάλλει κυρίως τα φύλλα της αγγουριάς και σπάνια τα μέρη του άνθους και τους καρπούς. Στην αρχή προσβάλλει τα παλαιότερα φύλλα προχωρώντας στα νεότερα της κορυφής. Στην πάνω επιφάνεια του ελάσματος εμφανίζονται μικρές ανοικτοπράσινες κηλίδες, που αργότερα γίνονται χλωρωτικές έως έντονα κίτρινες. Οι κηλίδες περιορίζονται από τα νεύρα με αποτέλεσμα να γίνονται γωνιώδεις. Σε προχωρημένη προσβολή συνενώνονται και μπορούν να καταλάβουν μεγάλο μέρος του ελάσματος. Τα έντονα προσβεβλημένα φύλλα ξηραίνονται και συχνά πίπτουν, ενώ οι μίσχοι παραμένουν πράσινοι και προσκολλημένοι στο στέλεχος. Η παραγωγή του φυτού μειώνεται και οι καρποί υποβαθμίζονται, λόγω πρόωρης ή ατελούς ωρίμανσης ή λόγω ηλιοκαυμάτων .Σε συνθήκες υψηλής σχετικά υγρασίας στην κάτω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζεται στις κηλίδες η μαύρη εξάνθηση του παθογόνου.
Ο υγρός και σχετικά ζεστός καιρός ευνοεί την ανάπτυξη της ασθένειας. Η ιδανική θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 18 και 23 °C. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, ο κύκλος της ζωής θα διαρκέσει μόνο 3 – 4 ημέρες, και τα απροστάτευτα φυτά θα καταστραφούν σχεδόν ολοσχερώς μέσα σε ελάχιστες μέρες. Ο μύκητας αντέχει σε θερμοκρασίες ακόμα και πάνω από τους 30 °C.
Καλλιεργητικά μέτρα: α) Μείωση της ατμοσφαιρικής υγρασίας (καλός αερισμός, κανονικά κλαδέματα και ποτίσματα, αραιή φύτευση, ψεκασμοί τις πρωινές ώρες). β) Χρήση ανθεκτικών υβριδίων στο παθογόνο. γ) Απομάκρυνση και καταστροφή των προσβεβλημένων τμημάτων του φυτού. γ) Απολύμανση εργαλείων, σκευών, υλικών και μολυσμένων επιφανειών του θερμοκηπίου. δ) Αποφυγή ρεύματος αέρος εντός θερμοκηπίου. στ) Πρώιμη σπορά ε) αποφυγή ποτίσματος από επάνω, ή τουλάχιστον πότισμα νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ .
Χημική καταπολέμηση: Χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων, εφαρμογή προστατευτικού μυκητοκτόνου αν ο καιρός ευνοεί την ανάπτυξη της νόσου, εφαρμογή θεραπευτικού με την εμφάνιση της προσβολής, και με τι σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντα γεωπόνου.
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Bremia lactucae, Phytophthora spp., Plasmopara viticola, Pseudoperonospora cubensis,
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.