Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών

Φομοψη - ΑΜΠΕΛΙ: ΣΤΑΦΙΔΑ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Φόμοψη (Phomopsis viticola) και Μακρόφωμα (Macrophoma flaccida).
Από τον µύκητα προσβάλλονται κυρίως οι βλαστοί, οι κληµατίδες και οι βραχίονες αλλά και τα φύλλα, οι µίσχοι και τα σταφύλια.
Οι προσβεβληµένες κληµατίδες έχουν χρώµα λευκό προς το γκρί και φέρουν µαύρα στίγµατα, τις καρποφορίες του µύκητα. Η βροχή και η υγρασία συµβάλλουν στην δηµιουργία µολύνσεων στην νεαρή βλάστηση. 
Οδηγίες: Οι προσβεβλημένες βέργες πρέπει ν'απομακρύνονται με το κλάδεμα για ν'αποφευχθεί η μετάδοση. Η σκουριά της βέργας και τα στίγματα στο φύλλο αντιμετωπίζονται με ένα συνδυασμό εξυγίανσης και εφαρμογής μυκητοκτόνου. Ο αριθμός των μολυσμένων νεαρών βλαστών τα δυο προηγούμενα χρόνια, σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες περιόδους βροχής, αποτελούν ενδείξεις για το αν χρειάζεται ένας ή δυο ψεκασμοί με μυκητοκτόνο. Η περίοδος από την άνθιση μέχρι το σχηματισμό των καρπών είναι εποχή κρίσιμη για την προστασία του καρπού από μολύνσεις, εφόσον υπάρχει υγρασία.
Σε αµπελώνες µε ιστορικό προσβολών, για τον καλύτερο έλεγχο της ασθένειας και την ελαχιστοποίηση των µολύνσεων, συνιστώνται δύο µε τρεις διαδοχικές ανοιξιάτικες επεµβάσεις ξεκινώντας την πρώτη όταν το 30 - 40% των µατιών βρίσκεται στο στάδιο Δ.
α) Να αποφεύγονται οι μεγάλες τομές κλαδέματος, διότι αυξάνονται οι πιθανότητες μόλυνσης των πρέμνων. Στην περίπτωση που αυτές είναι αναπόφευκτες, τότε να γίνονται αργά το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη και να καλύπτονται απαραίτητα με κατάλληλο προστατευτικό σκεύασμα, β) τα προσβεβλημένα φυτικά μέρη (κεφαλές, βραχίονες,) να απομακρύνονται άμεσα από τον αμπελώνα και να καίγονται, γ) τα εργαλεία κλαδέματος πρέπει να απολυμαίνονται συχνά με εμβάπτιση σε καθαρό οινόπνευμα ή σε διάλυμα χλωρίνης 10%, δ) αμέσως μετά το κλάδεμα και για την προστασία των τομών κλαδέματος, συνιστάται ψεκασμός των πρέμνων με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια χαλκούχο σκεύασμα, ε) το πολ/κό υλικό πρέπει να είναι υγιές και απαλλαγμένο από λανθάνουσα προσβολή.
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Phomopsis viticola,

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection