Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών

Περονοσπορος - ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Pseudoperonospora cubensis.

Συμπτώματα: Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται με τη μορφή αρκετών κίτρινων γωνιωδών κηλίδων μεταξύ νεύρων στα φύλλα. Ένας λεπτός, γκριζόμαυρος όγκος κονιδιοφόρων αναπτύσσεται στο κάτω μέρος των κηλίδων όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές (υγρασία). Οταν υπάρχει υψηλή σχετική υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες οι κηλίδες επεκτείνονται σε όλο το έλασμα, στο μίσχο και στο στέλεχος, ενώ με ξερό καιρό δεν αναπτύσσονται, ξεραίνονται και θρυματίζονται. Με υγρό καιρό στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και στην περιφέρεια των κηλίδων αναπτύσσεται υπόλευκη εξάνθηση που χαρακτηρίζει την προσβολή από περονόσπορο. Οι μίσχοι των φύλλων κάμπτονται και τα φύλλα κρέμονται, ενώ όταν η προσβολή είναι έντονη ξεραίνονται ολόκληρα τα φυτά. Στους πράσινους καρπούς δημιουργούνται ελαιώδεις ακανόνιστου σχήματος κηλίδες και στη συνέχεια οι καρποί σαπίζουν από δευτερογενή προσβολή από άλλους μικροοργανισμούς. Η εξάνθηση του μύκητα ευνοείται από σχετική υγρασία 90-100% και θερμοκρασία 16-22 οC και η μόλυνση νέων φυτών έχει άριστη θερμοκρασία τους 20-25 οC.
Η Ιδανική θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 16 και 23 °C. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, ο κύκλος της ζωής θα διαρκέσει μόνο  3 – 4 ημέρες, και τα απροστάτευτα φυτά θα καταστραφούν σχεδόν ολοσχερώς μέσα σε ελάχιστες μέρες. Ο μύκητας ανέχεται χωρίς να χάσει τη ζωντάνια του,θερμοκρασίες ακόμα και πάνω από τους  30 °C.

Αντιμετώπιση:
α) Ανθεκτικές ποικιλίες
β) Πρώιμη σπορά
γ) Εφαρμογή καλλιεργητικών μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση της σχετικής υγρασίας και στο γρήγορο στέγνωμα των φυτών, αποφυγή ποτίσματος από επάνω, ή τουλάχιστον πότισμα νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ (επιμήκυνση περιόδου υγρασίας).
δ) Απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας.
ε) Ψεκασμοί με με εγκεκριμμένα μυκητοκτόνα.
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί:

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection