Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών

Ριζοκτονια - ΠΑΤΑΤΕΣ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Ριζοκτονίαση (Rhizoctonia solani): Αυτός ο ατελής μύκητας ζει στα περισσότερα εδάφη  και  είναι εξαιρετικά πολυφάγος. Είναι χαρακτηριστικός μύκητας εδάφους και μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα  που μπορεί να μπερδευτούν με αυτά που προκαλούν άλλα παθογόνα. Η  βασική πηγή  μόλυνσης είναι το μολυσμένο έδαφος. Ο μολυσμένος πατατόσπορος αναπτύσσει συχνά  φύτρα με νημάτωση.

Συμπτώματα: Προκαλεί πολλά συμπτώματα τα οποία συγχέονται με άλλα παθογόνα. Η παρουσία συγκεκριμένων συμπτωμάτων μαζί μπορεί να καταστήσει τους αγρότες βέβαιους για τη ύπαρξη της ριζοκτονίασης.
Το φύλλωμα σαπίζει, αρκετές φορές εν μέρει. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί επίσης να προκαλείται από άλλους μύκητες, βακτήρια ή νηματώδεις. Μερικές φορές υπάρχει ένας πολύ ανοιχτός βυσσινή χρωματισμός στην κορυφή των φυτών. Το στόλμπουρ προκαλεί παρόμοιο χρωματισμό που  είναι συνήθως   πιο ορατός και έντονος.
Η εμφάνιση του συμπτώματος ‘σκούπα της μάγισσας’, η εμφάνιση φύτρων  από την βάση των φύλλων και η παρουσία δευτερευόντων με σχήμα κρεμμυδιού φύτρων είναι δευτερεύοντα συμπτώματα. Οι κόνδυλοι δεν περιέχουν κόμμι, και αυτό είναι ένα βασικό διαφοροποιητικό χαρακτηριστικό από το Colletotrichum και το stollbur. Το περίδερμα του κονδύλου καλύπτεται από μικρά  μαύρα σωματίδια τα οποία είναι τα σκληρώτια του μύκητα, τα οποία είναι χαρακτηριστικά σ’ αυτό το παθογόνο. Ο κόνδυλος μερικές φορές παρουσιάζει ελαφριά παραμόρφωση επειδή αυτός ο μύκητας μειώνει την ένταση της αύξησης του κονδύλου της πατάτας.  Κατά συνέπεια διαμορφώνονται κόνδυλοι με κοιλότητες (βαθουλώματα), αλλά αυτό μπορεί να προκληθεί και από φυσιολογικές αιτίες  (δευτερογενής ανάπτυξη που προκαλείται από κακή παροχή νερού) επίσης.

Έλεγχος: Ο χημικός έλεγχος με χρήση υλικών επικάλυψης των κονδύλων της πατάτας είναι  χρήσιμα ενάντια στην πρώιμη μόλυνση  από  αυτό το παθογόνο. Αν η άνοιξη είναι ξηρή, οι ουσίες επικάλυψης του σπόρου έχουν μειωμένη επίδραση επειδή αποτρέπεται η διασυστηματική τους δράση. Πρώιμες προσβολές μπορεί να συμβούν σ’ αυτή την περίπτωση.
Η χρήση πιστοποιημένου σπόρου εγγυάται χαμηλή μόλυνση, αλλά μπορεί να γίνει σοβαρή μόλυνση από το έδαφος. Έτσι είναι η δεύτερη καλύτερη λύση.
Αποφυγή του στρες, σωστή άρδευση και καλή θρέψη των φυτών μπορεί να μειώσει το ποσοστό μόλυνσης.
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Rhizoctonia solani, Rhizoctonia spp.,

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection