Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
Σπουδαιότητα: Ο μαρασμός της πιπεριάς είναι αγγειακή νόσος, που προκαλείται από το δευτερομύκητα Verticillium spp καιVerticillium dahliae. To παθογόνο παράγει κονίδια, σε ιδεώδη θερμοκρασία 25-28ºC. Η ασθένεια προκαλεί σημαντικά προβλήματα στις θερμές περιοχές. Τα μικροσκληρώτια της V. dahliae επιβιώνουν στο έδαφος μέχρι 15 χρόνια.
Συμπτώματα: Τα συμπτώματα εκδηλώνονται κυρίως στα αναπτυγμένα φυτά μετά την καρπόδεση.Το παθογόνο εισέρχεται από τις ρίζες στα αγγεία του ξύλου και στη συνέχεια εξαπλώνεται τάχιστα σε όλο το μήκος του στελέχους. Στο έλασμα των κατώτερων φύλλων εμφανίζεται αρχικά χλώρωση μεταξύ των νευρώσεων και αργότερα νέκρωση των χλωρωτικών ιστών. Στη συνέχεια, τα συμπτώματα εμφανίζονται και στα νεότερα φύλλα. Η κιτρινισμένη περιοχή του ελάσματος έχει τη μορφή «V». Τα φυτά μαραίνονται (ιδιαίτερα κατά τις θερμές ώρες της ημέρας), γίνονται καχεκτικά και τελικά μπορεί να ξηραθούν. Τα αγγεία του ξύλου παρουσιάζουν καστανό μεταχρωματισμό. Εάν κοπεί ένα φύλλο από τη βάση του φυτού, τα αγγεία φαίνονται σαν καστανές κουκίδες. Οι καρποί δεν αναπτύσσονται κανονικά , είναι μικρότεροι και ωριμάζουν νωρίτερα. Τα άρρωστα φυτά πολλές φορές επιζούν μέχρι το τέλος της καλλιέργειας.
Καλλιεργητικά & Φυσικά μέτρα: α) Καλλιέργεια ανθεκτικών υβριδίων και εμβολιασμός σε ανθεκτικά υποκείμενα. β) Αποφυγή εδαφών με πρόσφατο ιστορικό προσβολών από την ασθένεια,
απομάκρυνση της προηγούμενης καλλιέργειας και ζιζανίων και απομάκρυνση προσβεβλημένων φυτών. γ) Τήρηση κανόνων υγιεινής (Ο μύκητας μεταφέρεται με τα γεωργικά εργαλεία, τα χέρια κ.λ.π..). δ) Ηλιοαπολύμανση, για την επίτευξη θερμικής αδράνειας του μύκητα.
Χημική καταπολέμηση:
Συνιστάται μόνο απολύμανση του εδάφους.
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Verticillium dahliae, Verticillium spp.,
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.