Από τον µύκητα προσβάλλονται κυρίως οι βλαστοί, οι κληµατίδες και οι βραχίονες αλλά και τα φύλλα, οι µίσχοι και τα σταφύλια.
Οι προσβεβληµένες κληµατίδες έχουν χρώµα λευκό προς το γκρί και φέρουν µαύρα στίγµατα, τις καρποφορίες του µύκητα. Η βροχή και η υγρασία συµβάλλουν στην δηµιουργία µολύνσεων στην νεαρή βλάστηση.

Σε αµπελώνες µε ιστορικό προσβολών, για τον καλύτερο έλεγχο της ασθένειας και την ελαχιστοποίηση των µολύνσεων, συνιστώνται δύο µε τρεις διαδοχικές ανοιξιάτικες επεµβάσεις ξεκινώντας την πρώτη όταν το 30 - 40% των µατιών βρίσκεται στο στάδιο Δ.

α) Να αποφεύγονται οι μεγάλες τομές κλαδέματος, διότι αυξάνονται οι πιθανότητες μόλυνσης των πρέμνων. Στην περίπτωση που αυτές είναι αναπόφευκτες, τότε να γίνονται αργά το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη και να καλύπτονται απαραίτητα με κατάλληλο προστατευτικό σκεύασμα, β) τα προσβεβλημένα φυτικά μέρη (κεφαλές, βραχίονες,) να απομακρύνονται άμεσα από τον αμπελώνα και να καίγονται, γ) τα εργαλεία κλαδέματος πρέπει να απολυμαίνονται συχνά με εμβάπτιση σε καθαρό οινόπνευμα ή σε διάλυμα χλωρίνης 10%, δ) αμέσως μετά το κλάδεμα και για την προστασία των τομών κλαδέματος, συνιστάται ψεκασμός των πρέμνων με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια χαλκούχο σκεύασμα, ε) το πολ/κό υλικό πρέπει να είναι υγιές και απαλλαγμένο από λανθάνουσα προσβολή.