- H Μαύρη κηλίδωση Alternaria alternata, ειναι σοβαρό πρόβλημα όπου καλλιεργούνται οι ευαίσθητες ποικιλίες Abate Fetel, Passa Crassana, Conference, General Leclerc και Κaiser της αχλαδιάς.
Προσβάλλονται κυρίως τα φύλλα, οι καρποί και οι πράσινοι βλαστοί. Στο έλασμα των φύλλων εμφανίζονται αρχικά μικρές κυκλικές νεκρωτικές κηλίδες διαμέτρου μέχρι 1mm. Σε έντονες προσβολές παρατηρούνται εκτεταμένες νεκρώσεις του ελάσματος και μεγάλη φυλλόπτωση. Στους καρπούς η προσβολή εκδηλώνεται με το σχηματισμό κυκλικών κηλίδων ελαφρά βυθισμένων με χρώμα καστανό σκούρο και συγκεντρικούς κύκλους που περιβάλλονται από ερυθρωπή ζώνη. Οι κηλίδες εισχωρούν σε μεγάλο βάθος μέσα στο καρπό.
Καλλιεργητικά μέτρα: α) Παράχωμα των φύλλων στο έδαφος. β) Καταστροφή προσβεβλημένων καρπών. γ) Περιορισμός της υγρασίας. δ) Αντικατάσταση των ευπαθών ποικιλιών με ανθεκτικές. δ) Όπου δεν ελέγχεται η ασθένεια με καλλιεργητικά μέτρα γίνονται ψεκασμοί με μυκητοκτόνα. - Η σήψη γκρίζα μούχλα (Botrytis), προκαλείται από το Botrytis cinerea , είναι η σοβαρότερη ασθένεια αποθήκευσης των αχλαδιών.
- Η μπλε μούχλα , που προκαλείται από το Penicillium expansum, είναι η δεύτερη σημαντικότερη.
- Η σήψη από cladosporium (Cladosporium herbarum) εμφανίζέτε συνιθος σε φτωχούς καρπούς στο τέλος της περιόδου αποθήκευσης.
- Τα παθογόνα Phialophora malorum και Mucor spp είναι ένα επισείς σημαντικα πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστούν κατά την αποθήκευση των αχλαδιών.
- Η Λεκιθική σήψη, (Phyctema vagabunda) Και η πικρή σήψη ή ανθράκοση (Colletotrichum gloeosporioides) εμφανίζοντε μόνο εάν οι θεραπείες ελέγχου πριν από τη συγκομιδή είναι ανεπαρκείς.