Συμπτώματα: Τα συμπτώματα στα φύλλα εμφανίζονται με τη μορφή μικρών κυκλικών (2-3 χιλιοστά), σκούρων κηλίδων με ανοιχτόχρωμο κέντρο. Αργότερα, στο κέντρο τα πυκνίδια που καταδύονται στον περιβάλλοντα ιστό διαμορφώνονται ως μικρά μαύρα στίγματα (μετά βίας ορατά από γυμνό μάτι – 0.2 χιλ.). Οι κηλίδες περιβάλλονται από κίτρινο περίγυρο (κιτρίνισμα ιστού). Εάν ο αριθμός των κηλίδων είναι μεγάλος, ενώνονται και σχηματίζουν μεγάλες νεκρωτικές περιοχές και τελικά τα φύλλα πεθαίνουν. Τα στελέχη, οι μίσχοι και οι κάλυκες μπορούν επίσης να μολυνθούν με κηλίδες. Η προσβολή προχωρά από το κατώτατο σημείο στα ανώτερα μέρη των φυτών. Οι μολύνσεις καρπών είναι σπάνιες. Τα συμπτώματα θα μπορούσαν να μπερδευτούν με εκείνα που προκαλούνται από βακτήρια.
Ο κύκλος της ασθένειας: Ο μύκητας διαχειμάζει κυρίως σε φυτικά υπολείμματα, και μπορεί να μεταφερθεί μέσω των σπόρων και του γεωργικού εξοπλισμού. Στη διάδοση της ασθένειας παίζουν μεγάλο ρόλο οι σταγόνες της βροχής, η υπερβολική άρδευση, καθώς και η επαφή των εργαζομένων και του εξοπλισμού με την υγρή επιφάνεια των φυτών. Οι περίοδοι υψηλής σχετικής υγρασίας, υψηλών θερμοκρασιών (20-25°C) και η υγρασία στα φύλλα δημιουργούν ιδανικό κλίμα για την ανάπτυξη της ασθένειας.
Έλεγχος: Πιστοποιημένοι σπόροι, αμειψισπορά, γρήγορη ενσωμάτωση των υπολειμμάτων καλλιέργειας, αποφυγή υπερβολικής άρδευσης, αποφυγή μετακίνησης μέσα στην καλλιέργεια όταν τα φυτά είναι υγρά, καλός αερισμός.
Η εφαρμογή εγκεκριμένων μυκητοκτόνων είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος ελέγχου.
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Septoria lycopersici, Septoria spp.,
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το
Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection