Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών

Φουζαριο - ΠΑΤΑΤΕΣ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Ξηρή σήψη κονδύλων ή Φουζάριο της πατάτας (Fusarium oxysporum form. spec. solani): Ο μύκητας ζει στο έδαφος και μπορεί να μολύνει όλα τα μέρη του φυτού πατάτας που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Το παθογόνο είναι ένας ατελής μύκητας, ο οποίος δεν έχει αναπαραγωγικές υφές. Τα κονίδια και τα χλαμιδοσπόρια του μύκητα εμφανίζονται συχνά στο έδαφος. Προτιμά το ξηρό έδαφος, αλλά εμφανίζεται συχνά και σε υγρά εδάφη. Ο μύκητας προσβάλει ευκολότερα φυτά τα οποία έχουν χάσει τη ευρωστία τους εξαιτίας του εξαιρετικά υγρού εδάφους. Η μόλυνση γίνεται μέσω των φακιδίων ή τραυματισμών. Πηγή μόλυνσης μπορεί να είναι ο μολυσμένος πατατόσπορος ή το  μολυσμένο έδαφος. 

Συμπτώματα: Ο μύκητας δεν προκαλεί συμπτώματα στα φύλλα, εκτός από μία μέτρια σήψη όταν υπάρχουν μεγάλες μολύνσεις. Οι ρίζες και οι στόλωνες αποκτούν χρώμα ανοικτό καστανό. Ο κόνδυλος σε σημεία όπου υπάρχουν τραυματισμοί ή στους οφθαλμούς είναι ζαρωμένος, συχνά με συγκεντρικούς κύκλους. Το εσωτερικό  μέρος των κονδύλων είναι μαύρο ή σκούρο καστανό, χωρίς βυσσινή χρωματισμό ή μυκήλια. Μια συχνά εμφανιζόμενη μορφή, όταν μολύνονται οι οφθαλμοί, είναι η σήψη των οφθαλμών. Η ξηρή σήψη κονδύλων (Fusarium) συγχέεται με αυτή που προκαλεί η φόμα (Phoma), αλλά η φόμα προκαλεί κοιλότητες μέσα στον  κόνδυλο, τα μυκήλια έχουν βυσσινή χρώμα και είναι μέσα,και όχι έξω, όπως  συμβαίνει στους κονδύλους που έχουν προσβληθεί από Fusarium.

Έλεγχος: α) Η χρήση  πιστοποιημένου πατατόσπορου. β) Όταν το έδαφος είναι πολύ μολυσμένο και τα φυτά είναι στρεσαρισμένα, ακόμη και ο απολύτως υγιής πιστοποιημένος πατατόσπορος μπορεί επίσης να μολυνθεί.
γ) H αποφυγή του στρες. δ) Μην κρατήστε τις ώριμες πατάτες στο έδαφος για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα. ε) Όταν το έδαφος μολύνεται  πολύ από Fusarium, η αμειψισπορά πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 4ων ετών.
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Fusarium oxysporum,

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection