Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους ορους χρήσης μας. Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος της ιστοσελίδας μας μπορείτε ανα πάσα στιγμή να διαγραψετε το λογαριασμό σας.
Συμπτώματα: Η παρουσία καφεκόκκινου αποχρωματισμού κάτω από τον προσβεβλημένο φλοιό είναι χαρακτηριστική του βακτηρίου. Οι οφθαλμοί νεκρώνονται, καφετιάζουν και εκρέει κόμμι. Το ριζικό σύστημα συνήθως δεν είναι προσβεβλημένο. Σε έντονα προσβεβλημένα δέντρα αναπτύσσονται λαίμαργοι βλαστοί στην περιοχή του λαιμού.
Η ανάπτυξη του βακτηρίου ευνοείται από το νερό της βροχής, την υψηλή υγρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες της άνοιξης. Η αντιμετώπιση του βακτηρίου με αποδεκτές χημικές μεθόδους είναι αδύνατη και για τον λόγο αυτό η στρατηγική αντιμετώπισης του πρέπει να βασίζεται σε μεθόδους οι οποίες μειώνουν τα μολύσματα και καθιστούν τα φυτά ανεκτικά στις προσβολές.
Αντιμετώπιση: α) Τήρηση γενικών κανόνων υγιεινής. β) Επιλογή αγρού όπου θα φυτευθεί ο ροδακινεώνας. γ) Χρήση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού δ) Επιμελημένη αφαίρεση των προσβεβλημένων μερών των δένδρων (να περιλαμβάνεται και τμήμα υγιούς κλάδου τουλάχιστον 30 εκ.) με ξηρό καιρό, απολύμανση των πληγών με χαλκούχο σκεύασμα και των εργαλείων με υδατικό διάλυμα φορμόλης 5% ή χλωρίνης 10% ή μετουσιωμένου οινοπνεύματος 3 προς 1 σε νερό. Μετά την απολύμανση να γίνει κάλυψη των πληγών με αλοιφή εμβολιασμού ή λινέλαιο. Στα έντονα προσβεβλημένα δένδρα, συνιστάται εκρίζωση και κάψιμο (όταν υπάρχει προσβολή στον κορμό σε απόσταση μικρότερη των 50 εκ. από το έδαφος). ε) Ψεκασμός μετά την πτώση των φύλλων με χαλκούχα σκευάσματα.
Στη κατηγορία ανήκουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί: Pseudomonas spp., Pseudomonas syringae, Xanthomonas campestris (PAM.) DOWS. pv. pruni, Xanthomonas spp.,
Σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας
Tο περιεχόμενο ειναι ορατό μονο σε συνδρομητές της σελίδας
Για να δείτε τα επιτρεπόμενα σκευάσματα (μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα) για την αντιμετώπιση της ασθένιας, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το Υπουργειο αγροτικής ανάπτυξης εισέλθετε στο σύστημα
Με το Plant Protection έχετε πρόσβαση στις λίστες των επιτρεπόμενων σκευασμάτων ανά καλλιέργεια, τις οδηγίες χρήσης, τα δοσολογικά σχήματα, και τον τρόπο εφαρμογής τους, εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα.