Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
Παθογόνος μύκητας:Verticillium dahliae
Τα αρχικά συμπτώματα είναι παρόμοια με τις αδροφουζαριώσεις γι’αυτό χρειάζεται και εργαστηριακή εξέταση για σωστή διάγνωση.
Η ασθένεια εκδηλώνεται με μαρασμό στα κατώτερα φύλλα και στη συνέχεια τα συμπτώματα εμφανίζονται και στα νεότερα φύλλα. Τα φυτά γίνονται καχεκτικά και τελικά μπορεί να ξεραθούν. Τα συμπτώματα είναι πιο έντομα μετά την καρπόδεση Χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι ο καστανός μεταχρωματισμός του εσωτερικού του βλαστού που εμφανίζεται σε κάθετη ή οριζόντια τομή του. Εκδηλώνεται νωρίς στη καλλιεργητική περίοδο και προτιμά χαμηλές –μέτριες θερμοκρασίες.
Μεταφορά - Διατήρηση: Με μικροσκληρώτια στο έδαφος όπου μπορεί να παραμείνει μέχρι και 20 χρόνια απουσία της καλλιέργειας.
Καλλιεργητικά μέτρα:
α) Χρήση ανθεκτικών ποικιλιών/υβριδίων. β) Χρήση εμβολιασμένων φυταρίων σε ανθεκτικά υποκείμενα. γ) Χρήση υγιών φυταρίων. δ) Άμεση εκκρίζωση και καταστροφή ασθενών φυτών. ε) Αποφυγή γειτνίασης ή συγκαλλιέργειας με ευπαθείς ξενιστές. στ) Αποφυγή καλλιέργειας σε αγρό με πρόσφατο ιστορικό προσβολών από την ασθένεια ή πρόσφατης καλλιέργειας με ευπαθείς ξενιστές. ζ) Χρήση εδαφοβελτιωτικών, κόμποστ και άλλων προϊόντων, μετά από ανάλυση εδάφους και πάντα σε συνεννόηση με τον Γεωπόνο-Σύμβουλο. η) Ηλιοαπολύμανση.
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Verticillium spp.,
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.