Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
Σπουδαιότητα: Η ανθράκωση της πιπεριάς, προκαλείται από αρκετά είδη του γένους Colletotrichum. Σχηματίζει μονοκύτταρα κονίδια χρώματος πορτοκαλί στα αναπαραγωγικά όργανα, κάτω από την επιδερμίδα των φυτών. Τα κονίδια απελευθερώνονται όταν τα όργανα αυτά είναι υγρά. Η ασθένεια είναι τυπική σε υγρό περιβάλλον γιατί τα κονίδια χρειάζονται μεγάλη υγρασία για να βλαστήσουν.
Συμπτώματα: Το κύριο σύμπτωμα της ασθένειας είναι η εμφάνιση κυκλικών, υδαρών κηλίδων, πάνω σε ώριμους καρπούς. Στη συνέχεια οι κηλίδες αποκτούν καστανό μεταχρωματισμό και εμφανίζονται ελαφρώς βυθισμένες. Τα συμπτώματα αυτά παρουσιάζονται συνήθως μετά τη συγκομιδή. Σε συνθήκες έντονης υγρασίας παρουσιάζεται πάνω στις κηλίδες πορτοκαλοκάστανος μεταχρωματισμός, υπό τη μορφή ομόκεντρων συγκεντρικών κύκλων, που αποτελούν τα σπόρια του μύκητα. Όταν η υγρασία είναι υψηλή, συνήθως εμφανίζεται μια μάζα πορτοκαλί σποριών που σχηματίζει ομόκεντρους δακτύλιους.
Επιδημιολογία: Αυτή η ασθένεια μεταδίδεται με υπολείμματα φυτών προηγούμενων εσοδειών και σπόρους. Όταν η θερμοκρασία είναι περίπου 25ºC εξελίσσεται με την πολλή βροχή ή το ραντιστό πότισμα. Σ’ αυτές τις συνθήκες οι νεαροί καρποί μολύνονται, τα συμπτώματα της ασθένειας όμως αποκαλύπτονται όταν ωριμάσουν οι καρποί.
Αντιμετώπιση: α) Χρησιμοποίηση υγιούς σπόρου και φυταρίων κατά τη μεταφύτευση (Απολύμανση σπόρων). β) Η άρδευση των φυτών δεν πρέπει να γίνεται με τεχνητή βροχή και γενικά διαβροχή του φυλλώματος και των καρπών. γ) Η καταστροφή των υπολειμμάτων από προηγούμενη καλλιέργεια και των ζιζανίων γύρω από τα φυτά για περιορισμό διάδοσης των μολυσμάτων. δ) Η συντήρηση των καρπών πρέπει να γίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία, γύρω στους 10oC για επιβράδυνση της ανάπτυξης του μύκητα.
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Colletotrichum spp.,
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.