Plant Protection
Εγκατάσταση της εφαρμογής για Android Εγκατάσταση της εφαρμογής iPhone / iPad Εγκατάσταση της εφαρμογής για Windows PC / Laptop Εφαρμογή για Chrome Βρείτε μας στο Facebook
Δειτε ολες τις κατηγορίες μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών

Βακτηριακες προσβολες - ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Γωνιώδης κηλίδωση (Pseudomonas syringae pv. lachrymans): Προσβάλλει φύλλα, μίσχους, στελέχη και καρπούς. Στα φύλλα εμφανίζονται αρχικά σκούρες πράσινες κηλίδες που αργότερα γίνονται χλωρωτικές και εξελίσσονται σε μεγάλες γωνιώδεις (περιορίζονται από τα νεύρα) έως ακανόνιστες περιοχές. Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων όταν υπάρχει υψηλή υγρασία εμφανίζονται σταγονίδια λευκού χρωματισμού γεμάτα βακτήρια. Όταν ξεραθούν εμφανίζεται λευκή γυαλιστερή κρούστα. Στους καρπούς παρατηρούνται μικρές επιφανειακές κυκλικές κηλίδες που αργότερα όταν ο ιστός νεκρώνεται γίνονται υπόλευκες και σχίζονται επιτρέποντας την είσοδο σε μύκητες και βακτήρια με αποτέλεσμα τη σήψη των καρπών. Η προσβολή νεαρών καρπών μπορεί να προκαλέσει έντονη καρπόπτωση. 
Μεταφορά - διατήρηση: Με το σπόρο, το έδαφος, τις καλλιεργητικές εργασίες, το νερό και με έντομα φορείς.

Βακτηριακή νέκρωση του φλοιού των καρπών (Erwinia sp.): Παρατηρείται καστανή φελλώδης νέκρωση που καταλαμβάνει ολόκληρο το εσωτερικό της φλούδας του καρπού και σπάνια επεκτείνεται και στην σάρκα του καρπού. Δεν εμφανίζονται συμπτώματα

Βακτηριακή κηλίδωση των καρπών της καρπουζιάς (Acidovorax avenae): Δημιουργεί ζημιές στους καρπούς και στα νεαρά φυτάρια. Παρατηρούνται καστανές κηλίδες στα φύλλα και ελαιοπράσινες στην πάνω επιφάνεια του καρπού της καρπουζιάς που γίνονται νεκρωτικές. Στη συνέχεια ο φλοιός μπορεί να σκάσει και να έχουμε κολλώδη κεχριμπαρένια έκκριση. Εάν κηλίδα προχωρήσει στη σάρκα, έχουμε την μόλυνση των σπόρων. Δευτερογενή παθογόνα επιταχύνουν το σάπισμα των καρπών. Ευνοείται από υγρό και θερμό καιρό. 
Μεταφορά - διατήρηση: Μεταφέρεται με το σπόρο, τις καλλιεργητικές εργασίες και το νερό. Διατηρείται στα υπολείμματα της καλλιέργειας.

Καλλιεργητικά μέτρα: 
  α) Χρήση υγιούς σπόρου ή φυταρίων.
  β) Απολύμανση καλλιεργητικών εργαλείων, απομάκρυνση και καταστροφή της προηγούμενης καλλιέργειας, χρήση υγιούς σπόρου.
  γ) Αμειψισπορά.
  δ) Περιορισμός της υγρασίας (αραιή φύτευση, κανονικά ποτίσματα, κτλ).
  ε) Ανθεκτικές ποικιλίες.
στ) Ηλιαπολύμανση.
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Erwinia tracheiphila, Pseudomonas syringae V.HALL pv. lachrymans,

Μυκητοκτόνα χαλκούχα: