Η καφέ σήψη αναπτύσσεται κυρίως στον καρπό που μεγαλώνει κοντά στο έδαφος όταν τα σπόρια της Phytophthora πέφτουν στο δέντρο στη διάρκεια καταιγίδων. Η παρατεταμένη υγρασία ευνοεί τη μόλυνση.
Η υγρασία στους αποθηκευτικούς θαλάμους ενισχύει την ανάπτυξη της Botrytis cinerea και άλλων παθογόνων στα τραυματισμένα φρούτα και προωθεί τη διάχυση δια της επαφής. Όσον αφορά τα λεμόνια, δεν είναι εφικτή μέθοδος προστασίας η αποθήκευσή τους σε χαμηλή θερμοκρασία, γιατί οι θερμοκρασίες κάτω των 10ºC προκαλούν βλάβες λόγω παγώματος. Οι θεραπείες στους χώρους συσκευασίας, ενάντια στη μούχλα που προκαλείται από πενικίλιο, θα πρέπει να είναι αποτελεσματικές και κατά της γκρίζας μούχλας. Η Φισαλόσπορα (Diplodia natalensis) εγκαθίσταται στον καρπό μετά την συγκομιδή από πληγές που πιθανόν να υπάρχουν.
Αποφυγή Μετασυλλεκτικώ σήψεων: α) Μείωση του νεκρωμένου ξύλου που είναι διαθέσιμο για την ανάπτυξη του μολυσματικού υλικού β) Παρεμπόδιση της επαφής μεταξύ καρπού και εδάφους. γ) Οι καρποί πρέπει να συλλέγονται προσεκτικά για να αποφευχθούν οι τραυματισμοί και να μη μένουν αποθηκευμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. δ) Η πλύση των καρπών μετά τη συλλογή τους ε) Έλεγχος εντόμων που προκαλούν πληγές στην επιδερμίδα στ) Προσεκτικός χειρισμός των καρπών κατά την συγκομιδή, διαλογή, συσκευασία και εμπορία για να μη δημιουργούνται πάσης φύσεως τραυματισμοί στο φλοιό. ζ) Καθυστέρηση συγκομιδής μετά από βροχή ή δροσιά η) Τακτική απομάκρυνση και καταστροφή (με παράχωμα ή άλλο αποτελεσματικό τρόπο) των καρπών που πέφτουν στο έδαφος θ) Απομάκρυνση των ξερών κλάδων και κλαδίσκων ι) Καλλιεργητικές πρακτικές για διατήρηση εύρωστων δένδρων και ποιοτικών καρπών κ) Η άμεση ψύξη μετά τη συσκευασία λ) Χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων
Σημαντικό ρόλο παίζει η προστασία των φυτόν από άλλες ασθένειες ή έντομα όσο οι καρποί είναι ακόμα στο δέντρο.