Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών

Σηψεις λαιμου - ΦΡΑΟΥΛΑ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Σήψεις λαιμού από μύκητες εδάφους: Ριζοκτόνια (Rhizoctonia fragariae) και Φυτόφθορα (Phytophthora sp).
 
Ριζοκτόνια (Rhizoctonia fragariae): Καταστρέφει ρίζες και τροφικά ριζίδια, Οι κηλίδες στις νεαρές ρίζες είναι κοκκινοκαφετιές αρχικά που γίνονται σκοτεινότερες με την ηλικία. Το τροφικά ριζίδια γίνονται υδαρή στην αρχή και στη συνέχεια αποσυντίθενται. Μετασχηματισμένα κύτταρα του μύκητα μπορεί να φαίνονται στα προσβλημένα τροφικά ριζίδια.
 
Φυτόφθορα (Phytophthora fragariae): Τα νεαρά φύλλα φαίνονται πράσινο γαλαζωπά κα τα παλιότερα γίνονται κόκκινα πορτοκα. Τα φυτά παράγουν λίγους η καθόλου καρπούς και λίγους στόλωνες και τελικά νεκρώνονται. Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα είναι ένας κοκκινωπός μεταχρωματισμός της κύριας ρίζας σε δροσερό έδαφος. Μέσα σε λίγες μέρες από την προσβολή, που αρχίζει από την κορυφή, η ρίζα αποσυντίθεται τα ωοσπόρια ενσωματώνονται στο έδαφος όπου παραμένουν για αρκετά χρόνια πριν βλαστήσουν . Η ασθένεια συνδέεται με την εδαφική υγρασία. Το επίπεδο της εδαφικής υγρασίας πρέπει να είναι κοντά στο σημείο κορεσμού για να παραχθούν και να απελευθερωθούν ζωοσπόρια. Σε οξυμμένες προσβολές μπορεί να υπάρχει και προσβολή των στολώνων. Στην προσβολή απο το Phytophthora cactorum τα συμπτώματα φαίνονται πρώτα στο πάνω μέρος.
Η Φυτόφθορα μπορεί να εμφανιστεί και σαν δευτερογενής μόλυνση όπου έχει προηγήθη μόλυνση από Βερτιτσίλιο (Verticillium dahliae)

Αντιμετώπιση
 α) Μείωση υγρασίας. 
 β) ηλιοαπολύμανση. 
 γ) Χρήση κατασταλτικών εδαφών. 
 δ) Αμειψισπορά. 
 ε) Χρησιμοποίηση εγκεκριμένων σκευασμάτων. 
στ) Αποφυγή μετακίνησης νερού από μολυσμένες σε καθαρές περιοχές. 
 ζ) Καλή αποστράγγιση. 
 η) ισορροπημένη λίπανση και αποφυγή εφαρμογής αυξημένων ποσοτήτων αζώτου και φωσφόρου. 
 θ) χρησιμοποίηση μη αλατούχου νερού άρδευσης.
Στη κατηγορία ανήκουν πολλοί παθογόνοι μικροοργανισμοί με παρόμοια συμπτώματα

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας

Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Plant Protection