Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
ΣΚΛΗΡΩΤΙΑΣΗ ή ΛΕΥΚΗ ΣΗΨΗ ή ΥΓΡΗ ΣΗΨΗ (μύκητες: Sclerotinia sclerotiorum, Sclerotinia minor, Sclerotium cepivorum)
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η ασθένεια αυτή προσβάλει τα φυτά καθόλη την καλλιεργητική περίοδο, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές. Το πρώτο σύμπτωμα είναι κιτρίνισμα, μάρανση και ξήρανση των παλαιοτέρων φύλλων που αρχίζει από τις κορυφές και προχωρεί προς τα κάτω.
Σήψη εμφανίζεται στις ρίζες και στους προσβεβλημένους βολβούς.
Στα προσβεβλημένα μέρη σχηματίζεται πλούσιο λευκό μυκήλιο.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Το παθογόνο αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες από 4-24 C(με άριστη 10-20 C). Σε αμόλυντες περιοχές μεταδίδεται με τους μολυσμένους βολβούς και όταν εγκατασταθεί επιβιώνει για πολλά χρόνια (8-15).
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ: Α) Χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού. Εκρίζωση και καταστροφή των ασθενών φυτών (εφόσον είναι λίγα). Απολύμανση των βολβών με iprodion πριν την σπορά. Εφαρμογή ηλιοαπολύμανσης
Β) Συνιστάται να γίνει ψεκασμός των καλλιεργειών σκόρδου με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια και εκλεκτικά για την σκληρωτινίαση μυκητοκτόνα
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Sclerotinia spp.,
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.